Hvorfor får man kræft?

Der er forskellige grunde til, at mennesker får en kræftsygdom. Der er nogle årsager, man ikke selv er herre over. Men heldigvis er der også en masse, man selv kan gøre, for at mindske risikoen for at få en kræftsygdom.

Forebyg kræft

Man kan selv gøre noget for at mindske risikoen for kræft. For eksempel kan man lade være med at ryge og bruge solarium. 

Hvad kan man selv gøre?

Risikofaktorer

Rygning, alkohol, overvægt og uv-stråler fra solen eller solarium er nogle af de faktorer, som forskerne er helt sikre på kan øge risikoen for at få kræft. Det vil sige, at disse faktorer er veldokumenterede.


Livsstilsvaner har stor betydning

Der er god grund til at spise sundt, bevæge sig mere, lade være med at at ryge og drikke alkohol. Usund livsstil og kræft kan nemlig hænge sammen:

Usund livsstil


Arbejdsmiljø kan pårvirke helbredet

Undersøgelser viser, at nogle typer arbejde kan gå hårdt ud over helbredet. I Danmark skyldes 4-5 procent af alle kræfttilfælde risikofaktorer i arbejdsmiljøet:

Arbejdsmiljø og kræft


Er kræft arvelig?

Brystkræft, æggestokkræft, livmoderkræft og tarmkræft er kendte arvelige kræftsygdomme. Men det er dog sjældent, at kræftsygdomme er arvelige. Kun cirka 5 % af dem, der får disse kræftsygdomme, har arvet sygdommen:

Arvelig kræft


 
Skal du skrive projektopgave?

Find inspiration og viden om emnet kræft under forskellige temaer.

 

Se temaer


Børn, unge og kræft

Besøg siderne om børn, unge og kræft på cancer.dk.

Læs om børn, unge og kræft


Kontakt skoleredaktionen

Vi kan desværre ikke hjælpe med at arrangere interviews. Men du er velkommen til at sende en mail til os:

skolemail@cancer.dk