Gå til sygdomsliste

Kontrol efter analkræft

Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Kontrollen foregår oftest ambulant. Det vil sige, at du ikke skal indlægges.

Kontrol efter analkræft

Efter behandlingen går du til regelmæssig kontrol. Brug besøgene til at tale med lægen om de bekymringer og symptomer, du måtte gå med.

I starten går du til regelmæssig kontrol med nogle måneders mellemrum, senere med halve og hele års interval. Kontrollen foregår ikke nødvendigvis ens på alle hospitaler i Danmark.

Kontrollen har to formål. Det ene formål er at opdage eventuelle tilbagefald så tidligt, at de kan opereres. Det andet er at tale om eventuelle bivirkninger og få hjælp til at behandle dem.

Hvad sker der til en kontrol?

Ved kontrollen vil lægen føle efter i lysken og på maven. Derudover vil lægen føle med en finger i tarmen og se op i tarmen med et anoskop. Du vil også kunne blive undersøgt med en ultralydsscanning eller anden form for scanning, hvis lægen mener, at der er behov for det.

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald af analkræft kan være:

  • Følelse af en knude ved endetarmen
  • Hævede lymfeknuder i lyskerne eller andre steder
  • Vægttab uden grund
  • Nyopståede smerter fra endetarmen, enten konstant eller ved afføring
En kvinde fortæller:

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: Ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan forsøge at behandle og lindre bivirkninger eller gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har brug for det, vil lægen også kunne rådgive dig om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler - eller henvise dig til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Gode råd om at gå til kontrol
  • Inden du afslutter behandlingen, så tal med lægen om, hvor tit du skal komme til kontrol, og hvilke undersøgelser du skal igennem ved kontrolbesøgene.
  • Spørg, om der er særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår.
  • Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste kontrol og giv denne viden videre til lægen.
  • Tag en pårørende eller en ven med til kontrolbesøgene – det er en god støtte for mange.

Læs alt om analkræft:

Analkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.