Solen og den usynlige stråling

Solens stråling er sammensat af både synlig og usynlig stråling. Den usynlige stråling består af varm infrarød stråling og af ultra violetstråling (uv-stråling), der hverken kan ses eller mærkes. Men får man for meget af den usynlige uv-stråling gennem livet, kan det give hud- og modermærkekræft. Derfor er det vigtigt at passe på sin hud i solen.

Tre typer uv-stråling

Der findes tre typer af uv-stråling:

  • Uva-stråling
  • Uvb-stråling
  • Uvc-stråling

Uv-stråling kan give kræft
Uv-stråling betyder ultraviolet stråling, og det er den, der bruner vores hud. Det er også den stråling, der kan give kræft i huden.

Der findes tre typer uv-stråling med forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste type, som er uvc-stråling ikke når jordens overflade.

Uvb-strålingen opfanges delvist af ozonlaget og er den type stråling, der giver solskoldning og solbrændthed.

Uva-strålingen giver også huden den brune farve, men kan også ødelægge hudens dna og ælde huden.

Uv-indeks

Uv-indekset fortæller, hvor stærk strålingen er
Uv-indekset er et mål, der fortæller os, hvor stærk uv-strålingen er på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Og det afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på gimlen osv.. Omkring halvdelen af dagens uv-stråling falder mellem klokken 12 og 15.

Uv-indekset går fra 0 til cirka 15. På en vinterdag, hvor solens stråling er meget svag kan uv-indekset være nede på 1. Man skal beskytte sig mod solens stråling når uv-indekset er 3 eller derover. I Danmark vil uv-indekset maks. blive 7 på en sommerdag med en blå og skyfri himmel.

Brug beskyttelse ved et uv-indeks på 3 eller mere
Uv-indekset fungerer på samme måde som et termometer. Når temperaturen nærmer sig nul grader, ved du, at du ikke skal gå hjemmefra uden vanter, hue og en varm frakke. Det samme gælder uv-indekset. Når uv-indekset er 3 eller mere, skal man beskytte sig med skygge, solhat og solcreme. Læs mere om de tre solråd:

Skru ned for solen

Højt uv-indeks sydpå
Hvis vi nærmer os ækvator, kan uv-indekset nå helt op på 15. Så gælder det om at passe ekstra på i solen, så man undgår de farlige solskoldninger. Uv-indekset er også højere i bjergene end ved havets overflade.

Se dagens uv-indeks
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har sammen med Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen udviklet den gratis app ’UV-INDEKS’, der viser, hvad uv-indekset er lige dér, hvor du befinder dig – uanset hvor i verden, det er. Appen kan downloades via App Store og Google Play.

Læs mere om Solkampagnen, og hvorfor man skal passe på i solen:

Solkampagnen

Kræft i huden

'Kræft i huden' dækker over to typer kræft: Almindelig hudkræft og modermærkekræft. De to typer er meget forskellige.

Almindelig hudkræft viser sig oftest ved en knude på huden eller en skællende plet. Almindelig hudkræft kan næsten altid helbredes.

Modermærkekræft opstår i modermærker, som også ses på huden, men er en anden og mere alvorlig kræfttype end hudkræft. Men modermærkekræft kan også helbredes, hvis det opdages i tide.

Læs mere om modermærkekræft

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk