Kan man undgå kræft?

Der er ingen garanti for at leve et helt liv uden kræft. Men man kan faktisk selv gøre noget, for at mindske risikoen for at få en kræftsygdom.

I Danmark er der knap 38.000 nye tilfælde af kræft om året. Vi ved, at fire ud af ti kræfttilfælde kan undgås ved at leve efter nogle simple regler, som hjælper kroppen på vej til et sundt liv. Det kalder man at forebygge.

Pige hopper

Hvad kan man gøre for at undgå kræft?

Man skal være fysisk aktiv, spise sund mad og man skal lade være at stege i solen. Man skal helt undgå rygning og røg. Man kan lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft. Og så skal man også være varsom med at drikke for meget alkohol.


Tobaksrygning er den største enkeltårsag til kræft

Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer, og er samtidig skyld i mange andre sygdomme. 13.600 danskere dør hvert år af rygning, og således er rygning den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft.

Undgå røg og rygning


Kroppen belønner dig, når du er fysisk aktiv

Du får mere energi, og dit humør bliver også bedre, når du bruger din krop i løbet af dagen. Efter et aktivt frikvarter er du f.eks. mere oplagt og koncentreret i timen, eller reagerer hurtigere i computerspillet, når du kommer hjem.

Bevæg dig


Mad gør langt mere for kroppen end blot at mætte

Vi skal spise og drikke for at overleve. Mad vedligeholder kroppen indvendigt og udvendigt og styrker kroppens naturlige forsvar mod kræft.

Spis sundt


Alkohol er kræftfremkaldende

Indtag af alkohol øger din risiko for blandt andet at udvikle kræft i lever, mund- og hals samt brystkræft.

Drik mindre alkohol


Forebyg kræft i huden

Kræft i huden er i dag Danmarks mest udbredte kræftform. Det skyldes, at vi ofte bliver solskoldede, og at vi er flittige brugere af solarier.

Skru ned for solen


Hvorfor skal man blive undersøgt for kræft?

Undersøgelserne går ud på at finde forstadier til sygdomme f.eks. forstadier til livmoderhalskræft eller tidlige tegn på kræft. 

Bliv undersøgt - deltag i screening


Bliv vaccineret for at undgå HPV

HPV-vaccinen er gratis og er en del af børnevaccinationsprogrammet. HPV-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, der er en alvorlig sygdom, der hvert år rammer cirka 375 kvinder.
Piger kan få vaccinen fra de er til 12 år gamle. 

Bliv vaccineret

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk