Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Nyt resultat: Malaria nedkæmper blærekræft i mus

20-04-2017
Danske forskere har netop offentliggjort et bemærkelsesværdigt resultat. Et særligt malariaprotein, kan være med til at bremse uhelbredelig blærekræft. Forskerne skal også undersøge effekten på andre kræftformer og regner med at kunne afprøve behandlingen på mennesker inden for de næste tre-fire år. Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen.

Et nyt forskningsforsøg med mus har vist lovende resultater. Hos otte ud af ti mus med uhelbredelig blærekræft, stoppede kræftcellerne helt med at vokse, når de fik sprøjtet et særligt malariaprotein med en cellegift ind i svulsten.

Perspektivet er stort. Der kan være tale om en helt ny form for behandling til nogle kræftformer, hvor der i dag ikke rigtig findes nogen behandling. Det fortæller Ali Salanti, der er forsker ved Københavns Universitet og en af forfatterne bag en videnskabelig artikel, der netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet European Urology.

Forskerne har fundet ud af, at et særligt protein, der findes i malaria, kan binde sig til kræftceller. Dette protein har de udstyret med en cellegift, der kan slå kræftceller ihjel – også de kræftceller, der er blevet modstandsdygtige overfor kemoterapi. Forskerne har nu afprøvet behandlingen på mus med uhelbredelig blærekræft, og resultaterne er bemærkelsesværdige.

- Vi kan faktisk se, at behandlingen virker på otte ud af ti mus. Behandlingen bremser fuldstændig kræftcellernes vækst, og det betyder at musene overlever. Til sammenligning så døde samtlige af de mus, der ikke fik behandlingen, fortæller Ali Salanti.

Skal afprøves på mennesker


Det er endnu for tidligt at konkludere, om behandlingen kan virke på mennesker, men Ali Salanti har store forhåbninger.

- Vi kan ramme kræftceller, der er meget aggressive og modstandsdygtige overfor andre former for behandling. Effekten i musene er meget overbevisende, og det giver os selvfølgelig håb om, at det også kan virke på mennesker, siger Ali Salanti.

De første forsøg med mus viser tilmed, at der ikke er nogle umiddelbare bivirkninger ved behandlingen. Om det samme vil gøre sig gældende hos mennesker, er dog uvist. For her skal man bruge væsentlige højere koncentrationer af malariaproteinet, og behandlingen vil også stå på over længere tid.

Ali Salanti håber, at forskerne kan være klar til at afprøve behandlingen på mennesker indenfor den nærmeste årrække. Det er dog ikke helt uden udfordringer. Blandt andet skal der skal udvikles meget store mængder malariaprotein. Det skal der først findes en teknologisk løsning på, det er endnu ikke sket. Men det skal nok komme, forsikrer Ali Salanti.

Det er endnu ikke besluttet om det lige præcis er blærekræftpatienter, der skal være de første til at afprøve metoden. Tidligere forskningsresultater har nemlig vist, malariaproteiner også kan binde sig til kræftceller i både lunge, bryst og prostata.

- Vi har første omgang testet behandlingen på mus med blærekræft, men vi har en formodning om, at metoden kan bruges på mange andre former for kræft også. Lige nu vi ved at se om vi kan gøre behandlingen endnu mere effektiv, og så skal vi afprøve det på mus med andre kræftformer, førend vi beslutter, hvad der videre skal ske. Men det er ikke usandsynligt, at patienter med blærekræft bliver nogle af de første, der kan afprøve behandlingen, forklarer Ali Salanti.

Link til videnskabelig artikel

Blærekræft

 

Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen

Kræften Bekæmpelse har støttet forskningen ad flere omgange. I alt har han modtaget 3.750.000 kr. til to forskellige projekter. Støtten er givet gennem Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige udvalg.

Støtten er givet til Ali Salanti, professor på Københavns Universitet, Institut for Immunologi og Mikrobiologi