AFHOLD ET SOLTEMA I JERES INSTITUTION

Giv børnene en sjov og lærerig dag om solbeskyttelse med Kræftens Bekæmpelses Solkampagne

Soltemapakken (Den lokale soluge materialepakke) er udsolgt for 2023. Heldigvis har du mulighed for at downloade de gratis sol-materialer længere nede på siden, for at holde et soltema – bl.a. soltemakatalog, påklædningsdukker, plakat, solpolitik og højtlæsningsbog.
Du kan også købe uv-perler til armbånd via Kræftens Bekæmpelses webshop.

Sæt solbeskyttelse på dagsordenen i jeres institution på en sjov og anderledes måde. Solkampagnen har udviklet en række materialer, der gør det nemt at lave aktiviteter med børnene, som en del af et soltema i institutionen.

Materialerne understøtter leg og læring om solbeskyttelse i børnehøjde. I pakken indgår en opfordring til at indføre en solpolitik. Med en solpolitik tager I som institution ansvar for, at både børn og voksne er solbeskyttede, og er på denne måde med til at forebygge kræft i huden.

Download: Solkampagnens soltema-katalog, med råd til solbeskyttelse og afholdelse af soltema (pdf)

HAR I EN SOLPOLITIK?

Tag ansvar for børn og voksne i institutionen med en solpolitik

Statistikken taler sit klare sprog: Alt for mange danskere rammes af kræft i huden. Så der er al mulig grund til, at vi må blive bedre til at beskytte os mod solens uv-stråler. Her kan en solpolitik bane vejen for nye solvaner for børn og voksne i institutioner. En god og brugbar solpolitik udvikles og vedtages i fællesskab mellem institutionens medarbejdere, forældre og bestyrelse. Mange institutioner opfylder allerede kravene til en solpolitik. Ved at lave en officiel solpolitik, gør I det synligt for forældre, at I gør en indsats for at passe på børnenes hud i de timer de er hos jer. 

Brug vores skabelon til en solpolitik - enten som den er, eller som udgangspunkt for udvikling af institutionens egen solpolitik. 

Skal du informere om Den lokale Soluge? Brug en af vores brevskabeloner: 

TIPS TIL AT BLIVE EN SOLSIKKER INSTITUTION

Nogle dage er solen stærkere end andre. Derfor er det en god ide at planlægge dagens udendørsaktiviteter ud fra vejrforholdene. I kan gøre jeres institution solsikker på mange forskellige måder. Her får du nogle tips fra Solkampagnen:


SKYGGE: Indret institutionen så børn kan søge skygge, når uv- indekset er 3 eller derover. Laves der aktiviteter midt på dagen, bør de planlægges så de foregår i skyggen. Udover at plante træer, kan I spørge forældre, om de har gamle tæpper eller lagener eller andet, som kan skabe skygge.

SOLHAT: Bed alle forældre om, at der altid er en solhat tilgængelig i barnets garderobe. Optimalt skal hatten have skygge hele vejen rundt (fx. en bøllehat). Informér gerne forældrene om, at det herudover anbefales at klæde børnene i tøj, der dækker albuer og knæ.

SOLCREME: Solcremen skal dække de steder af kroppen, som ikke dækkes af tøj og hat. Solkampagnen anbefaler, at børnene smøres med solcreme af forældrene inden de møder i dagtilbud. Institutionen sikrer sig, at børnene er smurt, inden de går ud. Børn, der har svedt meget eller badet, må smøres igen af personalet. Herudover anbefales det at bruge en solcreme med mindst faktor 15, som helst er både parfume-fri og miljømærket. Ift. mængde er "én krop - én håndfuld" en god huskeregel. Genindsmøring bør ske, hvis barnet har svedt meget eller har badet.

UV-APP: Hent vores gratis app 'uv-indeks' i App Store eller Google Play - så er I altid opdateret i forhold til dagens uv-indeks.

SOLPOLITIK: Sæt solbeskyttelse på dagsordenen og lav en solpolitik.

DOWNLOAD GRATIS MATERIALER

Download og print solkampagnens materialer - helt gratis!

Bog - Valder og Solen: Mission solsmarte dyr
En sød og sjov fortælling om drengen Valder, hans hund og solen. Egner sig til oplæsning. Bogen indeholder desuden små missioner, som du som pædagog kan lave sammen med børnene.

OBS. For at bogen printes i det rette format, skal du vælge "Tilpas til papiret", når du udskriver bogen.

Plakat
En sød plakat, der viser, hvor på kroppen, man skal smøre sig ind i solcreme. Er god at hænge op i institutionen, så den er synlig for både børn og forældre.

Opgavehæfte - ”Solvennerne i Zoologisk Have"
Et sjovt lille opgavehæfte med en historie om Solvennerne i Zoologisk Have, på jagt efter gode solråd fra dyrene. Egner sig til de ældste børn i børnehaven. En voksen kan læse historien højt og børnene løse opgaverne undervejs.

Påklædningsdukker - I GUL eller BLÅ
Farvelæg Solvennerne og det fine sommertøj, hatte osv. Klip derefter figurerne ud og giv dem det forskellige tøj på. Det er en god skyggehyggeaktivitet, hvor børnene både kan øve sig i at klippe og efterfølgende lege med figurerne.

SPØRGSMÅL OG SVAR

  • Skal vi være indendørs mellem 12 og 15?

    Man kan sagtens være ude midt på dagen, hvis man bare er i skygge eller er beskyttet af tøj, solhat og en solcreme, der er parfume-fri og miljømærket, dér, hvor tøjet ikke dækker.

    Solkampagnen anbefaler, at børnene smøres med solcreme af forældrene inden de møder i institutionen. Pædagogerne sikrer sig, at børnene er smurt, inden de går ud. Børn, der har svedt meget eller badet, bør smøres igen af personalet.

    Det er forældrenes ansvar at sørge for, at deres barn har en solhat og dækkende tøj tilgængelig i garderoben. Når forårssolen begynder at titte frem, kan I opfordre forældre til at huske både at smøre barnet med solcreme og at give barnet en solhat med. Solkampagnen anbefaler, at I sikrer at alle børn er smurt hjemmefra inden I går ud og smører de, som evt. ikke er blevet smurt. Gerne 20 minutter inden I går ud. Hvis børnene har svedt eller badet bør de genindsmøres.

  • Børn og D-vitamin

    Sollys er vigtig, ikke mindst pga. vores behov for D-vitamin. Solkampagnen anbefaler derfor, at vi skruer ned for solen, men ikke, at vi slukker for den helt.

    De fleste af os - både børn og voksne - får tilstrækkelig D-vitamin fra solen, når vi til hverdag opholder os udendørs med solbeskyttelse midt på dagen, hvor uv-indekset er højst.

    Børn får dermed stadig D-vitamin, selvom de beskyttes mod solens stærke stråler mellem kl. 12 og 15.

  • Hvillen solcreme anbefaler Solkampagnen?

    Solkampagnen anbefaler en solcreme, der er parfume-fri og miljømærket, f.eks. Svanemærket eller Blomsten. Solcreme skal bruges dér, hvor tøjet ikke dækker. Solkampagnen anbefaler mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 i udlandet.

    Solkampagnen anbefaler, at børnene smøres med solcreme af forældrene inden de møder i dagtilbud. Pædagogerne skal sikre sig, at børnene er smurt, inden de går ud. Børn, der har svedt meget eller badet, må smøres igen af personalet.


    Én krop - én håndfuld
    Danskerne smører sig generelt med for små mængder solcreme. Det betyder, at solcremens faktortal, og dermed også den beskyttende virkning, nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er: Én krop - én håndfuld.

MATAS STØTTER DEN LOKALE SOLUGE

Matas støtter Kræftens Bekæmpelses arbejde med forebyggelse af kræft i huden og tidlig opsporing af modermærkekræft. Matas-koncernen er et af Danmarks mest kendte og velrenommerede brands.

Matas har eksisteret siden 1949, og var oprindeligt ejet af et netværk af selvstændige materialister. I dag er koncernen børsnoteret med godt 2.500 ansatte, hvor hovedparten er ansat i en af koncernens ca. 270 Matas-butikker.

Matas støtter Den Lokale Soluge i år og bidrager dermed til at give børn i landets børnehaver en mere solsikker hverdag.