TIL DIG SOM LÆRER ELLER PÆDAGOG

Soleklart er et gratis, kort og godt undervisningsforløb for elever på 3.-6. klassetrin. Forløbet omhandler simple, men vigtige budskaber om solbeskyttelse. Når forløbet er endt, vil eleverne kende til de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme samt have en forståelse for, hvorfor det er vigtigt at passe på sig selv og hinanden i solen. 

Soleklart er lige til at gå til og kræver et minimum af forberedelse. Forløbets opbygning giver eleverne god mulighed for at gennemgå store dele af indholdet selvstændigt i mindre grupper, idet de bliver guidet gennem forløbets elementer på hjemmesiden her.

 

Læs mere om fælles mål og vejledning i forløbet i lærer- og elevark her:

- Lærerark 3.-4. klasse 
- Lærerark 5.-6. klasse 
- Elevark 3.-4. klasse
- Elevark 5.-6. klasse 

BAG OM SOLEKLART

Om materialet

Soleklart lærer elever i mellemtrinnet (3.-6. klassetrin) om, hvorfor vi bør beskytte os mod solens stråler, og ikke mindst hvordan vi skal bære os ad med dette.  

Soleklart er udviklet i samarbejde med lærere, som til dagligt underviser børn i mellemtrinnet.

Udover de tre solråd giver forløbet eleverne mulighed for at lære mere om:

- Solsystemet og Big Bang
- At mængden af sol vi kan tåle, afhænger af vores hudtype
- At solens stråler kan være farlige, selvom vi ikke kan se dem
- Hvordan man laver sin egen solcreme
- Hvordan man designer en skolegård, så den yder optimal solbeskyttelse.

Forløbet er udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, fordi solskoldninger i en tidlig alder øger risikoen for kræft i huden senere i livet. Derfor er solbeskyttelse særlig vigtig for børn.

 

Fælles mål

Soleklart giver forslag til, hvordan du kan arbejde med Fælles mål i Natur & Teknologi, men det er også oplagt at bruge i understøttende undervisning eller i temauger om sundhed.

Materialet kommer med forslag til læringsmål, aktiviteter, arbejdsformer og opfølgning. Du kan vælge at bruge materialet som det er eller bruge det som faglig inspiration. Vi anbefaler, at du arbejder med hele forløbet, for at give eleverne den optimale forståelse for, hvorfor det er vigtigt at beskytte sig mod solen, og hvordan man kan gøre det.

Differentiering og pædagogik

Soleklart gør det let for jer at differentiere undervisningen i forhold til elevernes faglige niveau, læringsstile og forskellige arbejdsformer. Soleklart består af to dobbeltlektioner, som bl.a. indeholder sjove animationsfilm, quizzer, gruppearbejde, oplæg til praktiske øvelser – herunder udvikling af egen solcreme, designøvelser og præsentationsteknik. På den måde kommer eleverne til både at bruge deres analytiske, sociale og kreative kompetencer.

Soleklart er målrettet elever på henholdsvis 3.-4.-klasse og 5.-6. klassetrin. Alligevel kan elever i 3.-og 4. klasse også sagtens arbejde med øvelserne for de ældre elever – og omvendt. Hvis der er stor forskel på elevernes faglige niveau, kan du også vælge at køre begge forløb parallelt i samme klasse.