Gå til sygdomsliste

Røgfri Skoletid

Med røgfri skoletid fjerner I røg og tobak fra elevernes skoledag. Røgfri skoletid kan forebygge rygestart, hjælpe elever og ansatte til at ryge mindre og skabe et fællesskab uden røg.

Hvad betyder røgfri skoletid?

Røgfri skoletid betyder, at hverken elever, ansatte eller gæster må ryge, dampe eller snuse i skoletiden – hverken på eller uden for matriklen.

Røgfri skoletid omfatter altså alle tobaksrelaterede produkter.

Formålet med røgfri skoletid er at skabe en kultur, hvor tobak eller lignende produkter ikke er en del af skoledagen.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor, at røgfri skoletid omfatter alle tobaksrelaterede produkter, dvs. alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det omfatter også øvrige relaterede produkter som fx e-cigaretter uden nikotin.

Hvorfor røgfri skoletid?

Fællesskab uden røg

Mange unge ryger, fordi de oplever kammerater og andre ryge. På nogle skoler er rygning en stor del af det sociale liv. Rygning er den del af kulturen, og unge vil forsøge at tilpasse sig den dominerende kultur, når de starter på skolen. Rygning kan være en adgangsbillet til fællesskabet. Med røgfri skoletid kommer pauserne og det sociale liv til at handle om andet end rygning, og eleverne deler sig ikke op i ryger og ikkeryger grupper.

Hvad er røgfri skoletid?

Unge og rygning hører ikke sammen

Røgfri skoletid er et effektivt redskab til at undgå, at unge begynder at ryge og hos de unge, der allerede ryger, eskalerer deres forbrug. Unge under 18 år må ifølge loven ikke købe tobak. Men de fleste steder, må de gerne ryge i skoletiden. Det hænger ikke sammen. Unge skal ikke lære at ryge i skolen.

Røgfri skoletid virker

Forskning har vist, at der er sammenhæng mellem rygeregler og antallet af rygere blandt eleverne. Jo strammere regler, jo færre rygere.
I grundskolen kan man halvere andelen af elever, der ryger, hvis skolen indfører røgfri skoletid og samtidig arbejder med forældreinddragelse og kompetencegivende undervisning. Læs mere her.

Hvad siger eleverne om røgfri skoletid? 

I videoen taler elever om, hvordan det vil være at gå på en skole med røgfri skoletid. Andre elever fortæller, at de har skåret ned på antal cigaretter efter indførelse af røgfri skoletid. 

Opbakning til røgfri skoletid

79 % af voksne danskere bakker op om røgfri skoletid på grundskoler

82 % af grundskoleelever mener, at røgfri skoletid er et godt forslag til at undgå rygning blandt børn og unge

67 % af erhvervsskole- og gymnasieelever mener, at røgfri skoletid er et godt forslag til at undgå rygning blandt børn og unge
(Gallup og Epinion, 2017) 

 

Kommuner med røgfri skoletid


Røgfri skoletid på erhvervs- og gymnasiale uddannelser


Røgfri arbejdstid

Overvejer I at indføre røgfri arbejdstid på din arbejdsplads? Få inspiration og gode råd til at sikre en god proces.

Pjece om røgfri arbejdstid


Røgfri Fremtid

- Jeg synes ikke, at 40 børn og unge skal begynde at ryge hver dag. Hvorfor gør I ikke noget?

Se filmen
Læs mere på røgfrifremtid.dk