SOLBESKYTTELSE PÅ REJSEN

Det er dejligt at være på ferie sydpå i solrige lande. Men selv om man er på ferie, skal man huske de gode vaner og nyde solen med omtanke. Man er særligt udsat for solskoldninger på ferie, fordi man typisk er uden for en større del af dagen i den stærke uv-stråling og med mindre tøj på. Samtidig opholder man sig ofte også ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer solens uv-stråler.

Pas godt på de små i solen

Det er ekstra vigtigt at passe godt på børn og unge i solen, fordi celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet.

Alle bør undgå for meget sol

Selvom børn og unges hud er særligt følsom over for solen, betyder det ikke, at voksne ikke skal omgås solen med omtanke og undgå solskoldninger. Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 pct. af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere uv-stråling, man udsættes for gennem hele livet, jo større er ens risiko.

KAN DU FÅ 5 UD AF 5 RIGTIGE?

TEST DIG SELV!

Billetterne er bestilt og kufferten pakket - men har du husket solrådene? Når vi tager sydpå, glemmer vi hurtigt de gode solvaner og bliver forbrændt. Test dig selv, og se om du har helt styr på solrådene inden ferien. 

REJSEN SYDPÅ

Du skal være ekstra opmærksom på solen, når du rejser sydpå

Når uv-indekset er 3 eller mere bør man beskytte sig mod solen. I Danmark bliver uv-indekset højest omkring 7. På de typiske feriedestinationer ved middelhavet ligger uv-indekset på omkring 9-12 om sommeren. Derfor skal man være opmærksom på, at man under varmere himmelstrøg kan være kortere tid i solen, før man bliver solskoldet, og at solbeskyttelse er nødvendig i et længere tidsrum end i Danmark.

HUSK DE 3 SOLRÅD

SKYGGE

Solens uv-stråling er stærkest mellem kl. 12 og 15. Næsten halvdelen af uv-strålingen falder i dette tidsrum. Derfor kan du undgå rigtig meget uv-stråling ved at finde skygge midt på dagen.


Du får også uv-stråling i skyggen

Du behøver ikke at være direkte i solen for at få farve. Solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, beton, sand og sne, så uv-strålerne rammer dig, selvom du sidder i skyggen. Du får endda også farve på en skyet sommerdag. Skyerne slipper nemlig 30-70 % af solstrålingen igennem afhængig af skylagets tykkelse.

Medbring din egen skygge
Om sommeren er der mange situationer, hvor det ikke er muligt at finde skygge. Så er det heldigvis let at medbringe sin egen skygge i form af en parasol eller lign. Du kan også få skygge til kroppen ved at bruge solhat og en let men tætvævet langærmet bluse. Brug også trekvart eller helt lange bukser. Husk solcreme, hvor tøjet ikke dækker.

SOLHAT (OG TØJ)

Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen er en solhat med bred skygge og en langærmet t-shirt den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling.


Solhat med bred skygge

Hvis du er ude mellem kl. 12 og 15 og ikke har mulighed for at være i skyggen, så er en solhat med bred skygge bedste måde at beskytte hoved, ører, nakke og ansigt på. Solkampagnen anbefaler ikke kasketter, da de ikke beskytter ører, nakke og hals tilstrækkeligt.

Solbriller
Solbriller giver god beskyttelse mod uv-strålingens irritation af øjnene og eventuelle langvarige skader. Store og tætsiddende solbriller med sidebeskyttelse, der er mærket EPF (øjenbeskyttelsesfaktor) 10, beskytter bedst. Jo større solbriller, jo bedre beskyttelse.

Tøj er god solbeskyttelse
Det er en rigtig god ide at bruge tøj som beskyttelse i solen. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst. Du kan få en ide om, hvor godt tøjet beskytter ved at se, hvor meget lys, der slipper igennem, når du trækker i det og holder det op mod lyset. Vådt og slidt tøj beskytter mindre.

Hvilket tøj beskytter bedst?
Der findes særligt uv-sikkert tøj med garanteret solbeskyttelse - også når det bliver vådt. Almindeligt tøj vil dog i langt de fleste tilfælde give en tilstrækkelig beskyttelse. Der er flere faktorer, som har betydning for, hvor godt tøjet beskytter mod uv-strålingen:

Vævning: Jo tættere stoffet er vævet eller strikket og jo tykkere stoffet er, des mindre uv-stråling kan slippe igennem

Materiale: Forskellige materialer, f.eks. bomuld, polyester og nylon har forskellige uv-absorberende egenskaber. Tætvævet bomuldsstof giver den bedste beskyttelse mod uv-stråling

Farve: Normalt vil mørke stoffer stoppe mere uv-stråling end lyse stoffer.

Stræk: Når man trækker i tekstiler, bliver beskyttelsen normalt dårligere. Derfor beskytter løst tøj bedre end stramt.

Fugtighed: Mange stoffer giver dårligere beskyttelse mod uv-stråling, når de er våde

Vask: Mange bomuldsstoffer beskytter bedre, når de er blevet vasket nogle gange. Når fibrene i stoffet krymper lidt, lukkes mange af de små åbninger i stoffet, hvor uv-strålerne ellers kan slippe igennem.

SOLCREME

Solkampagnen anbefaler svanemærket solcreme på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Brug minimum faktor 15 i Danmark og minimum faktor 30 i lande hvor solen er stærkere.


Én krop - én håndfuld

Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Det betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Smører man sig eksempelvis med faktor 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til ca. faktor 2. For at solcremen beskytter din hud optimalt, skal du smøre dig med 20 gram solcreme pr. m2 hud. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld.

Hvor ofte skal jeg smøre mig?
Smør solcremen på ca. 20 min. før du går ud i solen. Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen, hvis du har badet, svedt meget eller har tørret dig med et håndklæde.

TIP!
Smør dig ind i solcreme to gange! Du bliver bedre beskyttet, hvis du smører dig ind to gange med ca. 20 minutters mellemrum, før du går ud i solen. Det øger mængden af solcreme og giver færre ”helligdage” (steder, der ikke er dækket af solcreme). Få hjælp til indsmøring af ryggen.

Valg af solcreme
Når du køber solcreme, er det vigtigt, at den:

- Har faktor 15 eller mere i Danmark og faktor 30 eller mere, når du er ude og rejse i lande, der har et varmere klima end i Danmark.

- Er bredspektret, dvs. beskytter mod både UVA- og UVB-stråling.

- Ikke indeholder stoffet 4 -MBC (4-methylbenzylidenecamphor). Stoffet er taget ud af solcremer solgt i Danmark, men forekommer i cremer købt i udlandet.

Læs vores vores faktaark om solcreme

TAG UV-INDEKSET MED PÅ FERIEN

Det er en god ide at tjekke uv-indekset på dit rejsemål allerede inden ferien, så du har en ide om, hvor stærk solen er sammenlignet med den danske sommersol.

Hent vores gratis app UV-INDEKS, så har du altid uv-indekset lige ved hånden. Den giver dig besked, når det er tid til solbeskyttelse, og den virker i hele verden - og til hele familien.

 

HVERT MINUT TÆLLER

Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråling, og det er ikke kun temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder. Man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. På en god sommerdag i Danmark bliver uv-indekset højest 7, og på feriedestinationer i Sydeuropa kan det komme helt op til 12.

Samtidig er vores soladfærd ofte anderledes og mere risikobetonet, når vi er på solferie. Vi opholder os typisk meget udenfor med lidt tøj på – gerne ved vandet, hvad enten det er ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer uv-strålingen. Det betyder, at vi udsætter vores hud for rigtig meget uv-stråling på ferien, og derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.

Læs mere om hudtype og uv-stråling her

SPØRGSMÅL OG SVAR

 • Hvilken solcreme skal jeg bruge?

  Når du rejser sydpå, anbefaler vi at du bruger en solcreme med mindst faktor 30.

  Hvilken solcreme skal jeg tage med?

  Pak kufferten med svanemærket solcreme med mindst faktor 30. Så er du sikker på, at solcremen er skånsom for både dig og miljøet. Et godt tip er at smøre dig ind to gange, inden du går ud i solen.

   

 • Hvad er uv-indekset?

  Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-stråling. Når uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendig.

  Hvad er uv-indekset?

  Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-stråling. Når uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendig. I Danmark kommer uv-indekset aldrig over 7, men tættere på ækvator kan det komme helt op omkring 15.

  Med appen ’UV-INDEKS’ kan du tjekke den aktuelle uv-prognose på over en million lokationer i hele verden. Kræftens Bekæmpelse,  Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen står bag appen, der kan hentes gratis i App Store og Google Play.

 • Hvorfor skal man være opmærksom på solbeskyttelse, når man rejser sydpå?

  Man er særligt udsat for solskoldninger på ferie, fordi man typisk er uden for en større del af dagen i den stærke uv-stråling og med mindre tøj på.

  Hvorfor skal man være opmærksom på solbeskyttelse, når man rejser sydpå?

  ​Uv-indekset er meget højere sydpå en i Danmark. I Danmark kommer uv-indekset sjældent over 7, hvorimod det kan komme helt op på 12 i Sydeuropa. Samtidig er vi ofte udenfor i solen en langt større del af dagen, når vi er på ferie, og vi har endda ofte mindre tøj på, end vi plejer.