Gå til sygdomsliste

Kemoterapi ved analkræft

Kemoterapi har vist sig at nedsætte risikoen for, at analkræft kommer igen. Man får derfor ofte kemoterapi sammen med strålebehandling.

Kemoterapi er behandling med stoffer, der standser cellernes deling på forskellig måde. Der findes mange forskellige typer stoffer, og de angriber især de celler, der deler sig hurtigt, sådan som kræftceller gør.

Før eller under strålebehandling

Man kan få kemoterapi før eller under en strålebehandling for analkræft. Kemoterapi har vist sig at nedsætte risikoen for, at sygdommen kommer igen. Man får derfor ofte kemoterapi i forbindelse med strålebehandlingen. De mest brugte stoffer til kemoterapi ved analkræft er cisplatin og 5-fluorouracil.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

5-fluorouracil

Mitomycin

Hvis man får kemoterapien inden strålebehandlingen, får man ofte flere forskellige stoffer samtidig. Hvis kemoterapien gives sammen med strålebehandlingen, får man det én gang ugentligt – typisk først på ugen.

Man får kemoterapien gennem et drop i en blodåre i armen. Behandlingen er ambulant, dvs. at man ikke er indlagt, og det sker med 3-4 ugers mellemrum. Som regel får man to til tre serier kemoterapi.

Bivirkninger ved kemoterapi

Bivirkningerne ved kemoterapien vil oftest være kvalme, opkastning, diarré og eventuelt susen for ørerne og snurren i fingre og tæer. Nogle oplever at miste håret, men det er ikke alle.

Graden og arten af bivirkninger vil afhænge af hvilke stoffer, man får og i hvilken dosis. Det er derfor ikke alle, der vil opleve alle bivirkninger.


Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.