Der er mange gode grunde til IKKE at gå i solarium. De vigtigste er:

- Solariebrug er kræftfremkaldende. Det øger risikoen for både hud- og modermærkekræft markant.

- Modermærkekræft er en dødelig kræftform, som kan sprede sig til andre organer, hvis den ikke opdages i tide.

- Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge.

- Selv et lille forbrug er skadeligt. Sammenhængen mellem uv-stråling fra solarier og modermærkekræft er enkel - jo flere gange man går i solariet, des større er risikoen for at udvikle modermærkekræft.

- Solariebrug er farligere, desto yngre man er.

UNGE OG SOLARIUM

SOLARIEBRUG ER KRÆFTFREMKALDENDE, OG SÆRLIGT FARLIGT FOR BØRN OG UNGE

Det kan føles harmløst at smutte en tur i solarium i de mørke vintermåneder og bruge solarium som "forbruning" inden en ferie sydpå. Men man skal ikke tage fejl. Du øger din risiko for modermærkekræft markant, når du udsættes for solariets intense uv-stråling. Og forbruning inden ferien er en direkte dårlig ide.

Desværre er der flere og flere unge, som er begyndt at gå i solarium igen, og det er bekymrende. For børn og unge er særligt udsatte i forhold til uv-stråling, fordi kroppen stadig er under udvikling, og jo yngre du er, desto mere skadeligt er det at gå i solarium. 

Jo tidligere børn og unge udsættes for skadelige uv-doser fra bl.a. solarier, jo længere tid har skaderne til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet. Der er en 20 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis du bruger solarium. Men der er ca. 60 % øget risiko for at få modermærkekræft, hvis du går i solarium, inden du fylder 35 år. 

KRÆFT OG SOLARIUM

3 UNGE FÅR KONSTATERET MODERMÆRKEKRÆFT - HVER UGE

Sammenhængen mellem den kunstige uv-stråling fra solarier og modermærkekræft er enkel, jo mere uv-stråling des større er risikoen for at få modermærkekræft. Der findes ingen sikker nedre grænse for solariebrug.

Der konstateres årligt 160 nye tilfælde af modermærkekræft blandt de 15-34- årige. Det svarer til, at der hver uge er 3 unge danskere, som får konstateret modermærkekræft. Tre ud af fire tilfælde af modermærkekræft blandt solariebrugere under 30 år skyldes solariebrug.

Hvert år konstateres mere end 2.700 nye tilfælde af modermærkekræft i Danmark blandt både unge og voksne– og 275 dør hvert år af sygdommen, fordi kræften spredes til andre organer. 

Det er vigtigt at vide, at langt de fleste tilfælde af modermærkekræft kan undgås, hvis man ikke udsætter sig selv for solariets kunstige uv-stråler og samtidig opfører sig fornuftigt i den naturlige sol.

Modermærkekræft kan helbredes, hvis den opdages i tide, og på www.tjekmærkerne.nu kan du få vejledning i, hvordan du tjekker dine modermærker.

Besøg Tjekmærkerne.nu

VI DANSKERE HAR SART HUD

EKSTREM UV-STRÅLING I SOLARIET

6 ud af 10 danskere har hudtype 1 eller 2, hvilket er de hudtyper, der er mest sarte og udsatte, når det gælder uv-stråling. Den uv-stråling, man får i solariet, er langt mere intens og dermed farlig, end den danske sommersol. Uv-strålingen i solariet svarer nemlig gennemsnitligt til et uv-indeks på 12 – et indeks, der er kategoriseret som ”ekstremt”, og som man ikke finder i Danmark, men kun i lande tæt på ækvator. Oven i dét, får man (lodret) uv-stråling på stort set hele kroppen på én gang – og uden solbeskyttelse. I den naturlige sol anbefales det at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 og derover. Den samlede dosis uv-stråling i solarium er altså langt højere end ved den naturlige solbadning.

Læs mere om hudtyper og uv-stråling på Solkampagnen.dk

HØR DINA FORTÆLLE SIN HISTORIE

PODCAST OM SOLARIEBRUG