Unge og rygning

Måske tror du, at de fleste unge ryger eller har prøvet det? Men faktisk er det de færreste unge, der ryger. Og det er godt, for rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer og er samtidig skyld i mange andre sygdomme.

Unge og rygning

Hvor mange unge ryger?

Hvor mange af dine venner og klassekammerater, tror du, der ryger? Måske tror du ligesom mange andre unge, at det er flere, end det i virkeligheden er. Fakta er, at langt størstedelen af unge ikke ryger:

  • Omkring 5 pct. af de 13-årige ryger hver dag eller en gang imellem. Det betyder, at 95 pct. ikke ryger.
  • Blandt de 15-årige er der flere, der ryger hver dag eller en gang imellem (17 pct.). Men det er stadig langt de fleste, der ikke ryger (83 pct.).

Hvor mange unge har prøvet at ryge?

Det er kun cirka 5 pct. af 15-årige elever i grundskolen, der ryger hver dag. Omkring 30 pct. af de 15-årige har prøvet at ryge, men det er stadig langt de fleste, der aldrig har prøvet det (70 pct.).

Piger og drenge mellem 11-15 år, der ryger hver dag (2018)

Unge og rygning

Klik på figuren for at se i større størrelse

Piger og drenge mellem 11-15 år, der har prøvet at ryge (2018)

Unge og rygning

Klik på figuren for at se i større størrelse

Andel af de 16-19-årige, der ryger (2017)

Hvis man bevæger sig lidt længere op i aldersgrupperne, er der stadig flest, der ikke ryger. Figuren nedenfor viser, at 76 pct. af de 16-19-årige ikke ryger. Det betyder, at næsten 8 ud af 10 ikke ryger.

Unge og rygning

Hvis man som ung begynder at ryge

Selv om mange unge ikke ryger, er der et mindretal, der gør. De fleste af dem, der ryger, begyndte inden de fyldte 18 år. Som ung er man mere sårbar over for nikotinen i cigaretterne end voksne. Det er fordi, hjernen endnu ikke er færdigudviklet. Hvis hjernen bliver udsat for nikotin, mens den er under udvikling, kan det skade hjernen.

Som ung kan det være svært at forestille sig, hvor afhængig man kan blive af nikotin, og hvor svært det kan være at stoppe igen. Men jo yngre man er, når man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man bliver afhængig. Nikotin skaber afhængighed ligesom heroin og kokain. Nikotin skaber en ubalance i hjernen og får hjernen til at kræve mere og mere nikotin. 

Hvorfor begynder nogle unge at ryge?

Der kan være mange forskellige grunde til, at nogle begynder at ryge. Det kan f.eks. være, at man gerne vil være en del af et fællesskab. Det kan være, at ens forældre, søskende eller venner ryger. Det kan også være, at man synes, at det ser sejt ud at ryge - og det udnytter tobaksindustrien.

Historisk set har industrien afbilledet rygere som unge, smukke og indbegrebet af frihed. Tobaksreklamer er i dag forbudt, men industrien er stadig opfindsom i forhold til at nå unge: Nye spændende produkter med smag, farverig indpakning og iøjnefaldende boder på musikfestivaler er bare nogle af de tiltag, tobaksindustrien gør brug af for at få unge til at ryge.

 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Gå op i røg

Gå op i røg

Bliv klogere på tobakkens konsekvenser og lær om miljø og tobak, børnearbejde og hvad det koster at ryge.

Gå op i røg


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk