LEKTION 3-4

HVORDAN BESKYTTER VI OS MOD SOLENS STRÅLER?

Her lærer du om, hvordan du kan passe på dig selv i solen. Når du kan de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme er du top soleklar!

FILM-TID

Igen skal du se en film – denne gang om hvordan du bliver soleklar.

Nu skal du se endnu en film, hvor du lærer mere om solens uv-stråler, som er dem, vi skal passe på. Du lærer også om de tre solråd: Skygge, solhat og solcreme. Dem skal du bruge, når du skal beskytte dig selv og dine venner i solen. Måske kender du i forvejen ét eller flere af solrådene?

Sæt dig godt til rette, og gør dig klar til at blive klogere på, hvordan du bliver top soleklar...

DESIGN EN SOLEKLAR SKOLEGÅRD

Kan du huske de tre solråd? Det første solråd er skygge. Det er vigtigt at sørge for at holde sig i skyggen, når man er ude i længere tid af gangen.

Nogle gange kan det alligevel være svært at finde skyggen... Så skal man til at være kreativ for at få den frem – og finde på sjove ting, man kan bruge den til.
Prøv at forestil dig din skolegård. Er der nogle steder, hvor der er meget sol og hvor det kunne være godt med noget mere skygge? Nu får du lov til at komme med dit helt eget forslag til, hvordan din skolegård kan blive mere soleklar.

1.Find gode og dårlige skyggeområder i skolegården

- Gå ud i skolegården og find områder, hvor der er gode muligheder for at være i skyggen – men også områder, hvor der mangler skygge.
- Tag eventuelt billeder med jeres mobiltelefoner af gode og dårlige skyggeområder, så I bedre kan huske, hvordan skolegården ser ud, når I bagefter skal lave skitser.

2. Skitsér 3 idéer til en soleklar skolegård

- Skitsér mindst 3 idéer til, hvordan jeres skolegård kan blive mere soleklar. Koncentrer jer om de områder I fandt, hvor der var dårlige skyggemuligheder
- Design løsninger, der kan give bedre skygge – fx et halvtag. I kan blive inspireret af de gode skyggeområder
- Overvej om skyggen kan designes, så I kan bruge den, når I leger – fx som et gemmested. Husk, at solen flytter sig i løbet af dagen.

3. Find på 3 argumenter til skolelederen

- Find på mindst 3 gode argumenter til jeres skoleleder om, hvorfor det er vigtigt, at netop jeres plan til en mere soleklar skolegård bliver ført ud i livet
- Præsenter jeres idé for resten af klassen på 1 minut. Forestil jer, at klassen er skoleledelsen, som I skal overbevise om, at netop jeres ide skal designes
- Brug de argumenter, I sammen har fundet på. Vis eventuelt nogle af de billeder, I har taget af skolegården, i præsentationen.

 

SOLQUIZ

Brug dine nye videns-popcorn!

Så blev det igen quiz-tid. For sidste gang får du lov til at vise, hvad du har lært om solbeskyttelse. Du skal samle på likes og glade emojis – jo flere du får, jo mere ved du om solbeskyttelse. Så vær parat – nu skal vi se, om det hele er soleklart…

Står det helt soleklart?

Spørgsmål 1/8

Hvorfor skal vi være særlig opmærksomme på solbeskyttelse på stranden eller på skiferien?

Spørgsmål 2/8

Hvad har ozonlaget og vores hud tilfældes?

Spørgsmål 3/8

Hvorfor bliver huden rød, når den bliver solskoldet?

Spørgsmål 4/8

Hvad kan uv-index’et hjælpe os med?

Spørgsmål 5/8

Hvordan lyder de tre solråd?

Spørgsmål 6/8

Hvornår er det vigtigst at solbeskytte sig?

Spørgsmål 7/8

Hvornår på dagen er det særligt vigtigt at beskytte sig mod solens uv-stråler?

Spørgsmål 8/8

Hvem har brug for solbeskyttelse?

DE TRE SOLRÅD

De tre s’er gør det nemt at huske de tre solråd. Kan du huske dem? Klik på de røde prikker og se, om du har styr på de vigtige råd.

Skygge

Solcreme virker som en tynd rustning mod solens uv-stråler. Brug mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30, når du er på ferie sydpå.

Solhat

Beskyt dit ansigt og din krop med en solhat med bred skygge og en langærmet T-shirt, når solen er stærk.

Solcreme

Solcreme virker som en tynd rustning mod solens uv-stråler. Brug mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30, når du er på ferie sydpå.

Læs mere om de tre solråd og øvrige råd når det kommer til fornuftig soladfærd på Solkampagnen.dk

GODT GÅET - NU ER DU HELT SOLEKLAR

Hvis du har mod på flere øvelser, kan du tage hul på de ekstra øvelser.