FIRE MYTER OM SOLARIEBRUG

MYTE: ’Solarium er mere sikkert end den naturlige sol’

FAKTA: Solarium er faktisk farligere end den naturlige sol. Uv-strålingen i et solarium er nemlig meget kraftigere. I den danske sommer kommer UV-indekset sjældent over 7, men i et solarium svarer strålingen til et uv-indeks på 12. Derudover får du i et solarium uv-stråler på begge sider af kroppen samtidig – og helt uden solbeskyttelse. Den samlede mængde uv-stråling, er altså langt højere, end hvis du solbader i den naturlige sol.


MYTE: ’Det er en god idé at ”forbrune” sig i solariet for at forberede kroppen på sydens sol’.

FAKTA: Såkaldt ’forbruning’ giver falsk tryghed og er en direkte dårlig idé. Uv-strålingen i et solarium er ofte stærkere end den, du vil opleve på ferien. Derfor er det langt bedre, hvis du langsomt vænner dig til solen på ferien – og så selvfølgelig følger solrådene: skygge, solhat og solcreme.

MYTE: ’Du skal gå i solarium for at få nok D-vitamin’

FAKTA: Solariebrug øger risikoen for at få modermærkekræft. Derfor er solariets kunstigt fremstillede uv-stråler ikke en god kilde til D-vitamin. Du kan i stedet få fyldt dine D-vitamin-depoter, når du nyder solen med omtanke. I sommermånederne skal du kun være ude i solen få minutter hver dag for at danne nok D-vitamin. Du kan også få D-vitamin gennem kosten fra fx fede fisk, lever, mælkeprodukter og kød - eller tage det som et kosttilskud.


MYTE: ’Børn og unge får ikke kræft af solarium’

FAKTA: Børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling, og solariebrug er faktisk farligere, jo yngre man er. Jo tidligere man udsættes for store mængder af uv-stråling, jo større er risikoen for at udvikle modermærkekræft senere i livet. Desværre kan helt unge mennesker også få modermærkekræft. Det er faktisk den hyppigste kræftform blandt unge.

UNGE OG SOLARIUM

Solariets stråling er særligt farlig for unge

Udsættes man for solariets intense uv-stråling, øger man markant risikoen for hud - og modermærkekræft. Der er en 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

Børn og unge er altså mere udsatte for at få kræft fra uv-stråling, fordi kroppen stadig er under udvikling. Derfor er solariebrug farligere, jo yngre man er. Desværre begynder mange deres solariebrug i en meget tidlig alder - fx i forbindelse med deres konfirmation. Når vi spørger 15-25-årige nuværende eller tidligere solariebrugere, hvornår de havde deres solarie-debut, så svarer ca. 70 %, at de gik i solarium første gang, inden de var fyldt 18 år.

SOLARIUM OG KRÆFT

Solariebrug er kræftfremkaldende

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fastslog i 2009, at uv-stråling fra solarier er kræftfremkaldende. Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel, jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling des større er risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft.

Hvis man bliver solskoldet i solariet, kan man både se og mærke, at ens hud har taget skade. Men solariebrug øger imidlertid også ens risiko for modermærkekræft, selvom man ikke bliver solskoldet. Der findes ingen sikker nedre grænse for solariebrug.

HVOR FARLIG ER MODERMÆRKEKRÆFT?

Hvert år konstateres mere end 2.500 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark – og 275 dør hvert år af sygdommen, fordi kræften spredes til andre organer.

Modermærkekræft rammer også unge
Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge i alderen 15-34 år, og i den forbindelse spiller solariet en rigtig trist rolle. Hele 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan nemlig forklares med solariebrug.

Den gode nyhed er, at modermærkekræft i langt de fleste tilfælde kan undgås, hvis man ikke udsætter sig selv for solariets kunstige uv-stråler og samtidig opfører sig fornuftigt i den naturlige sol. Modermærkekræft kan helbredes, hvis den opdages i tide, og på Tjekmærkerne.nu kan du få vejledning i, hvordan du tjekker dine modermærker.

Besøg www.tjekmærkerne.nu

Solariebrug kan også forårsage almindelig hudkræft, som er en ondartet knude, der opstår i huden. Der er to hovedtyper af hudkræft, basalcellekræft og pladecellekræft. Symptomerne på hudkræft kan være en fast knude på huden, et sår der ikke vil hele, en perlemorsskinnende knude, sår med perlemorsglinsende rand eller en rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt.

Læs mere om almindelig hudkræft på Cancer.dk

PODCAST OM SOLARIEBRUG

FARLIGE STRÅLER

Ingen sikker sol i solariet

I Danmark skal solarierne overholde ’Lov om solarier’, der blandt andet har fastsat et maximalt niveau af uv-stråling. Men selv når loven overholdes, er strålingsniveauet meget højt.

Det betyder, at man risikerer at blive udsat for en stråling svarende til et uv-indeks på omkring 12. Det svarer til strålingen på en varm sommerdag i Spanien - og i solariet bliver hele kroppen bestrålet på én gang.

Over 60 procent af danskerne har enten hudtype 1 eller 2 og vil maksimalt kunne være i så stærk uv-stråling i 10 minutter uden at risikere en solskoldning.

Læs mere om hudtyper og uv-stråling på Solkampagnen.dk