Gå til sygdomsliste

Kræftlinjen - ring eller skriv til en rådgiver

Har du spørgsmål om kræft eller brug for rådgivning og støtte, kan du kontakte Kræftlinjen. Her taler eller skriver du med professionelle rådgivere. Kræftlinjen tilbyder gratis rådgivning til alle, der er berørt af kræft.

Du kan som altid få rådgivning på Kræftlinjen

Du kan ringe på hverdage mellem kl. 9 og 21 og i weekenden mellem kl. 12 og 17 på 80 30 10 30. Vi sidder klar til at tage imod dit opkald.

Hvis du oplever ventetid, når du ringer til Kræftlinjen, er du meget velkommen til at ringe til din lokale kræftrådgivning, der i disse dage yder telefonisk rådgivning.

Find kontaktinformationer til din lokale kræftrådgivning:

Kræftrådgivninger

Hvis du har spørgsmål om corona, kan du med fordel starte med at læse svaret på de hyppigst stillede spørgsmål på vores hjemmeside:

Spørgsmål og svar om Coronavirus

Rådgiverne på Kræftlinjen kan støtte dig i at få overblik over din situation og i at finde handlemuligheder. De kan også hjælpe med at få sat ord på de bekymringer, der kan være, når man har kræft tæt inde på livet.

Du behøver ikke at oplyse dit navn når du henvender dig, og dine oplysninger bliver behandlet fortroligt. Læs mere om vores håndtering af personlige oplysninger nederst på siden.


Kvinde, der taler i telefon og smiler

Ring til Kræftlinjen: 80 30 10 30

Ring og tal med en rådgiver. Linjen er åben alle hverdage kl. 9-21 og i weekenden kl. 12-17. Samtalen er fortrolig. Hvis dit opkald ikke haster, kan du med fordel ringe i weekenden. Ring på: 80 30 10 30


Yngre mand sidder i en sofa med sin laptop

Skriv til Kræftlinjen: Chatrådgivning

Hvis du foretrækker at skrive med rådgiveren, er du velkommen til at bruge chatten. Chatten er tilgængelig i hele åbningstiden og er gratis. Læs mere og start en chat:

Til chatrådgivningen


Kvinde og mand, der sidder og kigger på en pc sammen

Tal med Kræftlinjen via Skype

Du kan bestille tid til en samtale online, hvor du og rådgiveren kan se hinanden på skærmen. Din pårørende eller en tolk kan også deltage. Samtalen foregår via Skype for Business. Læs mere og bestil tid:

Bestil Online Rådgivning


Kræftlinjens åbningstider

Hverdage:                       9-21
Lørdag-søndag:            12-17
Helligdage:                    Lukket

DIÆTISTEN træffes på telefonen torsdage ml. 09.00-13.00. 

FRIVILLIG JURIST 

Du kan komme til at tale med en frivillig jurist onsdag den 8.12. ml. kl. 16.30-18.30.

Hvis du ønsker at blive ringet op af juristen i dette tidsrum, skal du senest dagen forinden kontakte en rådgiver på Kræftlinjen.

Hvem kan jeg tale eller skrive med?

Rådgiverne på Kræftlinjen er sygeplejersker, socialrådgivere, psykologer og læger, som alle har stor viden om kræft og livet med kræft.

Visse dage er det også muligt at tale med en diætist og jurist. Se deres træffetider i boksen om åbningstider. 

Får du behov for at kontakte os igen, er du velkommen til at spørge efter den rådgiver, du talte eller skrev med sidst.

Hvad kan jeg spørge om?

Du kan få generel information om kræftsygdomme, behandlinger, bivirkninger, senfølger, alternativ behandling, rettigheder, kost og meget mere. Vi hjælper også med at få sat ord på de bekymringer, der kan være, når man har kræft tæt inde på livet.

Vi kan ikke rådgive dig om den specifikke behandling af din kræftsygdom. Det kan kun den ansvarlige læge. Men vi kan ofte hjælpe dig med at præcisere de spørgsmål, du ønsker at få svar på.

Rådgivningen kan give dig overblik og hjælpe dig videre

Ofte vil en enkelt samtale eller chat være nok. Andre gange er det nødvendigt med yderligere hjælp, og rådgiveren kan fortælle dig, hvem du skal kontakte. Det kan f.eks. være din læge, en socialrådgiver eller en psykolog.

Læge på Kræftlinjen taler i telefon med en bruger.

Video om Kræftlinjen

Brug brevkassen

I Brevkassen kan du få svar på spørgsmål om kræft, hvad enten du er kræftpatient, pårørende eller bare gerne vil vide noget om kræft, kan du stille spørgsmål og få svar her:

Brevkasse

Hvis der er ventetid

Du kan opleve ventetid, når du ringer eller skriver til Kræftlinjen. Hvis ventetiden er mere end 5 minutter, kan du på telefonen vælge at blive ringet op, når der er en ledig rådgiver. 

Telefonen lukker automatisk for opkald efter lukketid. Igangværende samtaler bliver naturligvis ikke afbrudt, men vi henstiller til at samtalerne i så fald gøres korte og kan evt. aftale at ringe tilbage den følgende dag. Hvis du ikke er kommet igennem til Kræftlinjen inden for åbningstiden, må vi bede dig om at prøve igen på et andet tidspunkt.

Illustration, der viser hvornår der er størst risiko for ventetid

Ved middagstid er der størst risiko for ventetid.

Feedback om Kræftlinjen

Har du positiv eller negativ feedback vedrørende din oplevelse med Kræftlinjen, hører vi gerne fra dig. Du er velkommen til at skrive til Marie Lawætz, leder af Kræftlinjen, på mariel@cancer.dk


Din støtte gør det muligt

Kræftlinjen har gennem 30 år hjulpet patienter og pårørende. Bemandet med professionelle rådgivere som f.eks. læger og socialrådgivere har vi givet svar, rådgivning og støtte.

Kræftlinjen kan kun holde åbent på grund af danskerne store lyst til at hjælpe. Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer nemlig fra det offentlige. Det er danskerne private støtte, der gør det muligt.

Vil du være med til at gøre det muligt?

Håndtering af personlige oplysninger

Du behøver ikke at oplyse navn, adresse eller CPR-nummer for at benytte Kræftlinjens telefon- chat-, online- og mailrådgivning.

Læs her om betingelserne for de specifikke rådgivningstilbud:

Telefonrådgivning:

Samtaler med Kræftlinjen bliver ikke optaget. Telefonnummeret du benytter i forbindelse med kontakten til Kræftlinjen gemmes i vore systemer, men bliver ikke koblet til øvrige informationer om dig.

Efter samtalen foretages en registrering af generelle og ikke-personidentificerbare data (køn, alder, bopælsregion, status, kræftdiagnose mv.) Disse oplysninger opbevares i en lukket database, hvor kun udvalgte medarbejdere har adgang. Oplysningerne anvendes alene til statistik.

Hvis vi aftaler at følge op på en samtale eller at henvise dig til en kollega, opbevares dine kontaktinformationer og relevante oplysninger i en lukket database, som kun rådgiverne på Kræftlinjen har adgang til. Oplysningerne slettes igen når kontakten med Kræftlinjen afsluttes.

Du kan i særlige tilfælde blive spurgt, om du vil bidrage med dine erfaringer i anonymiseret form til vores erfaringsopsamling. Hermed kan du bidrage til Kræftens Bekæmpelses politiske arbejde for at fremme vilkårene for kræftramte. I så fald vil du blive bedt om dit specifikke samtykke, og det er valgfrit, om du vil udlevere dine kontaktinformationer. Du kan til enhver tid anmode om at få dine oplysninger slettet. Oplysningerne vil blive opbevaret i en lukket database hvor kun udvalgte medarbejdere har adgang, og slettes efter 3 år.

Chatrådgivning:

Samtaletråden fra vores chat bliver ikke gemt. IP-adressen som benyttes i forbindelse med kontakten til Kræftlinjen gemmes i vore systemer, men bliver ikke koblet til øvrige informationer om dig.

Efter samtalen foretages en registrering af generelle og ikke-personidentificerbare data (køn, alder, bopælsregion, status, kræftdiagnose mv.) Disse oplysninger opbevares i en lukket database hvor kun udvalgte medarbejdere har adgang. Oplysningerne anvendes alene til statistik.

Online rådgivning:

Samtaler foregår via Skype for Business og bliver ikke optaget. Anmodninger om Skypesamtaler via formular på Kræftens Bekæmpelses webside, slettes efter brug. Mødeindkaldelse via Outlook indeholder ikke personfølsomme oplysninger.

Efter samtalen foretages en registrering af generelle og ikke-personidentificerbare data (køn, alder, bopælsregion, status, kræftdiagnose mv.). Disse oplysninger opbevares i en lukket database, hvor kun udvalgte medarbejdere har adgang. Oplysningerne anvendes alene til statistik.

Mailrådgivning:

Nogle henvendelser på Kræftens Bekæmpelses fælles mail info@cancer.dk bliver besvaret af medarbejdere på Kræftlinjen. Mails til og fra brugere gemmes på et lukket drev, som kun relevante medarbejdere har adgang til, og slettes efter 6 måneder. Der foretages en registrering af generelle og ikke-personidentificerbare data (køn, alder, bopælsregion, status, kræftdiagnose mv.) Disse oplysninger opbevares i en lukket database hvor kun udvalgte medarbejdere har adgang. Oplysningerne anvendes alene til statistik

Hvordan kan du slette eller ændre dine oplysninger?

Hvis du ønsker information om de oplysninger, som er registreret om dig, kan du henvende dig til chef for Kræftlinjen Marie Lawætz her:  mariel@cancer.dk

Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses privatlivspolitik

Hvis du skriver skoleopgave om kræft, kan du få hjælp på cancer.dk

Kræftlinjens rådgivere må prioritere at tale med patienter og pårørende og har ikke mulighed for at hjælpe skoleelever med opgaver. Hvis du har spørgsmål om kræft, kan du finde nyttig viden på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside og på den særlige hjemmeside for skoleelever: 

cancer.dk/skole


Læs mere om rådgivningstilbud:

Rådgivning (forsiden)

 

Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende