16-08-2022

Henriette maler byen lyserød

Hvert år i oktober trækker Bjæverskov i lyserøde klæder. Bag den populære byfest står Henriette Løve, 47 år gammel og mor til fire drenge på otte-17 år. Hun lever på ottende år med uhelbredelig brystkræft. Med kæmpe opbakning fra lokalsamfund, familie og venner planlagde Henriette sidste år sin syvende Lyserød Lørdag for at samle ind til Støt Brysterne.
Henriette maler byen lyserød til Lyserød Lørdag
Henriette maler byen lyserød

Henriette Løve var allerede i den tidlige sommer i fuld gang med at udtænke nye ideer til sidste års Lyserød Lørdag. Traditionen tro står hun for at planlægge den farverige festdag i den lille by Bjæverskov tæt på Køge. Sidste år blev det Henriettes syvende, og som sædvanligt blev det ikke kedeligt. 

-År for år bygger jeg lidt mere på. Jeg kan slet ikke lade være med at få nye ideer. Og heldigvis bliver jeg bakket op af det mest fantastiske lokalsamfund, som støtter sagen og hvert år dukker op og deltager. Det er gået hen og blevet en hel lille byfest i den gode sags tjeneste, fortæller Henriette.

Læs om at være frivillig på Lyserød Lørdag

Henriette maler byen lyserød til Lyserød Lørdag
- Jeg havde brug for at handle og føle, at jeg gjorde noget. Vi kommer ikke videre med forskningen, hvis der ikke kommer penge ind

At samle ind giver håb

I 2015 blev Henriette diagnosticeret med brystkræft i hele venstre bryst med spredning til lymferne i begge armhuler, højre lunge, lever, rygrad og knoglerne i bækkenet. Hun var fra det ene øjeblik til det næste uhelbredelig syg. Det var en hård dom for den livsglade mor til fire drenge, hvoraf de to yngste på daværende tidspunkt var helt små. 

Allerede året efter besluttede Henriette sig for at kaste sig ud i at arrangere sin første Lyserød Lørdag. Hun var fast besluttet på at samle ind til Støt Brysterne for at give noget igen og for at skabe håb for hende selv og andre i samme situation. 

- Jeg havde brug for at handle og føle, at jeg gjorde noget. Vi kommer ikke videre med forskningen, hvis der ikke kommer penge ind. Jeg er selv uhelbredelig syg og risikerer, at der en dag ikke længere er noget på hylderne til at holde min kræft i skak. At være med til at samle ind giver mig håb om, at der bliver opfundet nye ting, siger Henriette.

Henriette maler byen lyserød til Lyserød Lørdag
Henriette møder kæmpe opbakning fra alle i det lille, lokale samfund.

Kæmpe opbakning fra lokalsamfundet

Henriette har fra starten været meget åben om sin sygdom og delt sine tanker og oplevelser på både de sociale medier og en blog. Det har været med til at skabe en åben og ærlig dialog med hendes netværk, men også sparet Henriette for at skulle fortælle den samme historie 20 gange, hver gang hun er i Netto og handle. Og det har givet kæmpe opbakning fra alle i det lille, lokale samfund. 

Hvert år finder Henriette på nye ting, men der er også flere populære gengangere år for år. Som f.eks. fiskedam og ansigtsmaling til børnene, kaffe og kage ved de små opstillede borde eller en køretur i en af de flotte, dyre biler. Og så afholder Henriette også et populært lotteri hvert år. Selve lodderne får hun fra Støt Brysterne, og præmierne bliver doneret fra det lokale erhvervsliv og folk. Man kan vinde alt fra en flaske vin til en halv gris fra en af de lokale gårde. 

- Det er så rørende at opleve den kæmpe opbakning. Hvert år bliver jeg benovet over de flotte præmier og folk, der donerer deres tid. Folk er så kreative og finder lyserøde ting at donere og pakker tingene flot ind med lyserøde sløjfer på, sigerne Henriette og smiler.   

Henriette maler byen lyserød til Lyserød Lørdag
Henriette er efterhånden en garvet Lyserød Lørdag-arrangør. Men alle kan være med, understreger Henriette

Spring ud i det

Henriette er efterhånden en garvet Lyserød Lørdag-arrangør. Men alle kan være med, understreger Henriette og deler gode råd ud:  

- Spring ud i det. Lidt har også ret! Selv i en lille by som Bjæverskov kan det lade sig gøre. Ring rundt eller tag ud og få en snak med de lokale butikker og erhverv om, hvordan de kan støtte op og donere præmier til et lotteri. Tænk lidt ud af boksen – det behøver ikke kun være butikker med varer på hylderne, du hiver fat i. Den lokale ejendomsmægler vil måske donere tre flasker vin og det lokale rengøringsfirma vil måske donere lyserøde duge eller en bøtte bolcher. Man kan højest få et nej, siger Henriette og fortsætter: 

- Brug de lokale Facebook-grupper til at reklamere for dit event og til at finde folk, som vil hjælpe på dagen eller donere præmier. Måske nogen vil bage en kage eller brygge kaffe. Du kan også bruge Krak eller Google Maps til at finde lokale firmaer, som du måske ikke kender i forvejen. Giv dem et kald og hør, om de kan hjælpe. Kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan finde på i den gode sags tjeneste, siger Henriette.

Henriettes fem råd til at komme i gang

Vil du også arrangere Lyserød Lørdag i dit lokalområde? Her får du fem gode råd fra Henriette til at komme i gang. 

  1. Start i det små. Hvor meget kan du overskue? Du kan altid bygge mere på næste år.
  2. Få hjælp hos dine nærmeste, som du kan regne med.
  3. Hiv fat i dit lokale netværk og dit lokalsamfund.
  4. Brug de lokale Facebook-grupper for din by til at reklamere for dit arrangement, finde andre frivillige som vil hjælpe til og lokale erhvervsdrivende, som vil donere.
  5. Kontakt Lyserød Lørdag-teamet, som kan hjælpe dig med inspiration, vejledning, koordinering, lyserød merchandise og lodsedler. Bemærk dog, at et lotteri skal anmeldes til Spillemyndigheden i god tid, og dette skal gå gennem en af Kræftens Bekæmpelses Lokalforeninger.

Læs om at være frivillig på Lyserød Lørdag

Hvad er lyserød Lørdag?

  • Lyserød Lørdag er en festdag, hvor hele Danmark bliver lyserød. Frivillige ildsjæle og lokale butikker går sammen og samler ind til brystkræftsagen.
  • Lyserød Lørdag afholdes altid lørdag i uge 40 – i år den 7. oktober.
  • Kun fantasien sætter grænser for, hvordan frivillige samler penge ind til brystkræftsagen.
Af Rikke Brams Sidst ændret 16.08.2022