Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt at møde til kontrol på hospitalet. Kontrollen foregår oftest ambulant. Det vil sige, at du ikke skal indlægges.
Efter behandlingen går du til regelmæssig kontrol. Brug besøgene til at tale med lægen om de bekymringer og symptomer, du måtte gå med.
I starten går du til regelmæssig kontrol med nogle måneders mellemrum, senere med halve og hele års interval. Kontrollen foregår ikke nødvendigvis ens på alle hospitaler i Danmark.
Kontrollen har to formål. Det ene formål er at opdage eventuelle tilbagefald så tidligt, at de kan opereres. Det andet er at tale om eventuelle bivirkninger og få hjælp til at behandle dem.
Ved kontrollen vil lægen føle efter i lysken og på maven. Derudover vil lægen føle med en finger i tarmen og se op i tarmen med et anoskop. Du vil også kunne blive undersøgt med en ultralydsscanning eller anden form for scanning, hvis lægen mener, at der er behov for det.
Kontrolbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.
Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: Ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.
Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener, der er opstået efter behandlingen.
Lægen kan forsøge at behandle og lindre bivirkninger eller gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.
Hvis du har brug for det, vil lægen også kunne rådgive dig om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler - eller henvise dig til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Læs alt om analkræft:
Sidst ændret:11.06.2018
Professor, ph.d. Karen-Lise Garm Spindler (onkolog), Dansk Anal Cancer Gruppe, og overlæge dr.med. Henrik Kidmose Christensen (kirurg)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17