Kan man undgå kræft?

Der er ingen garanti for at leve et helt liv uden kræft. Men man kan faktisk selv gøre noget for at mindske risikoen for at få en kræftsygdom.

I Danmark er der lidt over 44.000 nye tilfælde af kræft om året. Op til 40 pct. - dvs. 4 ud af 10 kræfttilfælde - kan undgås ved at leve efter nogle simple regler, som hjælper kroppen på vej til et sundt liv. Det kalder man at forebygge.

Pige hopper

Hvordan kan man forebygge kræft?

Man kan øge chancerne for et liv uden kræft ved at være fysisk aktiv, spise sund mad og lade være med at stege i solen eller gå i solarium. Man skal helt undgå rygning og røg. Man kan lade sig vaccinere mod livmoderhalskræft. Og så skal man også være varsom med at drikke for meget alkohol.


Rygning er den største årsag til kræft

Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer og er også skyld i mange andre sygdomme. Cirka 13.000 danskere dør hvert år af rygning, og rygning er dermed den vane og risikofaktor, som i sig selv er skyld i flest tilfælde af kræft.

Undgå røg og rygning


Motion og bevægelse forebygger kræft 

Man kan forebygge kræft ved at bevæge sig hver dag. Forskningen viser, at bevægelse og motion forebygger tyk- og endetarmskræft, brystkræft og livmoderkræft.

Bevæg dig


Sund mad gør risikoen for at få kræft mindre 

Masser af grønt og fuldkorn er med til at forebygge kræft. Men salt og kød i store mængder øger risikoen for kræft, især kræft i tyk- og endetarm.

Spis sundt


Alkohol øger risikoen for kræft

Mange tilfælde af kræft kunne undgås hvert år, hvis danskerne drak mindre alkohol. Når man drikker alkohol øger det risikoen for at udvikle kræft i blandt andet lever, mund og hals. Alkohol øger også risikoen for brystkræft. 

Drik mindre alkohol


Forebyg kræft i huden

90 pct. af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kan undgås. Hud- og modermærkekræft kommer især på grund af uv-stråling fra den naturlige sol og solarier. 

Skru ned for solen


Screening forebygger kræft

Screening er undersøgelser, der går ud på at finde forstadier til sygdomme - f.eks. forstadier til livmoderhalskræft eller tidlige tegn på kræft. 

Bliv undersøgt - deltag i screening


Bliv vaccineret for at undgå HPV

HPV-vaccinen er gratis og er en del af børnevaccinationsprogrammet. HPV-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, der hvert år rammer cirka 370 kvinder. Piger kan få vaccinen fra de er til 12 år gamle. 

Bliv vaccineret

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk