Hvorfor får man kræft?

Der er forskellige grunde til, at mennesker får en kræftsygdom. Der er nogle årsager, man ikke selv er herre over. Men heldigvis er der også en masse, man selv kan gøre, for at mindske risikoen for at få en kræftsygdom.

Forebyg kræft

Du kan selv gøre noget for at mindske risikoen for kræft. Lad være med at ryge og undgå at blive overvægtig. På den måde kan du forebygge kræft.

Kan man undgå kræft?

Årsagsfaktorer

Rygning, alkohol og solens uv-stråler er nogle af de faktorer, som forskerne er helt sikre på, kan give kræft. Det vil sige, at disse årsager er veldokumenterede.

 


Dine livsstilsvaner har stor betydning

Der er god grund til at spise sundt, bevæge sig mere, lade være med at at ryge og drikke alkohol. Usund livsstil og kræft hænger nemlig sammen:

Usund livsstil


Dit arbejdsmiljø kan påvirke dig

Undersøgelser viser, at nogle typer arbejde kan gå hårdt ud over helbredet. I Danmark skyldes 4-5 procent af alle kræfttilfælde risikofaktorer i arbejdsmiljøet:

Arbejdsmiljø og kræft


Er kræft arvelig?

Brystkræft, æggestokkræft, livmoderkræft og tarmkræft er kendte arvelige kræftsygdomme. Men det er dog sjældent, at kræftsygdomme er arvelige. Kun cirka 5 % af dem, der får disse kræftsygdomme, har arvet sygdommen:

Arvelig kræft


 
Temaer om kræft

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk