Gå til sygdomsliste

Det mener Kræftens Bekæmpelse om medicin med cannabis

Kræftens Bekæmpelse mener, at patienter i Danmark skal have mulighed for at få lægeordineret medicin, som indeholder cannabis, hvis patienten fx. oplever bivirkninger ved kemoterapi som eksempelvis kvalme. Grunden er, at nogle patienter ikke har tilstrækkelig effekt af den medicin, som lægen ellers har mulighed for at ordinere, og medicin, som indeholder cannabis, giver de patienter endnu en mulighed for lindrende behandling.

Overordnet findes der to typer af cannabis, der bruges som medicin: medicinsk cannabis og cannabis til medicinsk brug: Begge typer bliver samlet betegnet Medicin med Cannabis.

Medicinsk cannabis

Medicinsk cannabis er såkaldt klinisk udviklede, godkendte lægemidler eller magistrelle (special) lægemidler fra apotek, som indeholder rene, aktive stoffer fra cannabisplanten. Stofferne er de såkaldte cannabinoider, THC og/eller CBD, og de er enten udvundet af hampplanten eller syntetisk fremstillet. Siden 2011 har danske patienter lovligt kunnet få udskrevet medicinsk cannabis på recept fra lægen. 

Cannabis til medicinsk brug

Cannabis til medicinsk brug er medicin, som indeholder forarbejdede plantedele fra cannabisplanten, som man kan tage f.eks. som kapsler, te eller dampe. Denne type cannabis består altså ikke kun af de oprensede aktive stoffer, men også alt andet som cannabisplanten indeholder. Med regeringens forsøgsordningen, som blev igangsat den 1. januar 2018 og løber over fire år, vil det blive muligt for læger at udskrive denne form for cannabis som medicin og dermed også muligt for patienter at få lovligt lægeordineret cannabis til medicinsk brug.

Medicin med cannabis skal have samme regler som anden medicin

Kræftens Bekæmpelses mener, at medicin med cannabis skal underlægges samme regler som al anden medicin, og at cannabisprodukter til medicinsk brug skal gøres tilgængelige i Danmark under strengt kontrollerede forhold. Det betyder, at medicin med cannabis skal være lægeordineret, og at brug af cannabis skal ske under lægeligt opsyn, hvor den enkelte patient vejledes og følges af en læge, hvor der bliver holdt øje med dosis og eventuelle bivirkninger.

Kræftens Bekæmpelse mener også, at andre lindrende behandlingsmuligheder bør være afprøvet uden tilfredsstillende resultat, inden medicin med cannabis bliver taget i brug, og at der skal forskes i virkning og effekter af den lægelige ordination af cannabis i forbindelse med, at medicin med  cannabis bliver gjort lovlig.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler:
  • At cannabis skal være lægeordineret.
  • At vi får mere viden om effekten af cannabis som medicin gennem forskning.
  • At ordination af cannabis som medicin skal følges tæt af en læge.

Læs mere om medicin med cannabis

På cancer.dk kan du læse mere om cannabis og kræft:

Tema: Cannabis og kræft

På Sundhed.dk kan du læse mere om muligheder for ordination af medicinsk cannabis i Danmark:

Ordination af medicinsk cannabis

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om medicinsk cannabis:

Medicinsk cannabis

Styrelsen for Patientsikkerhed overvåger lægernes ordination af medicinsk cannabis. Det kan du læse mere om på deres hjemmeside:

Tilsyn med forsøgsordning for medicinsk cannabis

Læs om Kræftens Bekæmpelses holdning til forsøgsordningen med medicinsk Cannabis, der blev igangsat 1. januar 2018:

En sikker model for forsøgsordning med medicinsk cannabis


Læs mere om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener: 

Det mener Kræftens Bekæmpelse


 

Nyheder

21-07-2021
Meget kritisk at udsætte screening for kvinder, der tidligere har haft brystkræft
Tidligere brystkræftpatienter bør ikke være blandt de kvinder, der får deres brystkræftscreening udsat, når Region Hovedstaden i de kommende måneder vil udsætte invitationer til screeningsprogrammet f…
Læs flere nyheder