Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Mange kræftramte vil gerne i kontakt med andre på internettet

14-03-2017
Hvor længe havde I kemohjerne, efter at I var færdige med behandling? Fik I kirurgisk eller medicinsk kastration ved prostatakræft? Hvordan hjælper jeg min kræftsyge mor med at tage på i vægt? Når man rammes af kræft, eller hvis en man kender gør, mener hver anden kræftramte (48 pct.), at det er vigtigt at komme nemt i kontakt med andre i samme situation som én selv på internettet. Det viser en ny undersøgelse blandt Kræftens Bekæmpelses brugerpanel.

Kræftens Bekæmpelse har fået svar fra 783 kræftramte i brugerpanelet omkring deres oplevelser og erfaringer med kommunikation på nettet om kræft. Hver anden svarer, at det i høj eller nogen grad er vigtigt at kunne komme nemt i kontakt med andre kræftramte på internettet.

Vil dele erfaringer, tanker og følelser i et uforpligtende og fleksibelt rum

Undersøgelsen viser, at det for over halvdelen (51 pct.) især er betydningsfuldt at bruge nettet til at kommunikere med andre om erfaringer og gode råd om behandlingsforløb og kræftsygdom, mens 41 pct. mener, at det er vigtigt at kunne dele tanker og følelser i forbindelse med kræftforløbet.

- De nye tal underbygger vores egen fornemmelse af, at kontakten på internettet er vigtig for rigtig mange mennesker. Vi kan også se, at der kommer flere og flere brugere på cancerforum.dk, og Kræftens Bekæmpelse skal have øje for, hvad de nye teknologier kan tilbyde mennesker ramt af kræft. Især kan kræftramte nemt få vigtige førstehåndserfaringer gennem de online sociale fællesskaber, siger Laila Walther, afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse.

Brugerpanelet nævner, at fordelen ved at kommunikere på nettet om kræft er, at de selv kan vælge, hvornår de er 'på', at det er uforpligtende, og fordi kommunikationen kan ske hjemmefra.

Kræftens Bekæmpelse tilbyder gratis rådgivning og støtte til kræftramte, når de har behov for det. Der er mulighed for fysisk at møde rådgivere og andre kræftramte i kræftrådgivningerne – men der er også mulighed for at ringe til Kræftlinjen eller oprette en profil på det sociale online-forum cancerforum.dk.

Læs brugerpanelsundersøgelsen her

Kræftpatienterne vil have førstehåndserfaringer

Kræftens Bekæmpelse har udover brugerpanelet også spurgt 170 kræftpatienter, der allerede har oprettet en profil på cancerforum.dk, hvad de får ud af at have profil.

Langt de fleste (75 pct.) svarer, at de bruger det sociale forum til at få førstehåndserfaringer og gode råd fra andre med samme kræftsygdom som dem selv. 33 pct. angiver også, at de bruger cancerforum.dk til at få input fra andre patienter, der kan supplere sygehusets anvisninger.

8 ud af 10 vil anbefale andre at oprette en profil på Cancerforum
Herudover viser tallene, at 8 ud af 10 kræftpatienter, der allerede har en profil på cancerforum.dk, vil anbefale andre kræftramte at gøre det samme.

Læs undersøgelsen blandt Cancerforums brugere her

Det siger brugerne af cancerforum.dk:
  • ”Det er rart at 'snakke' med andre, som selv har været/er kræftpatient. Har også selv brugt familie og venner til at 'læsse af' på, men de forstår ikke en 100 pct., fordi de ikke har oplevet en kræftdiagnose på egen krop.”
  • ”Cancerforum er et godt sted, fordi der ikke er den samme berøringsangst som hos ens nærmeste.”
  • ”Cancerforum har givet mig mulighed for at skrive med andre pårørende og andre, der har samme diagnose.”
  • ”Det er rart at møde ligesindede og få en fornemmelse af, at man ikke er alene med sin sygdom – selvom man har masser af dejlige pårørende, så er man stadig på mange måder alene med sin sygdom, indtil man møder andre, der har prøvet det samme.”
Hvad er Cancerforum.dk?

Cancerforum er et socialt forum på nettet, hvor du anonymt og sikkert kan skrive sammen med andre kræftpatienter, pårørende og efterladte, stille spørgsmål om livet med kræft og dele dine egne erfaringer.

Læs mere på cancerforum.dk

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses brugerpanel