07-10-2019

Danmark blev malet lyserød

Opbakningen var overvældende, da frivillige fra Kræftens Bekæmpelse landet over inviterede til Lyserød Lørdag. Der var næsten 400 aktiviteter rundt omkring i Danmark, hvor gågader, torve og butikker var svøbt i pink farver. Alt sammen til gavn for brystkræftsagen.
Frivillige klædt i pink til Lyserød Lørdag. Foto: Claus Sall - Claus Sall Photography

På tørresnore hænger lyserøde BH’er og gynger ligeså stille frem og tilbage. Lygtepæle og træer er pyntet op med balloner og pink tylsløjfer, og på udstillingsbordet foran garnbutikken ligger der i dagens anledning bunker af lyserødt og pink garn. Man glemmer næsten, hvor meget kulden bider i fingrene denne klare efterårsmorgen i oktober. For i Birkerød i Nordsjælland er de i dén grad klar til Lyserød Lørdag.

- Vil du købe en pose tulipanløg og støtte brystkræftsagen? spørger en frivillig med lyserød paillethat.

Det er der mange, der gerne vil. Opbakningen er stor i Birkerød, og Lyserød Lørdag er med til at samle folk i byen, fortæller Sri Sai Das, som er formand for Rudersdal Lokalforening i Kræftens Bekæmpelse.

- Hele handelsstandsforeningen, og alle butikkerne er med. Folk er meget glade for at komme og støtte op om Lyserød Lørdag. For brystkræft rammer ikke kun den, som er syg. Det rammer også familie og venner, siger Sri Sai Das.

Næsten 400 aktiviteter over hele landet
Brystkræft rammer én ud af ni danske kvinder i løbet af deres liv og er dermed den kræftform, som flest kvinder får. Hvert år er der næsten 4.700 nye tilfælde af brystkræft i Danmark.

Hvis du vil vide mere om brystkræft:

Hvad er brystkræft?

Lyserød Lørdag er med til at sætte fokus på brystkræftsagen, når frivillige sammen med det lokale forenings- og erhvervsliv arrangerer forskellige aktiviteter, som man kan støtte.

Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen køber tulipanløg i Birkerød for at støtte brystkræftsagen. Foto: Stine Lynghard.

- Brystkræft er en sygdom, man er blevet rigtig dygtig til at behandle, men der er desværre stadig kvinder, som dør af brystkræft. Så længe der er det, er det vigtigt, at vi arbejder på at få knækket koden, så færre bliver ramt, flere overlever, og flere lever et bedre liv efter det barske behandlingsforløb. Lyserød Lørdag er et meget vigtigt bidrag til det arbejde, siger Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen, som er på besøg i Birkerød denne lørdag.

Birkerød er langt fra den eneste by, som er farvet lyserød i dagens anledning. Over hele landet er der næsten 400 arrangementer, og kreativiteten fejler ikke noget. På Furesø ror frivillige kajak iført lyserøde parykker, i Odense bliver der solgt lyserøde kager, i Silkeborg er der auktion, og i Frederikssund er der arrangeret motionsløb. I Køge har lokalforeningen pyntet op i hele byen.

- Det er gået over al forventning. Det har været dejligt vejr, og der har været en masse mennesker. Vi har udsolgt i lotteriet. Vi har faktisk solgt 1.900 lodder. Her på torvet har vi fået en masse kager sponsoreret i vores café, vi har haft dans på scenen, og herovre har vi amerikanerbiler, som man kan køre ture i. Og om lidt skal vi ned og holde damefrokost for 150 kvinder, fortæller Guri Bøtting, som er formand for Køge Lokalforening.

Opbakning fra lokalsamfundet
Mange steder bakker lokale erhvervsdrivende op om Lyserød Lørdag ved at sælge ting til fordel for brystkræftsagen eller donere varer til tombolaer, som Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger arrangerer. Flere lokalpolitikere dukker også op. For eksempel i Lyngby, hvor borgmester Sofia Osmani (K) kigger forbi Lyngby Storcenter for at vise sin opbakning.

Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani (K) har selv været ramt af brystkræft. Foto: Adam Klixbüll Eisenhardt.

- Jeg har været med til Lyserød Lørdag i rigtig mange år, men de seneste tre år har haft en særlig betydning for mig. For tre år siden fik jeg konstateret brystkræft, og derfor betyder det endnu mere for mig at bakke op om dagen nu. Jeg fik selv god hjælp og støtte fra Kræftens Bekæmpelse, dengang jeg pludselig stod med en diagnose, som jeg ikke lige havde forudset. Samme hjælp skal alle kvinder have lov til at få, hvis de selv står med diagnosen. Og det er jo det, Lyserød Lørdag kan være med til at sikre, siger Sofia Osmani.

At hele lokalsamfundet bakker op på den måde, er meget vigtigt, mener Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen. Hun er dybt imponeret over de mange lyserøde aktiviteter.

- Det er så stort, at det foregår i hele landet på denne måde, og frivillige er så dygtige til at lave arrangementer. Det er ganske særligt, og det bliver styrket af, at der er et godt samarbejde lokalt. Her kender man hinanden, og der er en nærhed og en forståelse for at hjælpe hinanden, hvis nogen bliver syge eller har syge pårørende. Det har så stor betydning, siger Helen Bernt Andersen.

Lyserød Lørdag er en del af kampagnen ’Støt Brysterne’, som endnu ikke er gjort op. De midler, som indsamles til brystkræftsagen i år, bliver uddelt næste år. Sidste år gav Støt Brysternes kampagne et resultat på 16,4 millioner kroner. Det banede vejen for otte forskningsprojekter inden for brystkræft.

Læs om de forskningsprojekter, som fik støtte sidste år:

Det går pengene til

Om Lyserød Lørdag

  • Lyserød Lørdag er en del af kampagnen 'Støt Brysterne'
  • Kampagnen har fokus på brystkræft, som er den form for kræft, flest kvinder rammes af
  • I år var der næsten 400 aktiviteter til Lyserød Lørdag rundt omkring i landet
  • Frivillige og erhvervsdrivende sælger varer og arrangerer events for at samle penge ind
  • De midler, som indsamles til brystkræftsagen i år, bliver uddelt næste år
  • Sidste år var omkring 2.200 frivillige og 5.000 erhvervsdrivende med til Lyserød Lørdag
  • I 2018 blev der samlet 4,75 millioner kroner ind til Lyserød Lørdag
  • Sidste år banede resultatet af 'Støt Brysterne' vejen for otte forskningsprojekter inden for brystkræft

Læs mere om Lyserød Lørdag og Støt Brysterne:

Støt Brysterne

Af Af Stine Lynghard Sidst ændret 07.10.2019