HPV-vaccination – en unik mulighed for at forebygge kræft

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. De fleste af tilfældene kan undgås med HPV-vaccination. HPV-vaccination er gratis for piger og drenge, fra de fylder 12 år. Du støtter bl.a. dette forebyggelsesprojekt, når du støtter Kræft er ikke for børn.

80 pct. af alle seksuelt aktive bliver smittet med HPV

Livmoderhalskræft skyldes infektion med human papilloma virus (HPV). Det er en virus, der overføres seksuelt, og de fleste - faktisk 80 pct. af alle seksuelt aktive - bliver i løbet af deres liv smittet med HPV. Mange HPV-infektioner forsvinder af sig selv igen, men nogle bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft. Både mænd og kvinder kan få en HPV-infektion, som kan give kræft. Og de kan overføre virussen til deres næste partner.

HPV-vaccination beskytter mod en række kræftformer

HPV-vaccination er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod peniskræft og mundsvælgkræft. Størstedelen af disse tilfælde ville kunne undgås med HPV-vaccination.

Både piger og drenge kan få gratis HPV-vaccination

Piger og drenge kan få gratis HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet, når de fylder 12 år. Tilbuddet til drengene blev indført i 2019, og gælder kun drenge født efter d. 1. juli 2007. Frem til udgangen af 2021 er der derfor et midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination til drenge født i 2006 og 1. halvdel af 2007, samt til mænd på 18-25 år, der har sex med mænd. . 

Læs mere på stophpv.dk

Information om HPV-vaccination skal ud til forældrene

Kræftens Bekæmpelse har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen iværksat en informationsindsats, der skal informere forældre om tilbuddet om HPV-vaccination til piger og drenge i børnevaccinationsprogrammet. Informationsindsatsen løber ind til videre til udgangen af 2021 og bakkes op af et bredt netværk af myndigheder, faglige organisationer og patientforeninger. 

Tal fra april 2021 viser, at blandt de 12-årige har 86 procent af pigerne og 83 procent af drengene fået 1. stik af HPV-vaccinen. De skal have to stik for at blive færdigvaccineret. Målet er, at 90 procent af både piger og drenge bliver færdigvaccineret.

HPV-vaccinen beskytter blandt andet imod livmoderhalskræft og analkræft. Med HPV-vaccination kan vi hver eneste dag undgå 2 kræfttilfælde blandt danskerne.

Støt via betalingskort

Giv et bidrag og støt de 6.200 børn og unge som hvert år bliver berørt af kræft.

Støt via MobilePay

Støt med et valgfrit beløb til MobilePay 33 24 53.

Støt via SMS

SMS BARN til 1422 og støt med 50 kr.

Når du støtter Kræft er ikke for børn, støtter du bl.a. dette forebyggelsesprojekt.

Kræft er ikke for børn Støt nu