Unge og rygning

Hvis du går i 7.-9. klasse, er der ret stor sandsynlighed for, at du aldrig har prøvet at ryge. For uanset hvad du hører, så ryger størstedelen af unge ikke. Og det er godt, for rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer og er samtidig skyld i mange andre sygdomme.

Unge og rygning

Hvor mange unge ryger?

Hvor mange af dine venner og klassekammerater, tror du, der ryger? Måske tror du ligesom mange andre unge, at det er flere, end det i virkeligheden er. Fakta er, at langt størstedelen af eleverne i 7. til 9. klasse ikke ryger:

  • I 7.klasse ryger 5 pct. af eleverne hver dag, hver uge eller sjældnere. Dvs. 95 pct. af eleverne ryger ikke.
  • I 9. klasse er der flere, der ryger (18 pct. i alt, hvoraf de 5 pct. ryger dagligt.), men det er stadig langt de fleste, der ikke ryger (82 pct.)

Sagt om rygning

"Det er klamt at ryge", 17-årig dreng

 "Rygning er ulækkert", 18-årig pige

"Jeg har altid syntes, at rygning var nedern", 20-årig pige

Hvor mange unge har prøvet at ryge?

Hvis man ser på, om eleverne i de ældste skoleklasser har prøvet at ryge, så er det også mere normalt, at man ikke har prøvet at ryge, end at man har. I 7. klasse har 91 pct. af eleverne aldrig prøvet at ryge. I 9. klasse er der lidt flere, der har prøvet at ryge, men det er stadig de fleste, der aldrig har prøvet at ryge (67 pct.).

Andel af de 16-25-årige, der ryger 

Hvis man bevæger sig lidt længere op i aldersgrupperne, er det stadig et flertal, der ikke ryger. Blandt de 16-25-årige er der således fortsat flest ikke-rygere. Som du kan se i nedenstående figur, er det mere end 7 ud af 10, der ikke ryger i denne aldersgruppe:

Unge og rygning

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016

Hvis man som ung begynder at ryge

Selv om mange unge ikke ryger, er der desværre nogle, der gør. De fleste af dem, der ryger, begyndte inden de fyldte 18 år. Hvis man som ung begynder at ryge, er man mere sårbar over for nikotinen i cigaretterne end voksne. Det er fordi, hjernen endnu ikke er færdigudviklet. Hvis hjernen bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, kan det skade hjernen for altid.

Som ung kan det være svært at forestille sig, hvor afhængig man kan blive af nikotin, og hvor svært det kan være at stoppe igen. Men jo yngre man er, når man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man bliver afhængig. Nikotin skaber afhængighed ligesom heroin og kokain. Nikotin skaber en ubalance i hjernen og får hjernen til at kræve mere og mere nikotin. Omkring hver tredje erhvervsskolelev og hver fjerde gymnasieelev, der ryger hver dag, er afhængig af nikotin. De har svært ved at undvære cigaretten om morgenen. Og de ryger, selv når de er syge og ligger i sengen.

Unge fortryder, at de begyndte at ryge

62 pct. af de 16-25-årige, der ryger, vil gerne stoppe med at ryge

Kilde: Epinion for Kræftens Bekæmpelse 2016

Hvorfor begynder nogle unge at ryge?

Der kan være mange forskellige grunde til, at nogle begynder at ryge. Det kan fx være et ønske om at indgå i et fællesskab. Det kan være, at ens forældre, søskende eller venner ryger. Det kan også være et ønske om at skabe sig en identitet ved hjælp af cigaretterne. Og sidstnævnte udnytter tobaksindustrien.

Tobaksindustrien er i flere årtier gået målrettet efter unge. Historisk har industrien afbilledet rygere som unge, smukke og indbegrebet af frihed. Tobaksreklamer er i dag forbudt, men industrien er fortsat opfindsom i forhold til at nå unge: Nye spændende produkter, lokkende indpakning og iøjnefaldende boder på musikfestivaler er blot nogle af de tiltag, tobaksindustrien fortsat gør brug af for at få unge til at ryge.

Sådan arbejder Kræftens Bekæmpelse med unge og rygning:
 
Temaer om kræft

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Gå op i røg

Gå op i røg

Bliv klogere på tobakkens konsekvenser og lær om miljø og tobak, børnearbejde og hvad det koster at ryge.

Gå op i røg


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk