Holdkammeraterne hylder Oscar til hver kamp

Den 12-årige Oscar elsker idræt og sport. Siden han i august 2017 fik konstateret leukæmi, har han dog måtte lægge fodbolden og håndbolden på hylden for en tid og koncentrere sig om sin behandling. Men holdkammeraterne har ikke glemt deres gode ven.

Oscar blev pludselig mere og mere træt i løbet af foråret 2017.

I sommerferien gik det lidt bedre, indtil han i slutningen af ferien deltog i et fodboldstævne. Her havde han igen ikke den samme energi – og fik også feber og ondt i halsen.

Selvom det fortsatte, ville Oscar afsted i skole, da det ringede ind til 5. klasse efter sommerferien – hvilket resulterede i næseblod. Den normalt så friske sportsdreng måtte en tur til familiens læge. Efter en række blodprøver blev Oscar og hans familie sendt på Aalborg Sygehus Nord, hvor lægerne hurtigt konstaterede, at Oscar havde leukæmi. 

Læs mere om børn og unge med kræft

14 måneder er der gået med kemobehandlinger på sygehuset. De har været hårde og med mange bivirkninger.

Nu foregår resten af hans behandling – som først er færdig i februar 2020 – som udgangspunkt med pillebehandling derhjemme, og han står igen over for en ny hverdag.

Langsomt tilbage til hverdagen

”Vi har været så vant til de mange ture til sygehuset, men nu går Oscar i skole. Det har været meget svingende, hvad han har kunne holde til, så vi har fået lagt en plan med 4 timer pr. dag den kommende tid. Vi vægter dansk og matematik højest, men vælger også et par timer, som Oscar bedst kan lide.

Da han elsker sport og var meget aktiv, inden han blev syg, er idrætstimerne noget, han rigtig gerne vil. Også selvom det er begrænset, hvor meget han reelt kan deltage i på nuværende tidspunkt,” fortæller hans mor Mette. 

Buster

I oktober i år fik familien Buster - en skøn blanding af en labrador og en dalmatinerhund. Oscar har ønsket sig en hund i flere år, og han elsker Buster og håber, at gåturene med den kan hjælpe ham med genoptræningen af sin svækkede krop, så han snart bliver klar til sporten igen.

Læs om flerfamilieprojekt for familier med børn ramt af kræft

”Vi føler os utroligt privilegerede over, at Oscar har de bedste venner - og deres forældre, som har været der ligeså snart, Oscar har haft brug for dem”.

Mette, Oscars mor

Nyt kampråb blandt vennerne

For Oscar har det sværeste ved forløbet været at mangle ’sit rigtige liv’ med venner, skole og sport. Men Oscar har nogle rigtig gode venner, der på ingen måde har glemt ham. De har været helt fantastiske til at spørge ind til sygdommen og har ikke været bange for at snakke med ham om det. Seks af vennerne har faktisk været så solidariske, at de på eget initiativ klippede sig skallede, da han begyndte at miste håret. 

”Vi føler os utroligt privilegerede over, at Oscar har de bedste venner - og deres forældre, som har været der ligeså snart, Oscar har haft brug for dem, ” fortæller Mette. 

Når Oscar har været for syg til at være på sidelinjen og se kampene, sørgede kammeraterne og deres forældre for, at kampene blev livestreamet, så han kunne se dem på hospitalet. Til fodboldkampene har holdkammeraterne haft t-shirts på med Oscars kælenavn ”Ossi” under deres fodboldtrøjer. Hver gang holdet scorede, løftede de fodboldtrøjerne, så man kunne se deres hyldest til vennen. Og både til fodbold og håndbold kan man høre kampråbet: ’Hvem kæmper vi for? Ossi!’. Det står ikke til diskussion at ændre dette kampråb.

"Man skal blive ved med at tro på det. Der er lys for enden af den lange, lange og snørklede tunnel”

Mette, Oscars mor

Der er lys for enden af den lange og snørklede tunnel

Det er hårdt at være anderledes – både som børnekræftpatient, men også som kræftramt familie. Derfor har det været rørende at opleve opbakningen - for både Oscar og familien med mor Mette, far Rene og lillesøster Freja på 10 år, der har været åbne omkring det, som de er gået igennem. 

”Som familie er det værste at se sit barn være så syg og så være så magtesløs og ikke kunne gøre noget. Det er uden sammenligning det værste, vi nogensinde har oplevet. Derudover savner man også bare det at være sammen som familie,” fortæller Oscars mor og fortsætter: 

”Det er svært at give et godt råd videre til andre familier, da alle jo er forskellige, men jeg vil alligevel sige, at man skal blive ved med at tro på det. Der er lys for enden af den lange, lange og snørklede tunnel,” slår Mette fast. 

Læs også "Når morfar er superhelt Batman" om Noah, der fik leukæmi som 3-årig

Støt via betalingskort

Giv et bidrag og støt de 6.200 børn og unge som hvert år bliver berørt af kræft.

Støt via MobilePay

Støt med et valgfrit beløb til MobilePay 33 24 53.

Støt via SMS

SMS BARN til 1422 og støt med 50 kr.

Kræft er ikke for børn Støt nu