Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Solcreme

Solkampagnen anbefaler, at man i Danmark bruger svanemærket solcreme med faktor (SPF) 15 på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Men selvom du bruger solcreme, må du aldrig ligge og stege i solen.

Vi anbefaler faktor 15

Den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling er skygge og tøj. Brug solcreme, hvor tøjer ikke dækker. De fleste af os vil få den rette beskyttelse med faktor 15 (SPF). Solkampagnen anbefaler svanemærkede og allergimærkede solcremer.

Når du køber solcreme, er det vigtigt, at den:

 • Har faktor 15 eller mere
 • Gerne er vandfast
 • Er bredspektret, dvs. beskytter mod både uva- og uvb-stråling
 • Ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er taget ud af solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet

Når uv-indekset kommer over 7, (det sker ikke i Danmark, men i lande tættere på ækvator) er det en god idé at gå op i faktortal og f.eks. vælge vandfast solcreme med faktor 30.

Husk reglen: én krop - én håndfuld.

Faktaark om solcreme (pdf)

Én krop - –én håndfuld

Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Det betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2.

For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.

Husk at smøre solcremen på ca. 20 min. før I går ud i solen.

Hvor ofte skal jeg smøre mig?

Når du har smurt dig med solcreme, holder den sin virkning i nogle timer. Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.

Faktortal er vejledende

Der er flere forhold, der har indflydelse på, hvilken solcreme du skal bruge:

 • Tidspunktet på dagen og året
 • Uv-indekset
 • Skydække
 • Hudtype
 • Mængden af solcreme
 • Hvor ofte solcremen påsmøres
 • Solcremens holdbarhed
 • Refleksion fra omgivelserne
 • Hvis du er i kontakt med vand eller sand

En solcreme med høj solfaktor giver ikke nødvendigvis bedre beskyttelse. Faktor 50 beskytter fx ikke dobbelt så godt som faktor 25. Prisen for at få stoppet de sidste og få procent af strålerne er ofte høj. Det kan derfor være en god ide at købe en solcreme med lidt lavere faktor.

Husk at smøre børnene ind i rigeligt med solcreme, når de er uden for.

Uv-indekset er højere ved Ækvator

På en skyfri sommerdag i Danmark, kan uv-indekset komme op på 7, mens det tilsvarende ved Ækvator, kan komme helt op på 15. I lande tæt på Ækvator skal man derfor bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor, dvs. faktor (SPF) 30 eller højere, da uv-indekset kan blive meget højt.

Solcreme til solferien.

Børn og solcreme

Solbeskyttelse er særlig vigtigt i forhold til børn. Solcreme bør dog ikke være første og eneste valg af solbeskyttelse. Solkampagnen anbefaler, at man først og fremmest bruger skygge, tøj og solhat som solbeskyttelse til børn.

Er uv-indekset over 3, skal barnet smøres ind i solcreme, hvis det opholder sig i solen. Spædbørn, som ikke selv kan bevæge sig, skal holdes væk fra direkte sollys og behøver derfor ikke solcreme.

Faktaark om solbeskyttelse af børn (pdf)

Solcreme specielt egnet til børn

Der er udviklet mange solcremer specielt til børn. De giver samme beskyttelse som almindelig solcreme, men indeholder færre stoffer, der kan være allergifremkaldende. Prøv først cremen af på et lille område af barnets hud.

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om uv-indeks appen