Børn og unge med en kræftsyg forælder

Hvert år oplever 10.000 børn i Danmark, at deres mor eller far får konstateret kræft. Næsten 50.000 børn lever med en kræftsyg far eller mor.

Det påvirker børn og unge meget, når en i familien er alvorligt syg og måske skal dø. Børn og unge oplever stor utryghed ved de forandringer, der sker – både med den syge, i familien og i hverdagen. 

Mange svære spørgsmål
Der melder sig mange svære tanker og spørgsmål i forbindelse med sygdom i familien. Børnene forstår ofte langt mere, end vi tror, men kan have svært ved at dele deres tanker med de voksne. 

Børnene kan f.eks. tænke på, om far vil dø af sin sygdom? Hvorfor mor pludselig ser anderledes ud? Og hvornår mon mor kommer hjem fra hospitalet igen? 

Jo mere de voksne er åbne overfor at spørge ind til barnets tanker og spørgsmål, jo nemmere er det for barnet at forstå situationen. 

Læs mere om børn i kræftramte familier

Ny virkelighed - ny hverdag
For børn og unge kan det være svært at navigere i den forandrede hverdag, når sygdom sætter dagsordenen i familien. 

Hverdagen bliver på mange måder begrænset, og de daglige rutiner ændres. Barnet vil måske opleve mindre nærvær med forældrene, at de selv skal klare lektierne, får flere praktiske opgaver og legeaftaler i barnets hjem er måske ikke længere muligt.

Mød Silje og Ronja hvis mor fik konstateret livmoderhalskræft

Du er ikke alene - vi er klar til at hjælpe dig og dit barn
Du er ikke alene, når det kommer til at hjælpe dit barn. Kræftens Bekæmpelse har en række forskellige tilbud til børn og unge i sorg, uddannelser og værktøjer til pædagoger og lærere. 

Du kan også få hjælp og sparring til, hvordan du taler med et barn i en svær situation relateret til sygdom

Se alle vores tilbud til at hjælpe børn og unge i sorg

Børn som pårørende
Kræftens Bekæmpelse arbejder for at lovsikre systematisk hjælp til børn, som er pårørende. Vores nabolande har lovgivning, som sikrer en indsats målrettet børn, som er pårørende. Det har Danmark ikke. Det skal vi gøre noget ved.

Læs om Kræftens Bekæmpelses indsats ”Børn som pårørende”

Podcast: OMSORG for børn

Hvert år oplever 35.000 børn, at deres far eller mor bliver indlagt med alvorlig sygdom. 1.700 børn mister en forælder hvert år. Men hvordan hjælper vi som voksne bedst børn i sorg? Hvordan taler vi om de svære emner på en måde, der hjælper barnet? Det får du gode råd til i podcasten, hvor to eksperter rådgiver og svarer på spørgsmål fra lyttere sammen med den erfarne studievært Morten Resen.

Det går din støtte blandt andet til

Når du støtter Kræft er ikke for børn, går din støtte til forskning, forebyggelse og patientstøtte i relation til børn, unge og kræft.

Forskning - Sociale konsekvenser af børnekræft

Hvad betyder en kræftsygdom for børns relationer og fysiske formåen senere i livet? Forskningsprojektet skal løse de sociale konsekvenser, som mange børn oplever efter kræft.

Patient- og pårørendestøtte - Et bedre liv til hele familien efter kræft

Når et barn får kræft, er det et chok for hele familien. Vi forsker i, hvordan børnefamilier kommer godt tilbage til livet efter sygdommen.

Forskning - Senfølger efter børnekræft

I dag overlever 4 ud af 5 børnekræftpatienter, men mange af dem lider desværre af senfølger efter deres kræftbehandling. I øjeblikket forskes der i fysiske senfølger efter børnekræft.