Krop & Kræft blev Camillas frirum

Sved, cykling og sammenhold blev Camilla Markussens pause fra kræft og sygdom. Seks uger i Krop & Kræft gjorde hende stærkere – ikke kun fysisk, men også mentalt.

Af: Louise Wohllebe og Janni Brixen    Foto: Tomas Bertelsen

Da Camilla Markussen kom tilbage til sin lejlighed i Lyngby efter første træning i Krop & Kræft, gik hun direkte ind og sov til middag. Tre timer med konditest og styrketræning havde haft deres virkning. 

I Krop & Kræft træner kræftpatienter i behandling med kemoterapi ni timer om ugen i seks uger. Der er ikke tale om et særlig skånsomt program til svært syge mennesker. Træningsforløbet ligner mere optagelsesforløbet til jægerkorpset. 

- Jeg undrede mig da lidt i starten. Altså, vi fik alle sammen kemo, men det her, det var jo benhårdt. Vi blev virkelig tæsket igennem, fortæller Camilla.

Hver træning består af hård konditionstræning på cykler og styrketræning i maskiner og på gulv. Egentligt er massage også en del af forløbet, men på grund af corona-situationen og afstandskrav har dette i det sidste år ikke været muligt, og træningen har været skåret ned fra fire til tre gange om ugen.

Krop & Kræft tilbydes af hospitaler flere steder i landet og foregår enten på hospitalet eller i Kræftens Bekæmpelses rådgivninger.

Læs mere om fysisk aktivitet for kræftpatienter


Ud af 18 træningsgange har Camilla meldt fra til tre. Ikke, fordi hun ikke havde lyst, men fordi hun var påvirket af kemobehandling

 

Det fungerede godt for mig at være på hold på den måde. Og det med, at der står en og råber, det kunne jeg også godt lide. Man giver sig fuldt ud. Jeg følte, at jeg gjorde noget godt for mig selv og tænkte: Gud, kan jeg virkelig det her?

Camilla Markussen



Glad og spændt

Camilla har tidligere haft cyster i brystet, men da hun i maj 2020 gik til sin læge, føltes det anderledes. En biopsi viste, at det denne gang ikke var en vandcyste, men en kræftknude. Mindre end en uge senere fik hun foretaget en brystbevarende operation. Heldigvis havde kræften ikke spredt sig. 

- Sygeplejersken på hospitalet spurgte, om Krop & Kræft kunne være noget for mig. Andre med brystkræft havde anbefalet mig det, så jeg takkede ja, og fik jeg tilbudt en plads. Jeg var rigtig vild med at skulle af sted. Jeg glædede mig og var spændt, husker Camilla. 

I august startede hun i Krop og Kræft i Kræftrådgivningen i Herlev. Hun var begyndt i kemoterapi, men havde ikke voldsomme bivirkninger. 

Trænerne, der ofte er sygeplejersker eller fysioterapeuter, giver kyndig vejledning i, hvor høj en belastning hver enkelt deltager kan klare i forhold til sygdom, behandling og bivirkninger. 

Læs mere om brystkræft på Kræftens Bekæmpelses webside

Hård træning er ikke det, man forbinder med patienter i kemobehandling. Men forskning viser, at det giver mere energi og både fysisk og psykisk velvære.

Fysisk træning giver et bedre liv – også med kræft

Fo 20 år siden begyndte fysioterapeut Morten Quist at undersøge, hvad fysisk træning betyder for kræftpatienter. Han var med til at starte træningsprogrammet Krop og Kræft, for træning kan mindske træthed og angst hos patienter med kræft.

Da fysioterapeut Morten Quist i 2001 begyndte den forskning, der ligger bag træningstilbuddet Krop og Kræft, var hans mål at undersøge, om fysisk træning kunne reducere den træthed og det tilbageslag i fysisk styrke og funktionsevne, som mange kræftpatienter oplever, især når de er i kemoterapi.

Sammen med kolleger på Rigshospitalet lod han 250 patienter med kræft deltage i et seks uger langt træningsforløb, hvor deltagerne trænede fire gange om ugen - i alt ni timers hård styrke- og konditionstræning om ugen, der blev suppleret med kropsbevidsthedstræning, afspænding og massage.

Undersøgelsen var et lodtrækningsforsøg, hvor nogle skulle træne, og andre blot skulle leve som normalt, og resultater viste, at gruppen, der trænede, oplevede langt mindre træthed og fik bedre kondition og mere muskelstyrke.

Samme gode resultater blev fundet i et studie med 235 patienter, der var opereret for lungekræft. Efter 12 uger med træning fik patienterne markant bedre kondition og styrke. Men de var også i bedre humør og havde mere energi. Og især var de mindre trætte.

-Træthed er en stor og hyppig bivirkning af kemoterapi, og hvis patienten bliver for træt, må lægerne evt. skære ned på den tildelte kemoterapi. Derfor er det en stor fordel, hvis man kan reducere patienternes træthed, siger Morten Quist, forskningsfysioterapeut på Rigshospitalet.

Læs hele artiklen med Morten Quist



Sjov, ballade og gode grin

Camilla har tidligere løbet og trænet lidt. Og som medarbejder i en butik med hjælpemidler til ældre bliver det til den del ture op og ned ad trapperne i løbet af en arbejdsdag. Men der var bestemt ikke noget ironman eller fitnessdronning over hende: 

- Jeg er rigtig god til overspringshandlinger. Så det har været sådan lidt, om jeg gad at tage af sted til træning eller ej-agtigt. Jeg er meget socialt anlagt, så jeg vil hellere være sammen med mennesker end ned og stå i et træningscenter, fortæller Camilla. 

Selv om det kom bag på hende, at træningen var så hård, og hun hadede cyklingen, elskede hun at komme i Krop & Kræft. Der var masser af lege, forhindringsløb og konkurrencer, der gjorde øvelserne fulde af sjov og ballade, og der blev altid grinet. 

- Det fungerede godt for mig at være på hold på den måde. Og det med, at der står en og råber, det kunne jeg også godt lide. Man giver sig fuldt ud. Jeg følte, at jeg gjorde noget godt for mig selv og tænkte: Gud, kan jeg virkelig det her? 

Camilla er overbevist om, at hvis det ikke havde været for Krop & Kræft, ville hun ikke have trænet, og hun ville have været mere mærket af sin behandling.

I løbet af Krop & Kræft forbedrede Camilla både sin styrke og kondition.

Vi kunne snakke om sygdom, hvis vi havde lyst. Men det var ikke det bærende. Det var mere det med, at vi konkurrerede med hinanden og heppede på hinanden, som jeg syntes var fedt. Det var et fristed for os, hvor det ikke handlede om sygdom.

Camilla Markussen



Et fristed fra sygdommen

Efter træning var der altid nogle, der blev hængende til en kop kaffe og snak. 

- Vi kunne snakke om sygdom, hvis vi havde lyst. Men det var ikke det bærende. Det var mere det med, at vi konkurrerede med hinanden og heppede på hinanden, som jeg syntes var fedt. Det var et fristed for os, hvor det ikke handlede om sygdom. 

Det var ikke kun kroppen, der blev styrket i Krop & Kræft – også humøret kom også i bedre form, fortæller Camilla. 

- Det var fantastisk. Alle omkring mig kan fortælle, hvor glad jeg var for det. Det kan godt være, jeg var træt, når jeg kom hjem, men jeg fik meget mere energi og overskud. Samtidig med, at jeg var et sted i mit liv, hvor det hele var noget lort, så kom jeg til træning, og bagefter tænkte jeg: Det her, det skal nok gå.



I  Krop & Kræft fandt Camilla et fællesskab med andre kræftramte, der ikke handlede om sygdom.

Det var fantastisk. Alle omkring mig kan fortælle, hvor glad jeg var for det. Det kan godt være, jeg var træt, når jeg kom hjem, men jeg fik meget mere energi og overskud. Samtidig med, at jeg var et sted i mit liv, hvor det hele var noget lort, så kom jeg til træning, og bagefter tænkte jeg: Det her, det skal nok gå.

Camilla Markussen



Godt gået

Camilla er i dag rask og færdigbehandlet. På gulvet i hendes stue ligger en træningsmåtte, der skal huske hende på planken. 

Bagest i et skab gemmer hun papirer fra læger og hospital om sit sygdomsforløb. Samme sted ligger også et diplom fra Krop & Kræft. På diplomet kan hun se, hvad hun har været igennem og hvor meget, hun har forbedret sin kondition og styrke: 

’Gennem de sidste seks uger er du blevet udsat for diverse strabadser med Krop & Kræft: Sveddryppende og urimeligt lange og hårde cykelture. Alpe d’Huez etapen. Styrketræning til øjnene sortnede. Mærkelige stafetter og konkurrencer. Velfortjent frikvarter med afspænding. Trappeløb til 26. etage. Godt gået!’

Træningsøvelser: Få en hurtig og nem introduktion til nogle gode øvelser, der kan laves derhjemme.



Krop og Kræft

  • Krop & Kræft er et seks-ugers træningstilbud til kræftpatienter i behandling med kemoterapi
  • Forløbet består af 9 timers træning fordelt på 4 gange om ugen med kondition-, styrke- og kropsbevidsthedstræning, afspænding og massage.
  • Krop & Kræft tilbydes af ni hospitaler i hele landet.
  • Forskning viser, at deltagerne gennem deres forløb oplever mindre træthed, øger deres kondition og muskelstyrke, få mere energi og et bedre velbefindende.
  • Krop & Kræft findes på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Herning, Rigshospitalet, København, Vejle Sygehus, Herlev Hospital, Sydvestjysk sygehus Esbjerg, Odense Universitetshospital og Sygehus Sønderjylland, Sønderborg

Tak fordi du støtter!

Denne artikel er oprindelig bragt i vores medlemsblad 'Tæt på kræft'.

Bladet udkommer tre gange om året og sendes via email til alle medlemmer, der ønsker at modtage det.

Bliv medlem

Din støtte er vigtig. Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Så vi har brug for støtte fra dig og andre, der vælger at bakke op om kræftsagen og derved er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Se hvordan du kan støtte

Læs Tæt på kræft