Mød børnene og de unge

4-årige Millads er en krudtugle, og i dag er det hans fødselsdag

Det er kun sonden i næsen, der afslører, at Millads er alvorligt syg. Trods dropstativet og kemobehandlingerne tager han gerne en svingom med sygeplejerskerne eller tonser op og ned ad hospitalsgangene på børnekræftafdelingen på Aalborg Universitetshospital. Han er med mors egne ord ’en rigtig krudtugle’, og i dag er det hans 4 års fødselsdag.

Kun en til fem børn får årligt den kræftsygdom, som August havde

For 1-årige August og hans familie åbnede sig en ny og uønsket verden af hospitalsindlæggelser og behandlinger, da en meget sjælden kræfttype pludselig vendte op og ned på familiens hverdag. Men med en indædt tro på, at August ville blive rask, kom de igennem sygdommen.

Albert ville tilbage til vennerne i børnehaven

Selv inde i et sygt barn, gemmer sig et legesygt barn. Sådan var det også for 5-årige Albert, der fik leukæmi for et år siden. Flest dage under behandlingen ville han bare tilbage til vennerne i børnehaven for at lege. Heldigvis er han tilbage i dag, selvom han stadig mangler 12 måneder af sin behandling.

Sorg er kærlighedens pris

’Kærlighedens pris’ hedder bloggen, hvor de to søskende Ida og Signe ærligt deler deres tanker og erfaringer som unge efterladte i håbet om, at det kan vise ligesindede, de ikke er alene. De skriver om og til deres mor, som de har mistet for knap et år siden. For på den måde kan de stadig dele deres glæder og frustrationer med hende, som de plejede.årige Luna, der med et ukueligt livsmod stadig skal lære at acceptere, at ’Luna efter sygdommen’ er en anden.

'Luna efter sygdommen' er en anden end før

Heldigvis overlever flere og flere børn kræft i dag. Men for en stor del af børnekræftoverleverne er livet et andet end før sygdommen. Sådan er det også for 12-årige Luna, der med et ukueligt livsmod stadig skal lære at acceptere, at ’Luna efter sygdommen’ er en anden.

Computerspil og virtuelle fællesskaber hjalp Mikkel gennem sygdommen

Coronakrisen har bragt nye virtuelle måder at være sammen på med sig. Den følelse er ikke ny for 21-årige Mikkel. Som bare fireårig fik han konstateret leukæmi. Og især under behandlingen - som varede fem år - betød de virtuelle spillemøder med andre børn meget for ham. For i det univers forsvandt sygdommen.

Jeg har lovet min mor at leve livet

”Min datter kommer til at blive opkaldt efter dig”. Sådan skrev 22-årige Sofie i sit brev, som hun læste op for sin kræftsyge mor, få uger inden hun døde. I dag er der gået lige over tre år, og selvom Sofie stadig kæmper med at forstå, hvorfor hun skulle tage afsked, forsøger hun at finde sin vej igennem sorgen.

Med leg, dans og sang forbereder Liam sig på at blive rask igen

Med sine knap 100 cm rager Liam ikke højt op i landskabet, men hans livsglæde er kæmpestor. Han er snart fire år og midt i sit behandlingsforløb for leukæmi, som han fik konstateret for 10 måneder siden.

Ida største ønske til jul er en magisk vaccine mod kræft

Der blev ikke sagt mange ord eller gået ret meget rundt om juletræet den jul. Det var lige op til jul – kun to dage inden juleaften - at otteårige Ida fik konstateret kræft. Nu er der gået præcist to år, og i år skal familien for første gang siden da fejre julen uden, at kræften puster dem i nakken.

Det hele startede dagen efter Madickens 1-årsfødselsdag

I 2,5 år kilede sygdommen sig ind i familiens hverdag. I dag er Madicken rask. Hun er otte år, går i 2. klasse og nyder for fuld skrue hverdagen, hvor også tennistræningen og gymnastikken bliver passet et par gange om ugen.

De positive tanker fik Ulas igennem kræftforløbet

Nogle gange skal selv den tungeste sorg og uretfærdighed mødes med livsglæde. Det var det, 10-årige Ulas og hans familie gjorde, da kræftdiagnosen en sensommerdag i 2017 blev en del af deres hverdag.

Jeg drømmer om, at jeg en dag bliver helt rask

Amalie Willum Nederskov Nielsen levede i flere måneder med kraftig hovedpine og dobbeltsyn, inden lægerne fandt ud af, hvad hun fejlede. Som 16-årig fik hun konstateret hjernekræft, og i dag - fem år senere - er hun stadig i behandling.

Et alt for tidligt farvel til en fantastisk far

Asger og Magne mistede for et års tid siden deres far. Selvom savnet er enormt, forsøger de sammen at holde mindet om deres far i live. For det er i minderne, at han stadig lever.

”Tiden er blevet en anden nu”

En kræftdiagnose ændrede ikke bare toårige Eddies og hans families liv, men også deres syn på tid, og hvordan den udnyttes allerbedst.

På et splitsekund: Fra mor til kemomor

En kræftdiagnose er som en tidevandsbølge, der vælter ind over en, og river alt op. Det kan Lotte Brogaard skrive under på. For seks år siden fik hendes søn Valdemar kræft. I dag er han kræftfri. Han var kun 2,5 år, da Lotte på et splitsekund gik fra at være ’mor’ til ’kemomor’.

”Jeg lover, jeg aldrig glemmer dig, kære lillesøster”

For to år siden mistede 11-årige Josefine sin 3-årige søster til kræft. Duften og varmen fra hendes lille krop sidder stadig present i alle Josefines sanser. Hun gør sit bedste for at komme fri af sorgens lænker, som stadig overmander hende. Helt uden varsel.

Frederik på 2,5 år blev indlagt med lungebetændelse: ”Efter tre timer kom lægen ud og sagde, at han havde leukæmi”

Den 6. november 2015 blev en dag, som Frederik og hans familie aldrig vil glemme. Det hele startede med en lungebetændelse, men forude ventede et 2,5 års behandlingsforløb for leukæmi. Frederik er i dag kræftfri. Han fik sin sidste kemopille den 10. maj 2018, og nu et år efter er det ikke kræften, der fylder, men glæden over at møde de nye skolekammerater.

15-årige Kristine fik sjælden kræftdiagnose: ”Det værste var de seks måneder, hvor ingen vidste, hvad jeg fejlede”

Man kan ikke mærke på Kristine, at hun for kort tid siden har været alvorligt syg af en sjælden type kræft. Det var et hårdt udredningsforløb. I seks måneder svævede Kristine og familien i uvished, mens sygdommen pustede dem i nakken. En sygdom kun få læger kendte til. I dag er hun kræftfri.

Vennerne har hjulpet Oscar gennem to kræftforløb

Som 4-årig fik Oscar konstateret leukæmi første gang. Da Oscar og familien troede, at de skulle leve et normalt liv igen, kom kræften tilbage. Vennerne har været der for ham gennem hele forløbet. Oscar er i dag 12 år og kræftfri.

En misundelsesværdig viljestyrke

Det var en sensommerdag i september 2006, at Rosas tumor på hjernestammen blev opdaget. Rosa var dengang kun 1,5 år gammel. I dag er Rosa 14 år og kræftfri.

Håbet i kærligheden til livet hjalp My igennem behandlingerne

I dag er My 12 år og kræftfri. My var kun 4 år, da hun en helt almindelig forårsdag fik konstateret akut lymfoblastær leukæmi. Det blev starten på et opslidende kapitel, som ikke kun ramte My, men også hendes mor, far og fire søskende.

Hjælp og omsorg betyder alt

Sebastian var 8 år, da han fik konstateret den sjældne kræftform Ewing Sarkom, knogle- og bindevævskræft. Inden Sebastian kunne erklæres rask blev det til et år, hvor familien rykkede tættere sammen og oplevede fantastisk omsorg fra deres netværk.

Signe og familien måtte igennem et omfattende behandlingsforløb

Signe var 4 år, da hun blev diagnosticeret med neuroblastom. Forude ventede der et 15 måneder hårdt forløb med behandlinger. I dag er Signe 6 år og kræftfri, og hun kan tegne, klippe og klistre frem for at være indlagt endnu engang.

Holdkammeraterne hylder Oscar til hver kamp

Den 12-årige Oscar elsker idræt og sport. Siden han i august 2017 fik konstateret leukæmi, har han dog måtte lægge fodbolden og håndbolden på hylden for en tid og koncentrere sig om sin behandling. Men holdkammeraterne har ikke glemt deres gode ven.

Freja er fuld af livsglæde og drømmer om fremtiden

Freja Ernsholt fik som 7-årig konstateret leukæmi, og desværre skulle der to kemoforløb til, før Freja kunne kalde sig kræftfri. Men Freja er stadig hårdt ramt, da hun i dag lider af alvorlige senfølger. Freja og hendes mor ser tilbage på det hårde forløb.

Det hjælper at tale med sin bamse eller sin hund

Silje var 5 år og Ronja 7 år, da deres mor Katrine fik konstateret livmoderhalskræft i 2016. Pigerne reagerede meget forskelligt på hendes sygdomsforløb. Bamser, sorggruppe og familierådgivning har været med til at hjælpe de to piger igennem forløbet.

Når morfar er superhelt Batman

Siden Noah fik leukæmi som 3-årig, har morfar og hans autoværksted været et fristed. Et sted, hvor Noah kan komme og være en almindelig dreng, der leger og bliver beskidt, og hvor der ikke er fokus på, at han er syg. Familien og de nærmeste pårørende har været en fast og trofast støtte, der har betydet utrolig meget for den lille familie.

Kristian og hans mor har et helt specielt bånd efter hans sygdom

Kristian fik konstateret leukæmi som bare 3-årig og skulle igennem 2,5 år med behandlinger. Det var en hård tid, men den har også betydet, at Kristian og hans mor Helle har knyttet et særligt bånd. Familien vil gerne give videre til andre, hvor vigtigt det er at tale om tingene og være åben omkring, at ens barn er syg.

Vi værdsætter de gode perioder og de små ting

Den 18. april 2018 blev en dag, Ronjas familie aldrig glemmer. Her blev deres værste frygt bekræftet, og deres tilværelse som helt almindelig familie på fem vendt på hovedet. Lægerne på Rigshospitalet konstaterede et stort antal leukæmiceller i 4-årige Ronjas marvprøve – hun havde kræft.

Kræft er ikke for børn,

fordi kræft kan ødelægge en tryg og glad opvækst

Kræft er ikke for børn Støt nu