Ung kræft i

FORTÆLLERKORPSET

Hvordan er det at få kræft som ung? Hvordan holder man fast i sit ungdomsliv på trods af kemo, ar og bange tanker? Hvordan er man en god ven til en ung med kræft? Hvad siger man? Hvad gør man? Det er helt vildt svært. Book en fortæller og bliv klogere♥

Hvad er Fortællerkorpset?

Hvert år får 1.400 unge i alderen 15 til 39 konstateret kræft. Fortællerkorpset er opstået, fordi vi ved, at mange kræftramte unge føler sig ensomme og oplever, at deres venner trækker sig. 

Vi har uddannet 10 unge nuværende og tidligere unge kræftpatienter til at fortælle deres historie. De kan bookes til at holde oplæg på ungdomsuddannelser.

Fortællerkorpset består af unge, der tør tage ordet, fortælle deres historie og tale om de ting, som er svære – også selvom det handler om død, ensomhed og angst.

For hvordan er det at få kræft som ung? Og hvordan er man en god ven til en med kræft? Det ved man bedst, når man har prøvet det selv. Er du underviser på en ungdomsuddannelse?

Gør en forskel for dine elever. BOOK et oplæg med Ung kræfts fortællerkorps♥

Fortællerne er unge og kan tale i øjenhøjde med eleverne. De prøver ikke at være belærende. De deler ud af deres erfaringer og gode råd. Emnerne, de tager fat på, kan ALLE unge relatere til – også selvom de ikke er alvorligt syge. Alle unge kender til forfængelighed, angst og ensomhed. Efter oplæggene vil du og din klasse være klædt bedre på, hvis I en dag får en klassekammerat med kræft eller anden alvorlig sygdom ♥

PRAKTISK
Vi besøger jer i 45 minutter. Det kan f.eks. være i en klasse eller for hele skolen. Der vil være et mix af information, oplæg og dialog:

→ Viden om Ung kræft og facts om unge med kræft
→ To unge der fortæller om at få kræft
→ Mulighed for at stille spørgsmål til de to fortællere
→ Gode råd til at snakke med en alvorligt syg
→ Dialog og debat
→ Ung kræfts materiale som kan bruges i undervisningen

Det er naturligvis gratis!

Kontakt os for at høre mere eller bestil oplæg til din klasse/skole:
Telefon: 3525 7472
Mail: ungkraeft@cancer.dk

Book en fortæller

Fortællerne tager ud i hele landet. Vi kommer også gerne ud på din arbejdsplads eller til sundhedshuse og hospitaler.

De unge fortællere er blevet undervist og er klar til at holde oplæg. De fortæller om emner og tabuer som f.eks. ensomhed, seksualitet, angst og forfængelighed. Emner som ALLE kan nikke genkendende til, uanset om de har haft en alvorlig sygdom eller ej.

Som udgangspunkt er der sat 45 min. af. Med i pakken får I også:

→ Info om Ung kræft og facts om unge med kræft
→ 1-2 oplæg af en ung med kræft
→ Dialog om tabuer

Efter oplæggene vil I være klædt bedre på, hvis I en dag får en klassekammerat/kollega/ven med kræft eller anden alvorlig sygdom♥

Kontaktinfo

ungkraeft@cancer.dk 

35 25 74 72

Projektledere: Signe Thydal og Iben Bøgh Nielsen

Med støtte fra TrygFonden har Fortællerkorpset kørt som et pilotprojekt i hele 2019. Nu er projektet udrullet til hele landet♥

Sig hej til Theis og Henriette

"Den gode Henriette og jeg har været tidligt oppe idag... Vi skulle ud og fortælle på Gladsaxe Gymnasium i Buddinge. Klassen, 1.z, virkede oprigtig interesseret, de havde virkelig fokus og lyttede efter! Der blev efterfølgende stillet nogle rigtig gode spørgsmål, som tog godt udgangspunkt i vores fortællinger - de havde nærmest så mange spørgsmål, så de var svære at stoppe igen! Der var bl.a. spørgsmål om, hvordan man kommer i gang efter et sygdomsforløb, hvordan man holder modet og humøret oppe, hvad man laver i et sygdomsforløb, og hvordan man forholder sig til frygt fra sine venner og pårørende." - Theis, Ung kræfts Fortællerkorps

Clara Marie Mølgaard Tams er en del af fortællerkorpset. Hun fik konstateret brystkræft, da hun var 20 år:

"Det her projekt er bare så vigtigt. Vennerne skal vide, hvordan de kan hjælpe bedst. Jeg blev overrasket over mine venners reaktioner, da jeg fik kræft. Nogle af dem, som jeg havde regnet med, trak sig. Mens flere af de perifere venner meldte sig på banen med det samme. Og de er guld værd. De er gode til at snakke og spørge – også om det der er svært." 

MØD FORTÆLLERNE

Casper

Jeg hedder Casper. Jeg er 26 år, arbejder som elektriker og bor sammen med min mand. Den 13. november 2018 fik jeg konstateret skjoldbruskkirtelkræft. Jeg har været igennem to operationer og mistede desværre stemmen under min sidste operation. Nu går jeg hos en talepædagog, og min stemme er langsomt på vej tilbage.

Min fortælling handler om venskaber, svære telefonsamtaler, om kærlighed, kræft og pølsehorn. Jeg har valgt at blive en del af Fortællerkorpset, fordi jeg vil fortælle unge, hvordan man kan være en god ven til en med kræft. Jeg har oplevet, at mine venner trak sig en smule eller ikke turde spørge ind til min sygdom. Derfor vil jeg gerne sige, at det er bedre bare at spørge. Bare spørg!

Theis

"52.000 prikker var der i loftet på stuen, hvor jeg blev indlagt.” Sådan starter min historie hos Fortællerkorpset. Onsdag den 6. februar 2019 skulle have været en god dag. Men i stedet blev det dagen, hvor lægerne gav mig beskeden om, at der var kræft i det modermærke, de havde fjernet på min ryg 14 dage tidligere. Jeg fik konstateret modermærkekræft for anden gang. Bum! Chok!

Jeg hedder Theis, og jeg er 25 år. I februar 2016 fik jeg konstateret modermærkekræft, og i april 2016 blev jeg erklæret kræftfri. Nu er kræften vendt tilbage, og jeg skal kæmpe en gang til. Jeg har valgt at være en del Fortællerkorpset, fordi jeg vil fortælle, hvordan det er at være ung med kræft – hvordan det er at være ham, der blandt venner og familie både skal være stærk og sårbar på én og samme tid. Og så vil jeg fortælle, hvordan man kan være en god ven til en kræftramt. Jeg kender ingen, der har haft kræft, så det hele har været nyt for mig. Jeg har skulle gøre mig mine egne tanker og erfaringer. Men heldigvis har jeg haft nogle gode venner.

På Fortællerkorpsets træningsweekend har jeg lært at fortælle og tale foran andre. Det var vigtigt for mig at gennemføre træningen og få fortalt min historie. Og hold nu kæft det var en fed oplevelse første gang, jeg talte foran et publikum. Jeg er så stolt og rørt over de andre fortællere og over mig selv.

Følg Theis på Instagram @theisnybo

Trine

Jeg hedder Trine, og jeg er 22 år. Jeg fik konstateret lymfe-og knoglekræft i 4. stadie, da jeg var 10 år. På hospitalet fik jeg en aggressiv kemobehandling og blev heldigvis rask efter nogle måneder. Men da jeg kom tilbage i min gamle klasse, var jeg ikke længere bare Trine. Jeg var kræft-Trine.

Min fortælling handler om at bevæge sig ind i ungdomslivet med en alvorlig sygdom i bagagen. Den handler om selvmordstanker, cutting, mobning, misbrug og om at være ung og syg. Jeg har meldt mig til Fortællerkorpset, fordi jeg vil nedbryde tabuer, og fordi jeg vil fortælle andre unge, at man skal huske at tale om det, der er svært.  


 

Henriette

Den 25. december 2017 fandt jeg en knude i mit bryst. Min kæreste og jeg blev enige om, jeg skulle få den tjekket. Lægen sagde, at jeg var ung, og at det sikkert ikke var noget, men at jeg alligevel skulle undersøges for kræft. Jeg blev mega bange. Jeg fik besked om, at det var en kræftknude, og at jeg skulle have kemoterapi i et halvt år. Jeg skulle opereres og måske have stråleterapi. Men trods de dårlige nyheder var det faktisk først, da de fortalte, at jeg ville miste hår, jeg brød sammen. Jeg blev bange for, at folk på gaden ville kigge på mig og tænke: ”Hun er godt nok syg, hende der.”

Jeg hedder Henriette. Jeg er 25 år. Og jeg har haft brystkræft. Jeg er en del af Fortællerkorpset, fordi jeg har oplevet, at mange af mine venner og veninder har trukket sig efter, at jeg fik kræft. Jeg vil dele min historie og mine oplevelser i håbet om at kunne hjælpe andre – både kræftramte og pårørende. Det er SÅ vigtigt, at man ikke føler sig alene. Nu er jeg en del af Fortællerkorpset, og jeg håber på at kunne være med til at nedbryde tabuer, og at vi på den måde bliver bedre til at tale sammen – både om de gode ting, men også om de følelser, som er rigtig svære.

Min fortælling handler om, hvor svært det var at skulle fortælle min mor, at jeg havde kræft. Den handler om de venner, der forsvandt, og den handler om de venner, der kom til. I dag er jeg på vej tilbage ind i ungdomslivet sammen med de venner, som har været der for mig.

Følg Henriette på Instagram @Henriette_berthel

Anna 

Jeg hedder Anna, og jeg er 37 år. Jeg er en del af Fortællerkorpset, fordi jeg vil fortælle andre unge om at leve med senfølger af en kræftsygdom. Og jeg vil fortælle, at det er okay at være anderledes.

Jeg var kun to år, da mine forældre fik nyheden om, at jeg havde kræft. Kræften sad i hele min mave, og mine forældre fik valget mellem at nyde den sidste tid med mig eller at vælge en behandling med 5% chance for, at jeg ville overleve. Heldigvis valgte de det sidste.

I dag er jeg voksen og rigtig glad for, at mine forældre havde modet til at træffe den svære beslutning. Selvom kræften har sat sine spor hele vejen op gennem mit liv. Min fortælling handler om et ungdomsliv med mange senfølger, og den handler om at være anderledes og om ikke at blive accepteret. Jeg taler om, at man skal være stolt af den, man er, og at det er okay at være anderledes.

Mie

Mit navn er Mie, og jeg er 24 år. Sidste år i marts fandt lægerne en stor tumor i min krop, og jeg fik konstateret æggestokkekræft. Der startede min rejse gennem to operationer og seks måneders kemo, inden jeg i september sidste år endelig kunne kalde mig sygdomsfri. Jeg havde længe drømt om den dag. Den dag, hvor jeg kunne ligge kræften bag mig og leve mit liv, som jeg gjorde, før jeg blev syg. Men jeg opdagede hurtigt, at virkeligheden så anderledes ud. Hvad der havde været en fysisk sygdom, havde nu sat sig psykisk i min krop.

Jeg har meldt mig til Fortællerkorpset, fordi jeg vil fortælle, at livet efter kræft ikke nødvendigvis betyder, at du kan ligge sygdommen bag dig. I hvert fald ikke lige med det samme. I min fortælling taler jeg om livet efter kræft, om ensomheden, og om, hvor vigtigt det er at blive ved med at spørge – også selvom man ikke længere er i behandling.

Følg Mie på Instagram @Miegromada

Morten 

Mit navn er Morten, jeg er 32 år, og jeg har haft testikelkræft. I dag er jeg sygdomsfri og har været det i lidt over et år. Min fortælling handler om den måde, jeg valgte at håndtere mit sygdomsforløb på – lige fra at jeg opdagede en mærkelig knude til, at min operation var overstået. Jeg fortæller om, hvordan jeg blev venner med min egen historie. Om mit valg om at være helt åbent omkring mit sygdomsforløb, og om hvordan det påvirkede mig, min kæreste, mine venner og min familie. 

Jeg har meldt mig til Fortællerkorpset, fordi jeg vil minde min generation om, at vi skal huske at snakke sammen. Også om de svære ting. Jeg håber på, at min fortælling kan være med til at klæde lytteren på til næste gang, han/hun taler med en ung kræftramt.

 


Sarah 

Jeg hedder Sarah, og jeg er 25 år. For et års tid siden fik jeg konstateret skjoldbruskkirtelkræft, mens jeg var gravid med min anden datter. Det var et kæmpe chok for mig og min familie, og siden da har det været enormt svært for mig at både at finde rollen som mor, kæreste og syg.

Jeg har meldt mig til Fortællerkorpset, fordi jeg gerne vil fortælle andre unge, hvordan man kan være en god støtte til en ung kræftramt. I min sygeperiode og i tiden efter har jeg haft stort behov for, at mine venner og familie behandlede mig som den Sarah, de kender. Jeg vil fortælle, at man ikke skal være bange for at spørge. Også selvom det er svært.