Kræft er en sygdom, der starter i kroppens celler.
Kræftceller opfører sig anderledes end normale celler. De kan dele sig og ødelægge de normale raske celler. Med tiden kan kræftcellerne udvikle sig til en svulst.
Der findes over 200 forskellige kræftsygdomme.
En kræftsygdom får som regel navn efter det organ, den er opstået i - f.eks. brystkræft, hvis kræftknuden er opstået i brystet.
Kræft bliver nok aldrig udryddet fuldstændigt.
Det er svært at forudsige fremtiden, men ifølge eksperter bliver kræft nok aldrig udryddet fuldstændigt. Men vi lærer mere og mere om sygdommen gennem forskning og håbet er, at lægerne i fremtiden vil kunne kontrollere sygdommen, så alle patienter overlever og lever godt med sygdommen.
En af årsagerne er, at vi lever længere.
Risikoen for at få en kræftsygdom stiger jo ældre, vi bliver. Men chancerne for at leve et sundt og langt liv uden kræft bliver meget større, hvis man lever efter nogle bestemte huskeregler. Det kalder man at forebygge. 4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges.
Ja.
Eksempelvis almindelig hudkræft. Den spreder sig sjældent og kan opereres væk. Husk at der er forskel på hudkræft og modermærkekræft.
Behandlingen er blevet bedre.
Læs mere om de forskellige former for behandling af kræft:
Kroppen kan ikke kende forskel på normale celler og kræftceller.
Vi har milliarder af celler i kroppen, der hver har sine opgaver.
Kroppen har et fantastisk forsvarssystem, der kan bekæmpe skader i kroppen, eksempelvis infektioner. Men kræftceller ligner normale celler så meget, at immunforsvaret ikke opdager kræftcellerne.