Hjælp og omsorg betyder alt

Sebastian var 8 år, da han fik konstateret den sjældne kræftform Ewing Sarkom, knogle- og bindevævskræft. Inden Sebastian kunne erklæres rask blev det til et år, hvor familien rykkede tættere sammen og oplevede fantastisk omsorg fra deres netværk.

Den friske og ellers glade dreng opdagede en bule på sit venstre ben. Sebastian og hans forældre troede, at det var fordi, han havde slået sig på skaterbanen, men bulen voksede – og lige pludselig meget hurtigt. Det viste sig at være knoglekræft i skinnebenet. Lægerne kunne fjerne tumoren ved en operation, og derefter skulle Sebastian igennem en hård omgang kemo samt flere måneders isolation på hospitalet samt derhjemme. Tiden med operationer og isolation var på ingen måde sjov for Sebastian, men han holdt humøret oppe. 

”Sebastian har et humør, der smitter uden lige. Hans indstilling har været fantastisk igennem forløbet. Han har haft en imponerende fighter vilje, og han har sådan set kun været påvirket dagen inden en stor operation eller inden kemoterapien. Her kunne man mærke hans angst og frustration,” fortæller Sebastians mor, Maiken.

Læs mere om børn og unge med kræft

Vennerne bakkede op

Selvom han i perioder ikke kunne ses med sine venner, kunne Sebastian holde kontakten til dem gennem sit computerspil. Og når han har været i skolen, har vennerne bakket ham 100 pct. op: 

”Da han var i isolation, kunne han spille Fortnite online med sine venner, og derigennem kunne han holde kontakten med dem. Det gjorde det også let for ham at komme tilbage til skolen og vennerne. Det har gjort en kæmpe forskel, at vennerne har været gode til at rumme ham, når de kunne ses.

På intet tidspunkt har de taget afstand eller været bange for at spørge ind til ham og sygdommen. Vennerne har også tilpasset legene, så Sebastian kunne være med,” fortæller Maiken.

Læs om flerfamilieprojekt for familier med børn ramt af kræft

”Da han var i isolation, kunne han spille Fortnite online med sine venner, og derigennem kunne han holde kontakten med dem. Det gjorde det også let for ham at komme tilbage til skolen og vennerne.”

Maiken, Sebastians mor

Tilbage til hverdagen

I dag er den 9-årige Sebastian erklæret kræftfri og tilbage i skolen tre dage om ugen. Og så står den på hjemmeundervisning og genoptræning to dage ugentligt. Hver 3. måned skal han til kontrol og får taget MR-scanning af ben og røntgen af lunger. Med Ewing Sarkom er der en stor risiko for spredning til lungerne. 

Hele familien er så småt på vej tilbage til en mere normal hverdag, men sådan et forløb sætter sine spor: 

”Tingene bliver aldrig som før. Familien er ændret for altid. Samtidig prioriterer man anderledes, og mange ting kommer i pyt-skuffen. Vi har heldigvis stået sammen i hele forløbet og har passet på hinanden”, fortæller Maiken.

'Tingene bliver aldrig som før. Familien er ændret for altid. Samtidig prioriterer man anderledes, og mange ting kommer i pyt-skuffen. Vi har heldigvis stået sammen i hele forløbet og har passet på hinanden'.

Maiken, Sebastians mor

Uvurderlig støtte og omsorg

Familien oplevede i hele behandlingsforløbet en fantastisk støtte fra deres øvrige familie, venner og naboer – med alt fra gode snakke til hjælp med madlavning og rengøring. Det er de små ting i hverdagen, der betyder rigtig meget. Fx sidste år ved juletid, hvor familien åbnede døren, og der stod en kurv med julegodter udenfor. Nogle venner havde tænkt, at de nok ikke selv havde så meget overskud til julehygge, og at de havde brug for en opmuntring.  

”Det var lige til at fælde en tåre over med julekurven. Alle ens ressourcer er omkring sygdommen og hospitalet. Al slags støtte varmer og hjælper. Et kræftforløb er så hårdt, at det er umuligt at klare sig, hvis man ikke gør brug af sit netværk. Jeg kan kun opfordre andre til at hjælpe. Den hjælp, man får, betyder alt,” fortæller Maiken. 

En anden sammenhæng, hvor familien konstaterede, at hjælpen var uvurderlig, var ift. Sebastians storesøster Cecilie, der er 13 år i dag. 

”Vi fik det gode råd, at vi ikke måtte glemme Cecilie i alt det her. Derfor var vi opsatte på, at Cecilie skulle beholde en så normal hverdag som muligt. Hun skulle fortsætte sit teenageliv og være tæt på sine venner – de er jo vigtige i den alder. Når resten af familien var indlagt, tilbød venner af familien at overnatte derhjemme sammen med Cecilie,” siger Maiken. 

Læs også "Det hjælper at tale med sin bamse eller sin hund" om Silje og Ronja, hvis mor fik konstateret livmoderhalskræft

Julen kan bare komme an

Det bliver en helt anden jul i år, hvor familien faktisk har mulighed for at holde den. Sebastian nyder juletiden, og at han kan være med til alt i år. Han glæder sig til den årlige juletradition med at fælde juletræ og til julearrangementet på den lokale mølle. Derhjemme skal der pyntes op i stor stil – og de var de første på vejen til at få lys op udenfor.

Støt børn og unge ramt af kræft

Støt via betalingskort

Giv et bidrag og støt de 6.200 børn og unge som hvert år bliver berørt af kræft.

Støt via MobilePay

Støt med et valgfrit beløb til MobilePay 33 24 53.

Støt via SMS

SMS BARN til 1422 og støt med 50 kr.

3.400 børn og unge under 24 år har kræft lige nu

Kræft er ikke for børn Støt nu