Mød børnene og de unge

En dag var Bedstefar Fisk væk

Kræft er ikke for børn. Alligevel var Maya Paysen kun 8 år gammel, da hun begyndte at samle penge ind til kampen mod den sygdom, der tog Bedstefar Fisk fra hende. Tabet satte dybe spor. Så dybe, at hun i dag, hvor hun går i 8. klasse, bruger mange timer hver uge på at samle penge ind i stedet for at have det sjovt med vennerne. Hvorfor betød hendes bedstefar så meget for Maya? Og hvorfor havde han sådan et mærkeligt navn?

My var kun tre måneder gammel, da hun fik leukæmi: ’Vi havde så svært ved at forstå, hvordan en så uskyldig lille krop kunne nå at blive så syg’

Mange kalder hende for ’Super My’, og det er der en grund til: 6-årige My var kun tre måneder gammel, da hun fik konstateret en sjælden spædbarnsleukæmi. Lægerne gav hende 50 pct. chance for at overleve, fordi Mys lille krop både skulle igennem kemobehandlinger og en kompliceret knoglemarvstransplantation. Det var et voldsomt forløb, men My klarede den.

Simone har mistet sin lillesøster: ’Jeg savner hende hele tiden’

Da 25-årige Simone Brøns Juhl fik at vide, at hendes kræftsyge lillesøster kun havde få måneder tilbage at leve i, satte hun sig et mål. Hun ville sørge for, at søsteren, Sophie, fik sat hak ved flest punkter på listen over ting, hun ville nå, inden hun gik bort. Simone satte derfor sit studie på pause og flyttede ind til forældrene i barndomshjemmet, hvor Sophie ville tilbringe den sidste tid. Det var en hård, men uforglemmelig smuk tid, de fik sammen.

Da kræften forsvandt, var vennerne væk

Lige færdig med skolen og sulten efter eventyr tog Cecilia til Italien for at arbejde. Præcis som alle vennerne var hun klar til at gribe livet, men kræften ødelagde den plan. Et år efter sad hun igen hjemme i Næstved. Syg, trist og meget alene. Vennerne var væk, og ensomheden føltes overvældende. Dengang blev hun vred på dem, men i dag forstår hun godt, hvorfor det kan være svært at håndtere kontakten til en 20-årig, der kæmper for livet.

Betaler ærlighed sig også, når både far og mor får kræft?

Da Viola var 6 år, blev hendes mor ramt af en sjælden nyrekræft. Da hun var ved at få det bedre, fik hendes far tarmkræft. I to et halvt år levede hun i skyggen af sine forældres diagnoser. Men hvor meget skal du fortælle og involvere et barn, der er bange for, at hendes forældre skal dø? Har du egentlig et valg, når du som Violas mor bor alene med dit barn det meste af tiden? Dette er en historie om at finde balancen mellem ærlighed og kærlighed i en svær tid.

Hvem passer på Ben, når Ben passer på sin bror?

På den ene side gør det mig stolt, at mit raske barn tager ansvar for sin kræftramte bror. På den anden side er jeg bekymret for, at han gør det, fordi han føler sig overset. Det dilemma har Nadine og Jan stået i, siden deres yngste søn kom hjem efter næsten 3 måneder på hospitalet.

I to år har Elias og hans mor været sammen døgnet rundt, men hvad nu?

Fra diagnosen på leukæmi over corona-nedlukning til gensynet med klassekammeraterne har hendes søn været omdrejningspunktet for Denise. Alt er ikke som før, men nu er Elias 2.0 på vej ud i livet. Det er en stor glæde, men også lidt skræmmende for hans mor. For er hun lige så klar til at komme videre?

Vi har levet med kræften, men ikke efter den

Som delebarn, med fast adresse på Bornholm, krævede det lange behandlingsforløb en del mere koordination, og at alle hjalp til, da den 5-årige Dicte fik konstateret leukæmi. Trods de store omvæltninger – også i familiedynamikkerne – har positiviteten heldigvis været noget af det, der har fyldt mest - takket være især Dicte.

16-årige Jacob: Musikterapien hjalp mig, når jeg var trist

Hvert år er ca. 500-600 børn og unge i behandling for kræft. Sygdommen kræver ofte intensiv behandling med kemoterapi, som giver de unge patienter bivirkninger som kvalme, opkast og generelt ubehag. De kan få medicin mod kvalmen, men det er ikke altid, det virker tilstrækkeligt. Derfor har en musikterapeutforsker fra Aahus Universitetshospital startet et projekt, hvor musikterapi skal hjælpe kræftramte børn og unge til nemmere at komme gennem deres kræftbehandling. En af dem, som deltager i projektet er 16-årige Jacob Ingemann Christensen.

Kræft er ikke for børn Støt nu