Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Knæk Cancer støtter ny og banebrydende forskning

09-11-2017
Ti mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017 skal bruges til at efterprøve vigtige internationale forskningsresultater blandt danske patienter. Pengene fordeles på tre forskningsprojekter, der nu kan gå i gang - heriblandt et projekt, der skal undersøge, om patienter, der får binyrebarkhormon, har gavn af immunterapi.

- Man antager, at patienter, der får binyrebarkhormon, ikke samtidig kan have gavn af immunterapi. Men det er ikke undersøgt systematisk, siger professor Inge Marie Svane. Foto: Tomas Bertelsen

Man antager, at patienter, der får behandling med binyrebarkhormon, ikke samtidig kan have gavn af immunterapi. Men det er ikke undersøgt systematisk, fordi lægemiddelindustrien har udelukket den her gruppe patienter fra deres forsøg

Professor Inge Marie Svane

En af de forskere, der modtager penge fra Knæk Cancer 2017, er overlæge og professor Inge Marie Svane. Hun er leder af Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital og har fået 3,1 mio. kr. til at undersøge virkningen af immunterapi hos patienter, der får binyrebarkhormon.

Immunterapi er en ny og banebrydende behandlingsform, som styrker immunforsvarets evne til at bekæmpe kræft. Det har givet fantastiske resultater, blandt andet for patienter med modermærkekræft med spredning, hvor immunregulerende lægemidler i dag er standardbehandling.

Binyrebarkhormon påvirker immunforsvaret

Det er bare ikke alle patienter, der har fået del i udviklingen. For eksempel er den gået udenom den store gruppe af modermærkekræftpatienter, der har spredning til hjernen, og som får binyrebarkhormon for at dæmpe symptomerne. De får i dag slet ikke tilbudt behandling med immunterapi. Begrundelsen er, at deres immunforsvar i forvejen er påvirket af binyrebarkhormon.

- Man antager, at patienter, der får behandling med binyrebarkhormon, ikke samtidig kan have gavn af immunterapi. Men det er ikke undersøgt systematisk, fordi lægemiddelindustrien har udelukket den her gruppe patienter fra deres forsøg, forklarer Inge Marie Svane.

Inspiration fra lille amerikansk forsøg

Der er lavet ét forsøg, som peger i retning af, at også patienter med spredning til hjernen kan have gavn af immunterapi. Det er en lille amerikansk undersøgelse fra 2012, som viser, at to ud af 21 patienter faktisk havde gavn af ipilimumab, som var det første immunregulerende lægemiddel – på trods af de fik binyrebarkhormon.

Ingen har siden fulgt op på undersøgelsen, men det vil Inge Marie Svane og hendes kolleger nu råde bod på. Med pengene fra Knæk Cancer vil de lave en større undersøgelse blandt danske patienter med modermærkekræft med spredning til hjernen – og undersøge, om de kan have gavn af de nyere immunregulerende lægemidler, når de får binyrebarkhormon.

Sideløbende med det kliniske forsøg vil de lave laboratorieforsøg samt indsamle blod- og vævsprøver, der skal bruges til at finde ud af, hvilke særlige kendetegn som de patienter, der får gavn af behandlingen, har.

Inge Marie Svane håber, at undersøgelsen kan være med til at bane vejen for immunterapi til en ny, stor gruppe af kræftpatienter, som i dag ikke får tilbudt behandlingen, fordi de i forvejen får binyrebarkhormon: 

- Vi håber, at vi kan hjælpe disse patienter, der ellers ikke kan få tilbudt helbredende behandling, og at vores resultater vil være umiddelbart brugbare i den kliniske hverdag. Desuden kan resultaterne formodentligt overføres til andre kræftformer, siger Inge Marie Svane.

Forsøget går i gang i februar 2018 og varer tre år.

Læs mere om Inge Marie Svanes forskningsprojekt

Immunterapi og binyrebarkhormon
  • Under halvdelen af modermærkekræftpatienter kan indgå i de store kliniske forsøg, som lægemiddelindustrien laver, og som ligger til grund for de nye behandlinger med immunregulerende lægemidler. Det viser en undersøgelse fra Center for Cancer Immunterapi.
  • En af hovedårsagerne til, at patienter udelukkes fra forsøgene, er, at de har symptomer fra kræft, der har spredt sig til hjernen, og behandles med binyrebarkhormon.
  • Omkring 15-20 pct. af patienterne har symptomer fra kræft i hjernen, når de får konstateret modermærkekræft med spredning.

Kilde: Center for Cancer Immunterapi

Knæk Cancer-puljen ’Tidlig breaking news'

Ti mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017 er afsat til såkaldt ’Tidlig breaking news’. Det er forskning, der skal undersøge, om vigtige, positive resultater fra international forskning kan genfindes i en dansk sammenhæng.

De ti mio. kr. er fordelt på tre projekter:

Virker immunterapi, når man får binyrebarkhormon?

Patientens egne informationer skal forbedre kræftforløbet

Biomarkører skal forudsige om aspirin kan forhindre tarmkræft

Læs mere om projekterne – og alle de andre Knæk Cancer-projekter på detgårpengenetil.dk