MELD DIG SOM FRIVILLIG FOR DEN LOKALE SOLUGE

Giv børn en mere solsikker hverdag som frivillig for solkampagnen under Den lokale soluge.

Når forårs- og sommersolen skinner på legepladsen i landets daginstitutioner, er det vigtigt at lære børnene, hvordan man bedst beskytter sig mod solens stråler. Solkampagnen afholder igen i år Den lokale soluge, som i 2024 foregår i uge 20. 

I løbet af Den lokale soluge, og resten af sommeren, kan du som frivillig tage ud på besøg i lokale børnehaver og lære børnene om, hvordan de kan være ven med solen hele livet. Herudover kan du være med til at opfordre børnehaven til at indføre en solpolitik, samt informere personalet om, hvordan de beskytter børn og ansatte mod solens stærke stråler. 

Du kan også være med til at sprede budskabet om, at solugen eksisterer og at det er muligt for institutionerne selv at afholde Soltema.

Kunne du tænke dig at være med til at gøre en forskel ved at hjælpe børn til sundere solvaner og herved forebygge kræft i huden? Uanset om du er garvet eller grøn, kan du deltage.
Tilmelding foregår ved at blive medlem af gruppen ”Den lokale soluge” på frivillig.dk, hvor al materiale og information også fremgår.

"Jeg har været frivillig under Den lokale soluge i 4 år nu. Jeg elsker at tage på besøg i børnehaverne for at læse højt for børnene og lave uv-perler med dem. Det er sjovt og vigtigt at tale om solbeskyttelse og være med til at lære børn gode solvaner tidligt i livet" - Anna, Solkampagne frivillig

DINE OPGAVER SOM FRIVILLIG

Hvad laver man som frivillig under Den lokale soluge?

Som frivillig under Den lokale soluge tager du ud og besøger børnehaver i dit lokalområde. Din opgave er bl.a. at tale med børnene om, hvordan de kan beskytte sig i solen. Det kan du f.eks. gøre ved at læse højt i bogen ”Valder og Solen” og hjælpe børnene med at lave uv-armbånd. Forinden dit besøg har du bestilt og modtaget en lækker materialepakke, med alt hvad du behøver for at kunne give både børn og personale en sjov og lærerig oplevelse. Du modtager også en grundig vejledning til, hvordan du gennemfører dit besøg.

På frivillig.dk kan du i gruppen ”Den lokale soluge” oprette dig som frivillig. Alle materialer bestilles via frivillig.dk. Vi anbefaler, at I er to frivillige pr. besøg, da I så vil kunne supplere hinanden og hjælpes ad med at lave aktiviteter med børnene. 

Du kan også informere institutionerne om, at solugen eksisterer, og de selv kan afholde soltema. Du kan fortælle dem, at de kan bestille én soltemapakke via Kræftens Bekæmpelses webshop, eller du kan bestille pakker til dem via frivillig.dk-gruppen.

GRATIS MATERIALEPAKKE

Materialepakke til Den lokale soluge 

Solkampagnen har sammensat en stor gratis materialepakke, som man som frivillig kan tage med ud på børnehavebesøg. Materialepakken indeholder blandt andet en børnebog om solrådene, som du kan læse højt for børnene. Der er påklædningsdukker, som børnene kan farve og klippe ud. Som altid er der både solcreme og vores populære uv-perler, der skifter farve i solens stråler. 

Find og bestil løse materialer i frivillig.dk-gruppen – f.eks. påklædningsdukker, bog, perler og solcreme.

FORMÅL MED DEN LOKALE SOLUGE

Det overordnede formål med Den lokale soluge er at oplyse og indføre institutioner og forældre i solbeskyttelse af børn og vigtigheden af det.

Andre formål:

At daginstitutionen sætter solbeskyttelse på dagsordenen og vedtager en solpolitik, der beskriver, hvordan personalet vil solbeskytte børn og medarbejdere i løbet af foråret og sommeren.

At synligheden omkring solbeskyttelse styrkes i lokalområdet bl.a. ved, at lokalpressen omtaler institutionsbesøgene, og forældre, borgere og øvrige institutioner gøres opmærksomme på solbeskyttelse.

DOWNLOAD GRATIS MATERIALER

Valder og Solen

Download og print solkampagnens materialer - helt gratis!

Bog - Valder og Solen: Mission solsmarte dyr
En sød og sjov fortælling om drengen Valder, hans hund og solen. Egner sig til oplæsning. Bogen indeholder desuden små missioner, som du kan lave sammen med børnene.

Plakat
En sød plakat, der viser, hvor på kroppen, man skal smøre sig ind i solcreme. Er god at hænge op i institutionen, så den er synlig for både børn og forældre.

Opgavehæfte - ”Solvennerne i Zoologisk Have"
Et sjovt lille opgavehæfte med en historie om Solvennerne i zoologisk have, på jagt efter gode solråd fra dyrene. Egner sig til de ældste børn i børnehaven. En voksen kan læse historien højt og børnene kan løse opgaverne undervejs.

Påklædningsdukker - I GUL eller BLÅ
Farvelæg Solvennerne og det fine sommertøj, hatte osv. Klip derefter figurerne ud og giv dem det forskellige tøj på. Er en god skyggehyggeaktivitet, hvor børnene både kan øve sig i at klippe og efterfølgende lege med figurerne.

SPØRGSMÅL OG SVAR

 • Skal jeg være medlem af Kræftens Bekæmpelse for at være frivillig?

  Nej, du behøver ikke være medlem for at være frivillig for Den lokale soluge. Du registrerer dig blot på frivillig.dk og melder dig ind i gruppen "Den lokale soluge". Du kan altid melde dig ud igen.

  Som frivillig for Solkampagnen

  Hvis du får blod på tanden og gerne vil lave flere frivilligaktiviteter for Solkampagnen, er der andre muligheder udover Den lokale soluge. F.eks. kan du afholde en skyggestand med oplysning og materialer om solbeskyttelse på et lokalt loppemarked, til en festival eller en byfest – kun fantasien sætter grænser!

 • Skal jeg på kursus for at være frivillig?

  Sammen med materialepakken, vil du modtage en grundig vejledning, der vil guide dig igennem det vigtigste, som du har brug for at vide i forbindelse med dit besøg i en børnehave. Ønsker du at blive endnu klogere på solbeskyttelse til forebyggelse af kræft i huden, er der også mulighed for det.

  Udover den skriftlige vejledning i materialepakken, har Solkampagnen udviklet et online kursus, der klæder dig på med faglig viden om kampagnens budskaber og anbefalinger. Det er en rigtig god ide at tage dette kursus, da det ruster dig til at tage imod spørgsmål fra personale og børn ude på børnehavebesøget.

 • Kan jeg tage ud i mit egen barns institution?

  Ja - hvis institutionen ønsker besøget. Hvis du kan afsætte en halv dag og har lyst til at give dit eget barn såvel som de andre børn i institutionen en anderledes, sjov og lærerig dag, kan det sagtens lade sig gøre.

  Start med at tale med personalet i dit barns institution omkring mulighederne. Det kan være en god ide at være to til besøget, så I kan hjælpe hinanden med omkring det de forskellige aktiviteter. Måske du kan få en anden forælder med på ideen? 

MATAS STØTTER DEN LOKALE SOLUGE

Matas støtter Kræftens Bekæmpelses arbejde med forebyggelse af kræft i huden og tidlig opsporing af modermærkekræft. Matas-koncernen er et af Danmarks mest kendte og velrenommerede brands.

Matas har eksisteret siden 1949, og var oprindeligt ejet af et netværk af selvstændige materialister. I dag er koncernen børsnoteret med godt 2.500 ansatte, hvor hovedparten er ansat i en af koncernens ca. 270 Matas-butikker.

Matas støtter Den Lokale Soluge i år og bidrager dermed til at give børn i landets børnehaver en mere solsikker hverdag.