Børn og unge med kræft
Omkring 380 danske børn og unge under 25 år får hvert år konstateret kræft.
De to mest almindelige kræftformer hos børn mellem 0-18 år er leukæmi, også kendt som blodkræft, og kræft i hjernen. De to kræfttyper står tilsammen for over halvdelen af tilfældene. Herudover kommer kræft i bindevæv og nyrekræft.
Seks ud af syv børn og unge overlever deres kræftsygdom
I dag overlever 6 ud af 7 børn, som diagnosticeres med kræft. Overlevelsen er steget fra 40 pct. fra 1970’erne til 87 pct. i dag.
Senfølger er konsekvensen af kræftbehandling
Behandlingen for børn og unge er ofte meget intensiv, og afhængig af kræftformen varer behandlingerne mellem et halvt år til 2,5 år. Mange børn lever heldigvis et godt liv efter deres behandling. Alligevel oplever mere end 50 pct. af alle børnekræftoverlevere senfølger, som konsekvens af deres behandlingsforløb.
Senfølger kan opstå i næsten alle organer. Langt fra alle senfølger er lige alvorlige, men det afhænger af kræftformen, behandlingen og de fysiske faktorer, som alder, køn, generelle helbred, livsstil og genetik. Senfølgerne kan opstå mange år efter behandlingen.
Senfølgerne kan bl.a. vise sig ved, at barnet har problemer med vækst, udvikling, organfunktion og at få børn, anden kræftform samt at de får psykiske følger.
Mød Kristine, der fik kræft som 15-årig
I 2019 fik den 15-årige Kristine en kræftdiagnose - endda en yderst sjælden én af slagsen. I dag er hun kræftfri, men behandlingen har givet uforudsete senfølger.
Mød KristineSenfølger kan opstå i næsten alle organer
Senfølger kan opstå i næsten alle organer. Langt fra alle senfølger er lige alvorlige, men det afhænger af kræftformen, behandlingen og de fysiske faktorer, som alder, køn, generelle helbred, livsstil og genetik.
Læs mere om senfølger og bivirkninger