Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Solcreme

Solkampagnen anbefaler, at man i Danmark bruger svanemærket solcreme med mindst faktor (SPF) 15 på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Men selvom du bruger solcreme, bør du stadig ikke ligge og stege i solen.

Vi anbefaler mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 sydpå

I Danmark vil de fleste af os være tilstrækkeligt beskyttet med en solcreme med mindst faktor 15. Når uv-indekset kommer over 7, (Det sker ikke i Danmark, men i lande tættere på ækvator) er det en god idé at gå op i faktortal og f.eks. vælge vandfast solcreme med faktor 30. 

Når du køber solcreme, anbefaler Solkampagnen, at den:

  • Mindst faktor 15 i Danmark og mindst faktor 30 i lande tættere på ækvator.
  • Er vandfast
  • Er svanemærket og allergimærket
  • Er bredspektret, dvs. beskytter mod både uva- og uvb-stråling
  • Ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er taget ud af solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet

Faktaark om solcreme (pdf)

Én krop - én håndfuld

Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Det betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2.

For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.

Husk at smøre solcremen på ca. 20 min. før du går ud i solen.

Hvor ofte skal jeg smøre mig?

Når du har smurt dig med solcreme, holder den sin virkning i nogle timer. Du bør altid smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.

Børn og solcreme

Solbeskyttelse er særlig vigtigt i forhold til børn. Solcreme bør dog ikke være første og eneste valg af solbeskyttelse. Solkampagnen anbefaler, at solcreme bruges i kombination med de andre solråd, skygge, tøj og solhat - både til børn og voksne.

Er uv-indekset 3 eller derover, skal barnet smøres ind i solcreme, hvis det opholder sig i solen. Spædbørn, som ikke selv kan bevæge sig, skal holdes væk fra direkte sollys og behøver derfor ikke solcreme.

Faktaark om solbeskyttelse af børn (pdf)

Solcreme specielt egnet til børn

Der er udviklet mange solcremer specielt til børn. De giver samme beskyttelse som almindelig solcreme, men indeholder færre stoffer, der kan være allergifremkaldende. Prøv først cremen af på et lille område af barnets hud.

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen