Kristian og hans mor har et helt specielt bånd efter hans sygdom

Kristian fik konstateret leukæmi som bare 3-årig og skulle igennem 2,5 år med behandlinger. Det var en hård tid, men den har også betydet, at Kristian og hans mor Helle har knyttet et særligt bånd. Familien vil gerne give videre til andre, hvor vigtigt det er at tale om tingene og være åben omkring, at ens barn er syg.

I oktober 2015 stoppede den 3-årige Kristian pludseligt med at ville gå. Han blev mere og mere træt, ville stort set ingenting, klagede over ondt i maven og ville ikke rigtig spise så meget. Der skulle dog flere besøg til hos lægen - og til sidst hospitalet, før der blev lyttet til forældrenes bekymringer. 

”Da personalet på hospitalet tog en blodprøve, kunne de se, at hans blodprocent var meget lav. Derudover var hans lever og nyre forstørret, så han blev straks indlagt. I november 2015 fik vi så at vide, at Kristian havde leukæmi”, fortæller hans mor, Helle.

Foran familien lå der nu 2,5 år med behandlinger – en tid der var utrolig hård at komme igennem. Først i maj 2018 var Kristian færdig med behandlingerne. Nu går han til kontrolbesøg på hospitalet én gang om måneden. 

I august kunne Kristian starte i skole – noget han havde glædet sig til, da han havde savnet at lege med jævnaldrende og i det hele taget at have et normalt liv igen uden alt det sygdom. Det har dog ikke været helt nemt for den nu 6-årige dreng, da han stadig er påvirket af den behandling, som han har været igennem. Han har ikke samme energi som klassekammeraterne, døjer lidt med at holde fokus og har også brug for ugentligt at genoptræne ben og muskler.

Læs mere om hvordan familier med kræftramte børn kan komme godt tilbage til hverdagen

"Man skal snakke om det - det er vigtigt, at man er åben om det.”.

Helle, Kristians mor

”Kristian glæder sig meget til, at han kan lege på lige vilkår med de andre. Han vil fx rigtig gerne starte til fodbold, men det har han ikke fået lov til af lægerne endnu, da hans knogler er meget tynde af alt det kemo, som han har fået. Så det må vente lidt endnu, men det skal nok komme”, fortæller Helle. 

Hvis der er noget, der gør Kristian i godt humør, og som han har meget glæde af i dag, så er det traktorer. 

”Der er ikke nogen tvivl om, at Kristian elsker traktorer, og der går ikke en dag, hvor han ikke leger med sin traktor. Kristian er også nogle gange med sin far Jesper, som arbejder for en maskinforretning, ude og flytte nogle maskiner, ” fortæller en smilende Helle. 

Familien har været en stor hjælp og støtte for Helle. De var der både på hospitalet, og når der var brug for dem på anden vis: 

”Jeg har brugt mine forældre og mine to søstre utrolig meget både til at græde med og til at få snakket om tingene med. Derudover har de været gode til at hjælpe med at passe Kristian, så jeg havde mulighed for at nå hverdagsting som bl.a. at købe ind.” 

Læs også: Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning til alle med kræft tæt inde på livet

For mange kan det være svært at tale om noget så alvorligt som kræft, både som ven og som familie, men er der én ting, som familien har lært, så er det, at åbenhed er utroligt vigtigt. 

”Man skal snakke om det - det er vigtigt, at man er åben om det. Men når det er sagt, så ændrede mit liv sig jo også voldsomt, og jeg levede et helt andet liv efter Kristian blev syg. Alt handlede om ham, han betød jo alt. Det har været meget lærerigt - både for Kristian og jeg - at gå igennem sådan et forløb. Og vi har et helt specielt bånd i dag, fordi vi har gået denne svære tid igennem sammen”, fortæller Helle.

Læs også: Freja er fuld af livsglæde efter 7 år med leukæmi

"Det har været meget lærerigt - både for Kristian og jeg - at gå igennem sådan et forløb. Og vi har et helt specielt bånd i dag, fordi vi har gået denne svære tid igennem sammen”.

Helle, Kristians mor

Støt via betalingskort

Giv et bidrag og støt de 6.200 børn og unge som hvert år bliver berørt af kræft.

Støt via MobilePay

Støt med et valgfrit beløb til MobilePay 33 24 53.

Støt via SMS

SMS BARN til 1422 og støt med 50 kr.