SOLARIET GIVER SKADER I HUDEN, DU IKKE KAN SE

Solariebrug er kræftfremkaldende

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fastslog i 2009, at uv-stråling fra solarier er kræftfremkaldende. Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel, jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling des større er risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft.

Hvis man bliver solskoldet i solariet, kan man både se og mærke, at ens hud har taget skade. Men solariebrug øger imidlertid også ens risiko for modermærkekræft, selvom man ikke bliver solskoldet. Der findes ingen sikker nedre grænse for solariebrug.

UNGE OG SOLARIUM

Solariets stråling er særligt farlig for unge

Udsættes man for solariets intense uv-stråling, øger man markant risikoen for kræft i huden. Der er en 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis man går i solarium, inden man fylder 35 år.

Børn og unge er altså mere udsatte for at få kræft fra uv-stråling, fordi kroppen stadig er under udvikling. Derfor er solariebrug farligere, jo yngre man er. Desværre begynder mange deres solariebrug i en meget tidlig alder - fx i forbindelse med deres konfirmation. Når vi spørger 15-25-årige nuværende eller tidligere solariebrugere, hvornår de havde deres solarie-debut, så svarer ca. 70 %, at de gik i solarium første gang, inden de var fyldt 18 år.

HVOR FARLIG ER MODERMÆRKEKRÆFT?

Hvert år konstateres mere end 2.200 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark – og 285 dør hvert år af sygdommen, fordi kræften spredes til andre organer.

Modermærkekræft rammer også unge

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge i alderen 15-34 år, og i den forbindelse spiller solariet en rigtig trist rolle. Hele 3 ud af 4 tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år kan nemlig forklares med solariebrug.

Den gode nyhed er, at modermærkekræft i langt de fleste tilfælde kan undgås, hvis man ikke udsætter sig selv for solariets kunstige uv-stråler og samtidig opfører sig fornuftigt i den naturlige sol. Modermærkekræft kan helbredes, hvis den opdages i tide, og på Tjekmærkerne.nu kan du få vejledning i, hvordan du tjekker dine modermærker.

Besøg www.tjekmærkerne.nu

Solariebrug kan også forårsage almindelig hudkræft, som er en ondartet knude, der opstår i huden. Der er to hovedtyper af hudkræft, basalcellekræft og pladecellekræft. Symptomerne på hudkræft kan være en fast knude på huden, et sår der ikke vil hele, en perlemorsskinnende knude, sår med perlemorsglinsende rand eller en rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt.

Læs mere om almindelig hudkræft på Cancer.dk

6 MYTER OM SOLARIUM

#1: "Solariebrug er kun farligt, hvis man bliver solskoldet"

Falsk. Uv-strålingen fra solarier er så kraftig, at det er dokumenteret, at den også er skadelig, selvom du ikke solskoldes.

#2: ”Solarium er ikke farligt, hvis man kun bruger det sjældent”

Falsk. Selv hvis du bruger solarium sjældent, har du en øget risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft.

#3: ”Det er en god idé at forberede kroppen på sydens sol ved at gå i solarium inden ferien”

Falsk. Det anslås, at den farve, man får fra solariet, beskytter huden lige så meget, som hvis man brugte en solcreme med faktor 2-4. Det vil sige, at det er en meget begrænset beskyttelse. På solferier anbefales det, at man bruger minimum faktor 30. o   Sammenholdt med den øgede risiko for modermærkekræft, som selve solariebesøget giver, er forbruning i solariet altså ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.

#4: ”Man skal bruge solarium for at få nok D-vitamin”

Falsk. Solarier udsender kunstig fremstillet uv-stråling, der markant øger risikoen for udvikling af hud- og modermærkekræft. Solarium er aldrig en sund kilde til D-vitamin, for det skader huden mere, end det gavner. Derfor fraråder vi solarium som kilde til D-vitamin.

#5: "Huden bliver pænere, når man går i solarium."

Falsk. Op mod halvdelen af alle solariebrugere oplever irritation, rødme, kløe og udtørring af huden. Solarium kan undertiden fremkalde og forværre soleksem. På længere sigt ældes huden tidligere end normalt. Uv-stråling fra solarier forårsager også ændringer i hudens immunforsvar, der har betydning for den øgede risiko for kræft i huden.

#6: ”Det er kun piger, der går i solarium”

Falsk. I februar 2018 var der lige mange 15-25-årige piger som drenge (12 %), der havde været i solarium inden for det seneste år. Dog har det tidligere været sådan, at piger gik mere i solarium end drenge.

FARLIGE STRÅLER

Ingen sikker sol i solariet

I Danmark skal solarierne overholde ’Lov om solarier’, der blandt andet har fastsat et maximalt niveau af uv-stråling. Men selv når loven overholdes, er strålingsniveauet meget højt.

Det betyder, at man risikerer at blive udsat for en stråling svarende til et uv-indeks på omkring 12. Det svarer til strålingen på en varm sommerdag i Spanien - og i solariet bliver hele kroppen bestrålet på én gang.

Over 60 procent af danskerne har enten hudtype 1 eller 2 og vil maksimalt kunne være i så stærk uv-stråling i 10 minutter uden at risikere en solskoldning.

Læs mere om hudtyper og uv-stråling på Solkampagnen.dk