Ung Kræft i

'FUCK. JEG HAR KRÆFT. HVAD NU?'

Danmark har fået sin første guide til unge mellem 15 og 39 år med kræft. Guiden tager fat i emner som venskab, kærlighed, sex, behandling, hospitalsliv, senfølger og psykiske reaktioner.

Guiden fra de unge til de unge

Man ved det bedst, når man har prøvet det selv. Derfor er guiden 'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?' skrevet af Ung kræft, Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og en masse megaseje unge, der selv enten har eller har haft kræft. Guiden taler til de unge med de unges stemme. Det er derfor også de unge der deler deres personlige historier og billeder. I hele processen har det været vigtigt, at guiden skulle være i øjenhøjde med de unge der skal have den.  

Hvert år bliver 1.500 unge i alderen 18-39 år diagnosticeret med en kræftsygdom og gennemlever en svær tid. At få en kræftdiagnose i ungdomsårene, hvor man ikke længere er barn men heller ikke rigtig voksen, er særligt udfordrende. Det har indtil nu været sparsomt, hvad der findes af materiale specifikt rettet unge med kræft, både for de sundhedsprofessionelle og for de unge selv. Men nu er 'Fuck. Jeg har kræft. Hvad nu?' her! Det er første gang en så omfattende guide lanceres i Danmark.

En god hjælp lige ved hånden

Guiden er, udover de personlige vinkler, fuld af en masse vigtig viden og gode tips til hvordan man som ung med en kræftdiagnose i hånden kan gøre en svær tid lettere. Guiden er samtidig et nemt opslagsværk, så det er nemt og hurtigt at få svar på de store og små spørgsmål der presser sig på efter man får konstateret kræft. Det kan være til de psykiske reaktioner, hospitalslivet, vennerne, kæresten og familien eller hvad man skal gøre i forhold til studiet eller jobbet. Det kan også bare være alle de praktiske ting som måske kan virke overskuelige midt i det hele.

Guiden ligger i forlængelse af den styrkede indsats for unge kræftpatienter og udkommer som fysisk og digitalt opslagsværk. Ønsket er, at så mange unge med kræft som muligt, får glæde af bogen, og at de unge får guiden med hjem, når de får diagnosen på hospitalet.

Guiden kan downloades som PDF eller købes gratis i Kræftens Bekæmpelses webshop.
 

Jeg synes, det er vigtigt, at man gør det man plejer. Tag på cafe, eller hvad det nu kan være. Man bliver næsten helt skræmt fra at gå ud i starten, men for pokker, man må altså meget, hvis bare man tager sine forholdsregler og pakker en håndsprit ;-)

- Amalie, 23 år, leukæmi

Stor tak til Børnecancerfonden der har støttet guiden.

"Jeg er helt sikker på, at guiden vil være med til at sætte fokus på nogle vigtige ting, som man måske ikke selv har tænkt på. Hvis jeg havde haft den, ville jeg fx have kendt til de mange genoptrænings- og træningstilbud meget tidligere i forløbet"

- Christina, 28 år, hjernekræft

"Det er vigtigt, at de unge får al den hjælp, de har brug for, når de bliver ramt af så alvorlig en sygdom midt i deres ungdomsliv."

Maiken Hjerming, ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet.