Gratis UV-INDEKS app

Solkampagnen har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen udviklet en uv-app, som gør det nemmere for dig at holde øje med uv-indekset, og hvornår du skal solbeskytte dig.

Uv-tallene i appen er baseret på en dagsprognose fra DMI (EUMETSAT/AC-SAF), og der tages forbehold for, at vejret, herunder skydækket, kan udvikle sig i uoverensstemmelse med prognosen. Uv-indeks appen er altså ikke en uv-måler, men et prognoseværktøj. Det er derfor vigtigt, at du selv vurderer dit behov for solbeskyttelse ud fra den aktuelle vejrsituation og din hudtype.
Klik her for at downloade appen til din smartphone fra Google Play eller App Store

Få uv-indekset for din favoritsteder

I appen kan du søge dine favoritlokationer via fritekstsøgning, eller bruge den smarte kortsøgning til at finde din præcise lokation ved hjælp af telefonens GPS. Du kan tilføje op til 10 favoritter, og du kan vælge at få advarsler dagligt eller når uv-indekset kommer over 3 på en udvalgt favoritlokation.
Læs mere om tilføjelse af favoritsteder her

Brug UV-INDEKS appen inden rejsen

Applikationen kan finde over 1. mio. lokationer i hele verden, og den er derfor også ideel på rejsen, da den sørger for, at du altid har uv-indekset lige ved hånden. Derudover kan "Uv-indeks" hjælpe dig under forberedelserne til rejsen, da du nemt kan tjekke op på, hvilken form for solbeskyttelse, du skal bruge på ferien, og hvilken faktor solcreme, der er fornuftig på dit feriested. Med appen kan du således få gode råd og vejledning til solbeskyttelse ved det specifikke uv-indeks og få automatiske uv-varsler, når uv-indekset er højt, og du bør flytte hyggen ind i skyggen.
Læs mere om, hvordan du aflæser uv-indekset i appen her

Hudtyper og sol

Har du blå øjne, en del fregner og blond hår? Så vil din hud ved et uv-indeks på 7 allerede efter et kvarter være solskoldet, hvis du ikke beskytter dig.

Din hudtype afgører, hvornår du bliver solskoldet

Din hudtype har stor indflydelse på, hvor meget sol du kan tåle uden solbeskyttelse. Faktisk har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der lettest bliver solskoldet i sommerens høje uv-stråling.

Prøv hudtypeguiden

Solkampagnen har udviklet en hudtypeguide, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilken hudtype du har. Solkampagnen anbefaler, at du solbeskytter dig, når uv-indekset er 3 eller mere, og med hudtypeguiden kan du blive klogere på solbeskyttelse af netop din hud.

Solkampagnens frivillige har Hudtypeguiden med sig, når de møder danskerne til foreskellige arrangementer rundt omkring i landet, men du kan også selv downloade hudtypeguiden som pdf, og printe den ud på en farveprinter. Du skal dog være opmærksom farvegengivelsen kan være forskellig fra printer til printer, så de forskellige hudfarver i guiden er kun vejledende.
Download Hudtypeguide

UV-INDEKS app - nu også med hudtypeguide

Vi har opdateret Solkampagnens populære app UV-INDEKS med en hudtypeguide, der kan hjælpe dig med at finde din hudtype. Så kan du blive klogere på solbeskyttelse af netop din hud. Læs mere om UV-INDEKS appen længere nede på siden eller hent den her:
Download app

De 6 hudtyper

HUDTYPE 1

Du har en sart hud, der let får for meget sol. Du bliver let solskoldet, og din hud bliver sjældent/aldrig solbrun. Solbeskyttelse er næsten altid nødvendigt, når du er udenfor om sommeren i Danmark og på solferie i udlandet. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

 • Uv-indeks 3: 40 min
 • Uv-indeks 7: 15 min.
 • Uv-indeks 11: 10 min.

HUDTYPE 2

Du har en sart hud, der kan tåle lidt mere sol end hudtype 1, men du bør stadig være forsigtig, når du er udenfor, og uv-indekset er 3 eller mere. Din hud bliver let solskoldet, men du kan godt blive solbrun. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

 • Uv-indeks 3: 55 min.
 • Uv-indeks 7: 20 min.
 • Uv-indeks 11: 15 min.

HUDTYPE 3

Hudtype 3 er mindre sart end 1 og 2. Du bliver let solbrun, men kan også blive forbrændt, hvis du ikke passer på i solen. Husk, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom du ikke solskoldes. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

 • Uv-indeks 3: 65 min.
 • Uv-indeks 7: 25 min.
 • Uv-indeks 11: 15 min.

HUDTYPE 4

Hudtype 4 kan tåle en del sol, men husk, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom man ikke solskoldes. Livstidseksponeringen for uv-stråling har også betydning for risikoen for hud- og modermærkekræft. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

 • Uv-indeks 3: 95 min.
 • Uv-indeks 7: 40 min.
 • Uv-indeks 11: 25 min.

HUDTYPE 5-6

Hudtype 5 og 6 kan tåle meget sol, men det er vigtigt at huske, at det aldrig er sundt at stege i solen. Heller ikke, selvom man ikke solskoldes. Uden solbeskyttelse risikerer du solskoldning, hvis du er ude mere end:

 • Uv-indeks 3: 130 min.
 • Uv-indeks 7: 55 min.
 • Uv-indeks 11: 35 min.

Uv-stråling & uv-indeks

Hvad er UV-stråling?

Uv-stråling kommer fra solen. Der er mange typer stråler i solen - både synlige og usynlige. De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling, dels af uv-stråling, der ikke kan ses eller mærkes.

Uv-strålingen fra solen består af UVA-, UVB- og UVC-stråling. De tre typer UV-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste UVC-stråling ikke når jordens overflade.

UVB-strålingen giver solbrændthed og solskoldning, men UVA-strålingen giver også huden farve. UVA-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden. Både UVA- og UVB-stråling øger risikoen for kræft i huden.

Uv-indekset - hjælp til sikker solbeskyttelse

Uv-indekset er en god hjælp til at finde ud af, hvornår man skal solbeskytte sig. Det er nemlig ikke temperaturen, der er afgørende for, om solen kan brænde, men derimod styrken af uv-strålingen – og den kan allerede være høj i begyndelsen af foråret.

Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-strålingen, og det afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på himlen, partikler i luften osv. Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse.

I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 & 15 fra april til september måned, at UV-indekset ligger højt, og hvor det er vigtigt at solbeskytte sig. Når uv-indekset er under 3, kan du nyde solen uden særlig beskyttelse – med mindre du har meget lys og sart hud.

Mand i uv-stråler med solhat