Spørgsmål og svar om solbeskyttelse

 • Hvordan bruger jeg solcreme korrekt?

  Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og fordeles grundigt på huden ca. 20 minutter inden ophold i solen

  Hvordan bruger jeg solcreme korrekt?

  For at opnå den beskyttelse som står på flasken, skal en voksen bruge ca. 40 ml solcreme til at dække hele kroppen. Børn skal bruge cirka det halve. En god tommelfingerregel: En håndfuld solcreme til én krop (en barnehåndfuld til en barnekrop og en voksenhåndfuld til en voksenkrop). For de voksne gælder: 1 teskefuld pr. arm og ben, 1 til kroppens forside og 1 til bagsiden - samt 1 til ansigt, nakke og ører.

  Solcremens beskyttelsesfaktor (SPF) opnås kun, hvis man smører sig med den anbefalede mængde solcreme. De fleste smører mindre end halvdelen af den anbefalede mængde solcreme på.

 • Hvor ofte skal jeg smøre mig ind i solcreme?

  Smør dig ind før du går ud i solen, og gerne to gange

  Hvor ofte skal jeg smøre mig ind i solcreme?

  Det er en god ide at smøre dig ind i solcreme ca. 20 minutter før, du skal ud i solen. Du bliver bedre beskyttet, hvis du smører dig ind to gange med ca. 20 minutters mellemrum, før du går ud i solen. Det øger mængden af solcreme og giver færre ”helligdage” (steder, der ikke er dækket af solcreme). Få hjælp til indsmøring af ryggen.

  Du skal altid smøre dig ind i solcreme igen efter behov - hvis du eksempelvis har badet, svedt meget eller har tørret dig med håndklæde.

 • Er solcreme kræftfremkaldende?

  Nej, solcreme er ikke kræftfremkaldende

  Er solcreme kræftfremkaldende?

  Nej, solcreme er ikke kræftfremkaldende. Tværtimod viser undersøgelser, at solcreme, som bruges korrekt, kan være med til at forebygge kræft. Vi anbefaler, at man bruger solcreme der er svanemærket, da det betyder, at der ikke er stoffer i, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Hvis du har konkrete spørgsmål om solcreme, vil vi anbefale dig at tage kontakt til Miljøstyrelsen. 

 • Hvordan virker solcreme?

  Solcreme virker ved at skærme mod solens uv-stråler

  Hvordan virker solcreme?

  Solcreme afskærmer mod uv-stråling med et kemisk eller fysisk filter. Hvor meget af solens uv-stråling, solcremen blokerer for, afhænger dels af, hvilken faktor solcreme, man bruger og dels af, om man bruger solcremen korrekt.

 • Hvor lang er holdbarheden på solcreme?

  Holdbarheden på de fleste solcremer er ca. to år

  Hvor lang tid holder en solcreme?

  Holdbarheden på de fleste solcremer er ca. to år. Du skal opbevare solcreme ved en temperatur under 25 ºC. Hvis solcremen udsættes for høj varme, f.eks. i handskerummet i en varm bil eller i solen på stranden, mister den sin virkning med tiden. Hold øje med, om solcremen fra sidste år ser normal ud og lugter normalt, inden du bruger den.

 • Hvor kan jeg få rådgivning om kræft i huden?

  Kræftlinjen tilbyder telefonisk rådgivning om kræft alle hverdage kl. 9-21 og lørdag-søndag kl. 12-17. Kræftlinjen har telefonnummer: 80301030

  Hvor kan jeg få rådgivning om kræft i huden?

  Kræftlinjen tilbyder telefonisk rådgivning om kræft alle hverdage kl. 9-21 og lørdag-søndag kl. 12-17. Kræftlinjen har telefonnummer: 80301030.

  Du kan få generel information om kræftsygdomme, behandlinger, bivirkninger, senfølger, alternativ behandling, rettigheder, kost og meget mere. Vi hjælper også med at få sat ord på de bekymringer, der kan være, når man har kræft tæt inde på livet.

  Rådgiverne på Kræftlinjen kan ikke rådgive dig om specifik behandling af din kræftsygdom. Det kan kun den ansvarlige læge. Men de kan hjælpe med at præcisere de spørgsmål, du ønsker at få svar på.

 • Hvad er uv-stråling?

  Uv-stråling kommer fra solen og består af uva-, uvb- og uvc-stråling

  Hvad er uv-stråling?

  Uv-stråling kommer fra solen og består af uva-, uvb- og uvc-stråling. De tre typer uv-stråling har forskellige bølgelængder.

  Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade. Både uva- og uvb-stråling er skadelig. Uva-stråling trænger dybere ned i huden og kan give for tidlig ældning af huden (rynker), øjenskader og bidrager til kræft i huden. Uvb-stråling giver især anledning til solskoldninger og på langt sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden

 • Hvad er uv-indekset?

  Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-stråling. Når uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendig.

  Hvad er uv-indekset?

  Uv-indekset er et mål for intensiteten af uv-stråling. Når uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendig. I Danmark kommer uv-indekset aldrig over 7, men tættere på ækvator kan det komme helt op omkring 15.

  Med appen ’UV-INDEKS’ kan du tjekke den aktuelle uv-prognose på over en million lokationer i hele verden. Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen står bag appen, der kan hentes gratis i App Store og Google Play.

 • Skal jeg beskytte mig i skyggen og ved overskyet vejr?

  Ja, du skal være opmærksom på at uv-indekset godt kan være over 3 selvom du befinder dig i skyggen eller i overskyet vejr

  Skal jeg beskytte mig i skyggen og ved overskyet vejr?

  Ja, du skal være opmærksom på at uv-indekset godt kan være over 3 selvom du befinder dig i skyggen eller i overskyet vejr. Uv-strålingen går gennem let skydække. Derfor kan uv-strålingen altså også være stærk, selvom der er lette skyer på himlen.
  Solens uv-stråling reflekteres desuden i overflader som vand, sne, beton, sand og asfalt. Derfor kan du også få for meget uv-stråling, når du er i skyggen.

 • Kan jeg blive solskoldet gennem en rude?

  Du kan i teorien godt blive solskoldet gennem en rude. Det meste glas absorberer solens uvb-stråler, mens uva-strålerne går gennem glasset

  Kan jeg blive solskoldet gennem en rude?

  Du kan i teorien godt blive solskoldet gennem en rude. Det meste glas absorberer solens uvb-stråler, mens uva-strålerne går gennem glasset.

  Almindeligt glas i person- og lastbiler filtrerer ca. 97 pct. af uvb- og ca. 37 pct. af uva-strålingen fra. Du bliver altså udsat for solens uv-stråling gennem vinduet - dog i små mængder.

 • Er det forældrene eller pædagogerne, der skal smøre børnene ind i solcreme i daginstitutionen?

  Hos Solkampagnen anbefaler vi, at pædagogerne smører alle børn med solcreme om formiddagen, inden børnene skal ud

  Er det forældrene eller pædagogerne, der skal smøre børnene ind i solcreme i daginstitutionen?

  Hos Solkampagnen anbefaler vi, at pædagogerne smører alle børn med solcreme om formiddagen, inden børnene skal ud. Solcremen kan som udgangspunkt holde hele dagen, men hvis børnene bader eller sveder meget, anbefaler vi genindsmøring. Læs Sundhedsstyrelsens anbefalinger om solbeskyttelse i daginstitutioner her.

 • Skal folk med mørk hud også bruge solcreme?

  Uanset hudfarve bør alle, der er ude i solen i længere tid, smøre sig med svanemærket solcreme for at nedsætte deres livstidsdosis af uv-stråling

  Skal folk med mørk hud også bruge solcreme?

  Hvis du har mørk hud, bliver du ikke så let forbrændt. Når folk med meget mørk hud oplever, at de aldrig blive røde, skyldes det ofte, at den røde farve er svær at se på mørk hud. Du skal i stedet lægge mærke til, om huden bliver øm for at undgå at blive skoldet.

  Uanset hudfarve bør alle, der er ude i solen i længere tid, smøre sig med svanemærket solcreme for at nedsætte deres livstidsdosis af uv-stråling.

 • Er det sundt at være brun?

  Solbrun hud er hudens måde at forsvare sig selv mod skader fra solens stærke uv-stråling

  Er det sundt at være brun?

  Solbrun hud er hudens måde at forsvare sig selv mod skader fra solens stærke uv-stråling. Solbrun hud er altså ikke et tegn på sundhed.

 • Er selvbruner en god måde at få farve på?

  Selvbrunere er et godt alternativ til den farlige uv-stråling, hvis du gerne vil være lidt brun

  Er selvbruner en god måde at få farve på?

  Selvbrunere er et godt alternativ til den farlige uv-stråling, hvis du gerne vil være lidt brun.

  Selvbrunerprodukter kan give dig en solbrun farve uden at du udsætter dig for risiko for solskoldninger og hudkræft. Med den eksisterende viden på området, er der ikke noget der tyder på, at det virksomme stof i selvbrunerprodukter er kræftfremkaldende eller har andre skadelige virkninger. Du kan læse mere på Miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk.

  Selvbruner giver ringe beskyttelse mod uv-stråling. Derfor er det stadig nødvendigt, at beskytte sig med skygge, solhat og solcreme, når du er ude i solen.

 • Hvordan virker selvbruner?

  Selvbruner virker ved midlertidigt at farve huden ved hjælp af stoffet DHA (dihydroxyacetone)

  Hvordan virker selvbruner?

  I selvbrunere er det stoffet DHA (dihydroxyacetone), der farver huden midlertidigt. DHA interagerer med frie aminogrupper i hudens proteiner og producerer et brunligt pigment kaldet melanoidin.

  Når huden bliver solbrændt af solen, sker det ved hjælp af pigmentet melanin. Melanin dannes i basalcellelaget af huden.

  De to former for pigmentdannelse har ligheder, men dannelsen af melanoidin i horncellelaget giver ikke den samme beskyttelse mod uv-strålerne som dannelsen af melanin i basalcellelaget.