En dag var Bedstefar Fisk væk

Kræft er ikke for børn. Alligevel var Maya Paysen kun 8 år gammel, da hun begyndte at samle penge ind til kampen mod den sygdom, der tog Bedstefar Fisk fra hende. Tabet satte dybe spor. Så dybe, at hun i dag, hvor hun går i 8. klasse, bruger mange timer hver uge på at samle penge ind i stedet for at have det sjovt med vennerne. Hvorfor betød hendes bedstefar så meget for Maya? Og hvorfor havde han sådan et mærkeligt navn?

Af Carsten Risgaard    Foto: Privatfotos

Kræft er ikke for børn - Mød Maya

Bedstefar Fisk fik knoglemarvskræft i 2008. Han var mormors anden mand og Mayas bedste ven. Når hun besøgte dem, havde Bedstefar Fisk altid lyst og tid til at lege. Han var rar, sjov og aldrig kedelig - og han og Maya havde et særligt bånd. Måske fordi hun var det første barnebarn? Hun elskede ham, som kun en 8-årig kan elske en voksen, der aldrig har for travlt til at lege. 

Det sære navn havde han fået, fordi han havde et stort bassin i haven med rigtige fisk. Når det hvert år blev tømt, var Maya med til at fange fiskene. Så længe hun kunne huske, var der blevet råbt og grinet og faldet på halen mellem vandpytterne. Der var meget liv og mange glade dage hos mormor og Bedstefar Fisk.

DET SVÆRE VALG 

- Men pludselig lå han på hospitalet. Det var skræmmende, husker Maya. - Selv om jeg nok ikke forstod det med kræft, kunne jeg mærke, at der var noget helt galt. De voksne opførte sig mærkeligt. Han var virkelig syg, og til sidst gav lægerne ham et valg: Gør ingenting, så kan du måske leve i nogle måneder endnu. Eller gennemgå en knoglemarvstransplantation, så kan du sandsynligvis leve i flere år. 

Bedstefar Fisk valgte det sidste. Få dage før operationen besøgte Maya ham, og til alles forbløffelse fik han det bedre. Han havde ikke spist i flere dage, men nu delte han bananer og drak saftevand med hende. De har noget særligt sammen, sagde alle. Nogle dage senere blev han kørt ned til operationsstuen.

DET SKETE PLUDSELIG

 Da Bedstefar Fisk vågnede, havde han det efter omstændighederne godt. Og han fortsatte med at få det bedre. Maya og han talte om, at de snart skulle spille fodboldgolf i haven. Noget med en kroketkølle og en lille fodbold, de to havde sammen. Nu skulle han bare lige på benene igen. 

Tre måneder senere døde han af en blodprop. Formentlig en følge af operationen.

- Han døde 4 dage før min 9-års fødselsdag, fortæller Maya. - Mine forældre ventede med at fortælle det til mig. Jeg skulle have lov at holde fødselsdag først. Det var godt ment, men de skulle have fortalt det. Jeg følte, at jeg havde svigtet ham ved at spise lagkage, når jeg skulle have grædt. I lang tid var jeg ulykkelig. Og inden for kort tid døde en af mine andre bedstefædre, onkel Peter og min kusine også - alle sammen af kræft. Alt, der var trist og gjorde mig ked af det, kom fra den lede sygdom.

Kræft er ikke for børn - Mød Maya
 

'Jeg følte, at jeg havde svigtet ham ved at spise lagkage, når jeg skulle have grædt.'

Maya

DET HJALP AT GØRE NOGET 

Heldigvis kommer Maya fra en familie, der ikke tror på at sidde med hænderne i skødet. ”Gør noget” er deres uofficielle motto. Ved landsindsamlingen i 2016 tog hendes mormor hende med på sin indsamlingsrute. Maya var glad for at gøre noget, men lidt skuffet over, at mange ikke lukkede op. Alligevel tog de afsted igen året efter. 

Denne gang gik det bedre. De samlede flere penge ind end første gang. Og når Maya afleverede en fyldt indsamlingsbøsse følte hun, at hun sendte en hilsen til Bedstefar Fisk og de andre i familien, som kræften havde taget.

OVER 21.000 KR. I  2021

- Jeg blev jo nok grebet af det med indsamling, smiler Maya. Noget af en underdrivelse, for hun har deltaget i hver eneste landsindsamling lige siden. Hun har også sin egen pantindsamling på Facebook og Instagram, hvor hun samler flasker og dåser i Løgumkloster og omegn. Så mange, at hun er kendt som ”Flaskepigen” på sin hjemegn. Hun hækler også karklude og viskestykker, som hun sælger. 

Hver eneste krone går til kampen mod kræft på den ene eller anden måde. I 2021 samlede hun over 21.000 kr. ind - og Maya er kun 15 år, går i skole og har også et fritidsjob at passe. 

- Jeg bruger mindst 6-7 timer om ugen på indsamling, men jeg elsker det. Jeg møder og taler med søde mennesker hver dag. Alle er positive. Mine veninder og min familie hjælper tit, og for mig er det meget sjovere at være sammen om at gøre noget end bare at være sammen. På en måde kan jeg takke Bedstefar Fisk for at hjælpe mig til at forstå noget vigtigt. At gøre noget for andre og at have en mission betyder meget for mig - og jeg håber på at gøre det til mit arbejde en gang. 

Først skal Maya lige i gymnasiet. Hun kan lide at gå i skole og klarer sig fint, men lektierne i gymnasiet kræver nok mere tid, forudser hun. Det kommer måske til at gå lidt ud over hendes indsamlinger til kampen mod kræft, men hun kommer aldrig til at opgive dem.

Kræft er ikke for børn - Mød Maya

'Min drøm er, at en forsker en dag finder den perfekte kur mod kræft. På vejen derhen er der tusind ting, vi kan gøre.'

Maya

Kræft er ikke for børn - Mød Maya
 

ALDRIG GLEMT 

- Min drøm er, at en forsker en dag finder den perfekte kur mod kræft. På vejen derhen er der tusind ting, vi kan gøre. Både for dem, der bliver ramt og for deres familier. Det er min motivation. Men jeg samler også ind for ikke at glemme dem, der betød noget for mig. Og jeg kan ikke sige dig, hvad der betyder mest, siger hun. 

Bedstefar Fisk var fan af fodboldklubben Brøndby. Men klubben vandt ikke så meget, da Maya var mindre og snakkede fodbold med ham. Derfor betød det meget for hende, da klubben i 2021 endelig blev danmarksmestre igen. Maya var på kirkegården med en stor buket tulipaner i Brøndbys blå og gule farver. For selv om Bedstefar Fisk ikke her længere, sidder han alligevel et sted derude på tilskuerrækkerne.

Støt børn og unge ramt af kræft. Send en SMS med teksten BARN og støt med 100 kr.

Kræft er ikke for børn Støt nu