Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Knæk Cancer-penge skal bringe dansk strålebehandling i verdensklasse

03-11-2017
Med 25 mio. kr. fra årets Knæk Cancer-indsamling etablerer Kræftens Bekæmpelse det Nationale Forskningscenter for Stråleterapi. Det er banebrydende i hele verden og skal sikre danske patienter den bedste strålebehandling uanset, hvor i landet de bor.

25 mio. kr. fra Knæk Cancer skal bringe den danske strålebehandling i verdensklasse. Forskere skal samle viden om, hvordan strålebehandling virker bedst og giver færres bivirkninger. Foto: Tomas Bertelsen

Strålebehandling er en vigtig del af kræftbehandlingen. Omkring halvdelen af alle patienterne får behov for strålebehandling på et tidspunkt i deres forløb, og behandlingen hjælper med til at helbrede mange. Men den kan også giver alvorlige bivirkninger, både under og efter behandlingen er afsluttet. Det fortæller Cai Grau, der er professor og overlæge på kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital og forskningsleder ved Dansk Center for Partikelterapi

Cai Grau skal stå i spidsen for det nye landsdækkende forskningscenter, der skal samle fagfolk fra hele landet, der arbejder med strålebehandling på den ene eller anden måde. Det er for eksempel læger, forskere og fysikere, forklarer Cai Grau, der mener, at centret kan gøre Danmark førende i verden indenfor strålebehandling:

-Der findes ikke et lignende samarbejde i hele verden. Med forskningscentret kan vi hurtigt få ny viden ud til patienterne, og vi kan inspirere hinanden til at finde de områder, som vi skal forske mere i. Ideer og tanker kan opstå, og de kan føres ud i livet med de penge, der følger med fra Knæk Cancer. Samtidig vil vi sikre, at alle patienter får tilbudt den bedste behandling og får tilbud om at medvirke i relevante forsøg.

Danmark skal være førende indenfor strålebehandling

Forskningscentret skal samle viden om, hvordan strålebehandling kan anvendes til at helbrede så mange patienter som muligt, så de samtidig får færrest mulige bivirkninger. Det skal blandt andet undersøge nye og mere avancerede former for strålebehandling som eksempelvis partikelterapi, hvor Danmarks første center åbner til næste efterår, og det skal samle viden og erfaringer med det nye stråleapparat med indbygget MR-scanner, som bl.a. Odense Universitetshospital snart får.

Forskerne skal også undersøge, hvordan strålebehandling virker, når den kombineres med immunterapi og forskellige former for nye medicinske behandlinger.

- Kombinationen med immunterapi er helt uopdyrket land. Vi ved, at immunterapi og mange af de andre nye medicinske behandlinger virker rigtig godt til nogle specielle kræftformer, og man har en teori om, at strålerne kan bruges til at stimulere immunforsvaret, så endnu flere muligvis kan få gavn af behandlingen. Det skal vi have afprøvet, først med forsøg i laboratoriet og senere i klinikken, fortæller Cai Grau og slutter:

- Håbet er, at vi kan løfte den danske kræftbehandlingen op på et meget højt niveau. Det skal være sådan, at uanset hvor i landet man bor, så skal man have den nyeste og mest relevante strålebehandling tilbudt, så flest mulige patienter overlever deres sygdom og samtidig får færrest mulige bivirkninger og senfølger.

Strålebehandling

Partikelterapi

Knæk Cancer støtter projektet

Det nationale center for stråleterapi støttes med 25 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017. Projektet skal ledes af professor og overlæge Cai Grau fra Aarhus Universitetshospital, og varer i fem år.

Læs mere om projektet på www.detgaarpengenetil.dk