Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for kræft i munden

Kræft i munden vil næsten altid kunne ses eller føles. Hvis ens læge eller tandlæge har mistanke om, at et sår eller en knude på læben eller i mundhulen er kræft, bliver man henvist til en specialist. Ved stærk mistanke bliver man henvist direkte til en hospitalsafdeling.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Undersøgelser foregår hos speciallæge

Specialisten undersøger læber og mundhule grundigt både ved at se på hele slimhinden – eventuelt ved hjælp af et spejl – og ved at føle efter med fingrene. Speciallægen vil også føle på halsen for at undersøge, om der er tegn på spredning til lymfeknuderne.

Vævsprøve af knuden

For at vurdere om der er tale om kræft, tager lægen en vævsprøve (biopsi) fra knuden. Som regel kan man nøjes med at blive lokalbedøvet, men somme tider kan det være nødvendigt at blive bedøvet helt.

Lægen tager som regel vævsprøven med en lille kniv eller en speciel tang, der nipper et lille stykke af knuden. Hvis man kan føle lymfeknuderne på halsen, vil lægen også ofte tage en prøve af knuden med en ganske fin nål. Det kaldes for en finnålsbiopsi.

Vævsprøven fra knuden og en eventuel finnålsbiopsi fra en lymfeknude bliver undersøgt i mikroskop. På den måde kan lægen stille den endelige diagnose. Man kan først få stillet diagnosen kræft, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller.

Kræft i munden er næsten altid den type, der kaldes pladecellekræft (planocellulært eller spinocellulært karcinom).

Biopsi (vævsprøve)

Røntgenundersøgelse af lungerne

De fleste patienter med kræft i munden får taget et røntgenbillede af lungerne. Det gøres for, at lægen kan se, om kræftcellerne fra munden skulle være blevet spredt med blodbanen til lungerne – det er de heldigvis sjældent.

En anden grund til, at røntgenundersøge lungerne er, at patienter med denne form for kræft næsten altid har røget meget. Derfor kan lægen ofte afsløre andre sygdomme i lungerne, som også skyldes tobaksrygning.

Røntgenundersøgelse af kæberne

Hvis man har kræft i munden tæt på knoglen i enten over- eller underkæben, får man også taget røntgenbilleder eller MR-scanning af kæberne. Billederne kan afsløre, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Hvis der er mistanke om, at kræften kan være vokset ind i kæbeknoglen, vil lægen også lave en CT-scanning.

Tandlægeundersøgelse før behandling 

Man får altid lavet røntgenundersøgelse af kæberne og foretaget en tandlægeundersøgelse, inden behandlingen starter ─ uanset om behandling er operation eller strålebehandling. En sådan undersøgelse giver en tandstatus før behandlingen og er nødvendig, for at man kan få tilskud til eventuel tandbehandling efter kræftbehandling.

Det er af og til nødvendigt at trække nogle tænder ud i forbindelse med operationen for kræften. En eventuel støtte til økonomisk dækning af genopbygning af tandsættet vil afhænge af tandlægeundersøgelsen. 

Røntgenundersøgelse

CT-scanning

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Ultralyd af halsens lymfeknuder

Ved mistanke om spredning til halsens lymfeknuder, kan man blive undersøgt med ultralyd. Ultralydsscanning er en hurtig og smertefri undersøgelse. Du kan læse mere om ultralydsscanning her:

Ultralyd

MR-scanning af halsens lymfeknuder

I visse tilfælde vælger lægen at foretage en MR-scanning af knuden og halsens lymfeknuder. MR-scanning anvendes til planlægning af eventuel strålebehandling. Du kan læse mere om, hvordan en MR-scanning foregår her:

MR-scanning

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Alt om kræft i munden

Mundhulekræft – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende