HPV-vaccination – en unik mulighed for at forebygge kræft

I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. De fleste af tilfældene kan undgås med HPV-vaccination. HPV-vaccination er gratis for piger og drenge, fra de fylder 12 år. Du støtter bl.a. dette forebyggelsesprojekt, når du støtter Kræft er ikke for børn.

80 pct. af alle seksuelt aktive bliver smittet med HPV

Livmoderhalskræft skyldes infektion med human papilloma virus (HPV). Det er en virus, der overføres seksuelt, og de fleste - faktisk 80 pct. af alle seksuelt aktive - bliver i løbet af deres liv smittet med HPV. Mange HPV-infektioner forsvinder af sig selv igen, men nogle bliver kroniske og kan udvikle sig til kræft. Både mænd og kvinder kan få en HPV-infektion, som kan give kræft. Og de kan overføre virussen til deres næste partner. 

HPV-vaccination beskytter mod en række kræftformer

HPV-vaccination er godkendt til at forebygge livmoderhalskræft, kræft i skeden, kræft i kvinders ydre kønsorganer og analkræft. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod peniskræft og mundsvælgkræft.

Hvert år rammes omkring 580 kvinder og 230 mænd af kræft, som skyldes HPV. Størstedelen kan undgås med HPV-vaccination svarende til, at vi hver eneste dag ville kunne undgå 2 kræfttilfælde blandt danskerne.

Information om HPV-vaccination skal ud til forældrene

Kræftens Bekæmpelse har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen iværksat en informationsindsats, der skal øge antallet af piger, som takker ja til vaccinen. Nu hvor drengene også får tilbudt gratis HPV-vaccination, har indsatsen siden maj 2019 informeret om HPV-vaccination til både piger og drenge. Målet er, at 80 pct. af piger og drenge i en årgang bliver færdigvaccineret. Et bredt netværk af myndigheder, faglige organisationer og patientforeninger bakker op om indsatsen.

En evaluering af indsatsen i 2018 viser, at der er sket en markant stigning i forældres tillid til, at HPV-vaccinen er sikker samt en stigning i tilslutningen til vaccinen. Antallet af piger, der påbegyndte HPV-vaccination, var fordoblet i 2017 sammenlignet med 2016 og steg med yderligere 20 % i 2018. 

Læs mere om HPV-vaccination

HPV-vaccinen beskytter blandt andet imod livmoderhalskræft og analkræft. Med HPV-vaccination kan vi hver eneste dag undgå 2 kræfttilfælde blandt danskerne.

Når du støtter Kræft er ikke for børn, støtter du bl.a. dette forebyggelsesprojekt.

Støt via betalingskort

Giv et bidrag og støt de 6.200 børn og unge som hvert år bliver berørt af kræft.

Støt via MobilePay

Støt med et valgfrit beløb til MobilePay 27 60 29 39.

Støt via SMS

SMS BARN til 1422 og støt med 50 kr.

Kræft er ikke for børn Støt nu