Gå til sygdomsliste

Om huden

Huden beskytter mod omverden. Det er vores største organ og vejer cirka 3 kilo.

Huden beskytter os mod omverdenen. Det er vores største organ og består af tre lag:

  • Overhuden (epidermis) er cirka 1 millimeter tyk og består af et hornlag og hudceller. Størstedelen af cellerne i overhuden er de almindelige hudceller. Derudover findes der et mindre antal celler (pigmentceller eller melanocytter), som danner farvestoffet melanin. Melanin er en vigtig del af kroppens beskyttelse mod solens skadelige stråler.

  • Læderhuden (dermis) består af bindevæv, som giver huden sin styrke. Bindevævet består af celler og fibre. Desuden er der nerver, hårsække med talgkirtler, svedkirtler, en masse blod- og lymfekar.

  • Underhuden (subcutis) består først og fremmest af fedtvæv, som holder på kroppens varme. 

Huden består blandt andet af talgkirtler, som danner og udskiller talg, der virker som beskyttende fedtlag på hud og hår. I huden findes desuden nerver, der er specialiseret i at føle tryk, smerte, varme og kulde.
Huden afkøles, når sveden fordamper fra hudens overflade.

Der findes flere typer af kræft i huden:

  • Basalcellekræft
  • Pladecellekræft
  • Modermærkekræft
  • Hudlymfomer
  • Sjældne former, som foreksempel Merkelcellekræft

Desuden findes der forstadier til pladecellekræft. Disse kaldes solkeratoser og Bowens sygdom.

De to første typer af kræft i huden - basalcellekræft og pladecellekræft - er de mest almindelige. Modermærkekræft er en anden type af kræft i huden. Du kan læse mere om symptomer, og hvordan man behandler modermærkekræft her:

Modermærkekræft

Hudlymfomer er en sjælden form for lymfeknudekræft (Non-Hodgkin lymfom). Læs mere om symptomerne og behandlingen af hudlymfomer:

Hudlymfomer

Kræft er en sygdom, der opstår i kroppens celler

Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.

Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.

Hvad er kræft?


Læs alt om hudkræft

Hudkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Hudkræft" på Cancerforum.