Gå til sygdomsliste

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Fire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges. Ved at følge nogle konkrete råd, kan du selv gøre noget for at nedsætte din risiko for at få kræft.

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft:

Bliv røgfri

Rygning er årsag til 25-30 pct. af samtlige tilfælde af kræft i de udviklede lande. Langt de fleste tilfælde af lungekræft skyldes rygning. Rygning er også årsag til andre kræftsygdomme end lungekræft. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Bliv røgfri

Undgå overvægt

I de vestlige lande er overvægt – næstefter rygning – den største risiko for at udvikle en lang række sygdomme bl.a. kræft. Derfor er det vigtig at undgå at bliver overvægtig. Læs mere under Læs mere under 'Forebyg kræft':

Undgå overvægt

Bevæg dig

Flere og flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet forebygger kræft. Det gælder især for kræft i tyktarmen, men der er også tegn på, at fysisk aktivitet nedsætter risikoen for kræft i bryst, livmoder og prostata. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Bevæg dig

Spis sundt

Alle voksne bør spise mindst 600 gram frugt og grønt om dagen. Du skal også spise fuldkornsprodukter. Mindst halvdelen af de kornprodukter, du spiser, bør indeholde fuldkorn. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Spis sundt

Drik mindre alkohol

Hvis du vil forebygge kræft, bør du som mand ikke drikke mere end to genstande om dagen, og som kvinde bør du ikke drikke mere end en genstand om dagen. Læs mere under 'Forebyg kræft:

Drik mindre alkohol

Skru ned for solen

Solens ultraviolette stråler kan give kræft i huden. Den bedste måde at beskytte sig på er ved at skrue ned for middagssolen og søge skygge, bruge solhat og solcreme samt undgå solarier. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Skru ned for solen

Deltag i screening

Chancen for at overleve en kræftsygdom er større, hvis man opdager sygdommen i et tidligt stadium. Behandlingen er ofte også meget mildere, end hvis sygdommen først opdages sent i forløbet. Derfor er det en god idé at deltage i screening. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Deltag i screening

Bliv vaccineret

Der er udviklet en vaccine mod livmoderhalskræft. Vaccinen beskytter mod HPV-virus, der er årsag til sygdommen. Piger i 12-års alderen tilbydes HPV-vaccination som led i børnevaccinationsprogrammet. Læs mere under 'Forebyg kræft':

Bliv vaccineret

Det kan du selv gøre for at forebygge kræft

Flere og flere undersøgelser viser, at fysisk aktivitet forebygger kræft.

Den Europæiske Kodeks mod Kræft

Disse råd om forebyggelse af kræft tager udgangspunkt i Den Europæiske Kodeks mod Kræft, som blev udarbejdet i 2003 af førende europæiske kræftforskere. Rådene her på siden er opdateret med med ny viden inden for områderne HPV-vaccine og tobaksforurenet luft.

Læs også:

Det kan samfundet gøre for at forebygge kræft
Det, vi selv gør for at undgå kræft, betyder meget. Men det er ikke nok. Det er også nødvendigt, at samfundet via politikerne gør en indsats for at forebygge kræft.

Årsager til kræft
Læs om hvordan forskellige årsager kan medføre kræftsygdom.

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud