Solarium

Solarier udsender kunstig uv-stråling, der øger risikoen for kræft i huden markant. Der er 20 pct. større risiko for at få modermærkekræft, hvis man bruger solarium. Og der er hele 60 pct. større risiko for at udvikle modermærkekræft, hvis man bruger solarium, inden man fylder 35 år.

Solarium

Solarier og kræft i huden
Gennem de seneste 30 år er antal tilfælde af hud- og modermærkekræft mere end firedoblet – og Danmark har en af de højeste forekomster af modermærkekræft i verden - og det på trods af vores lange vinter og relativt få soltimer resten af året.

Sammenhængen mellem uv-stråling fra sol og solarier og kræft i huden er enkel - jo flere forbrændinger og jo mere uv-stråling, jo større er risikoen for kræft.

Solariets stråling er især farlig for unge
Der er 60 pct. øget risiko for at udvikle modermærkekræft, hvis man bruger solarium, inden man er fyldt 35 år. Jo yngre man er, jo farligere er solariet. Børn og unge er mere udsatte for at få kræft fra uv-stråling, fordi deres krop er under udvikling. Derfor går Kræftens Bekæmpelse går ind for at indføre en aldersgrænse på 18 år for solariebrug.  

Ingen sikker sol i solariet
I Danmark er det tilladte strålingsniveau i solarier meget højt. Det tilladte niveau svarer cirka til et uv-indeks på 12. Derudover er de fleste solarier i Danmark ubemandede. Man kan derfor ikke være sikker på at få korrekt vejledning i et solcenter. 


1 ud af 6 danskere udvikler kræft i huden i løbet af livet
Lige nu lever mere end 184.000 danskere med sygdommen. Næsten hver dag dør en dansker af kræft i huden (353 personer dør hvert år). Men den gode nyhed er, at det er nemt at forebygge denne kræfttype.

Man forebygger kræft i huden ved at beskytte sig med skygge, solhat og solcreme og ved at undgå solarium.
Læs mere om de tre solråd:

Skru ned for solen


 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk