Gå til sygdomsliste

Røgfri Skoletid

Med røgfri skoletid fjerner I røg og tobak fra elevernes skoledag. Røgfri skoletid kan forebygge rygestart, hjælpe elever og ansatte til at ryge mindre og skabe et fællesskab uden røg.

Hvad betyder røgfri skoletid?

Røgfri skoletid betyder, at der ikke må ryges, dampes eller snuses i skoletiden – hverken på eller uden for matriklen.

Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at røgfri skoletid omfatter både elever og ansatte.

Formålet med røgfri skoletid er at skabe en kultur, hvor tobak eller lignende produkter ikke er en del af skoledagen.

Fra den 1. januar 2021 er røgfri skoletid for elever et lovkrav på alle grundskoler, kostskoler og efterskoler.

Fra den 31. juli 2021 er røgfri skoletid for elever et lovkrav på alle ungdomsuddannelser.   

I følge loven omfatter røgfri skoletid alle tobaksrelaterede produkter. Med tobaksrelaterede produkter menes alle produkter med tobak og nikotin, der ikke er godkendt som lægemidler. Det omfatter også øvrige relaterede produkter som fx e-cigaretter uden nikotin.

Derudover er det ikke tilladt at ryge eller anvende andre tobaksrelaterede produkter på skolens område. Dette gælder alle - både ansatte og andre besøgende.

Hvorfor røgfri skoletid?

Fællesskab uden røg

Mange unge ryger, fordi de oplever kammerater og andre ryge. På nogle skoler er rygning en stor del af det sociale liv. Rygning er den del af kulturen, og unge vil forsøge at tilpasse sig den dominerende kultur, når de starter på skolen. Rygning kan være en adgangsbillet til fællesskabet. Med røgfri skoletid kommer pauserne og det sociale liv til at handle om andet end rygning, og eleverne deler sig ikke op i ryger og ikkeryger grupper.

Hvad er røgfri skoletid?

Unge og rygning hører ikke sammen

Røgfri skoletid er et effektivt redskab til at undgå, at unge begynder at ryge og hos de unge, der allerede ryger, eskalerer deres forbrug. Unge under 18 år må ifølge loven ikke købe tobak. Men de fleste steder, må de gerne ryge i skoletiden. Det hænger ikke sammen. Unge skal ikke lære at ryge i skolen.

Røgfri skoletid virker

Forskning har vist, at der er sammenhæng mellem rygeregler og antallet af rygere blandt eleverne. Jo strammere regler, jo færre rygere.
I grundskolen kan man halvere andelen af elever, der ryger, hvis skolen indfører røgfri skoletid og samtidig arbejder med forældreinddragelse og kompetencegivende undervisning. Læs mere her.

Film

Film om rygestop-appen XHALE til infoskærm

 

Røgfri Fremtid

- Jeg synes ikke, at 40 børn og unge skal begynde at ryge hver dag. Hvorfor gør I ikke noget?

Se filmen
Læs mere på røgfrifremtid.dk