Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter bugspytkirtelkræft

Efter operation for kræft i bugspytkirtlen og eventuelt efterbehandling med kemoterapi tilbydes opfølgning hver tredje måned, indtil der er gået op til to år fra operationen.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Den 1. marts 2016 startede opfølgningsprogrammer for bl.a. kræft i øvre mavetarm, heriblandt opfølgningsprogram for bugspytkirtelkræft. Programmerne skal erstatte kontroller efter behandling for kræft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Overordnet er den store ændring, at nogle patientgrupper ikke længere skal komme til rutinemæssige kontroller, men i højere grad får tilbudt behovsvurderet opfølgning.

Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram for kræft i øvre mave-tarm

Sammensætningen af et opfølgningsprogram skal foregå i en åben dialog mellem patienten og lægen, da der på nuværende tidspunkt ingen beviser er for, at tæt opfølgning giver en bedre overlevelse efter kræftsygdommen.

Ved opfølgningsbesøgene taler man med lægen eller sygeplejersken om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Undersøgelse for tilbagefald (recidiv)

Kontroltidspunkterne efter operation er 1, 3, 6, 12, 28 og 24 måneder.

Ved mistanke om tilbagefald af sygdommen bliver man typisk undersøgt med blodprøver og CT-scanning.

Hvis man ikke er blevet opereret, men får behandling på en kræftafdeling, følges man regelmæssigt med lægesamtaler, CT-scanninger og blodprøver, mens man får kemoterapi. Læs om de forskellige undersøgelser her:

Undersøgelser ved kræft i bugspytkirtlen

Vurdering af behandling

Ved opfølgningerne har lægen også mulighed for at sikre sig, at behandlingsforløbet har været tilfredsstillende. Hvis der har været tale om en ny type behandling (forsøgsbehandling), er det ligeledes vigtigt for lægen at notere sig, om alt er forløbet som planlagt, eller om behandlingen kræver ændringer.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen. Symptomer på tilbagefald af kræft i bugspytkirtlen kan være:

  • Gulsot
  • Træthed
  • Manglende appetit
  • Tarmproblemer
  • Smerter
  • Vægttab

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Man kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan man få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs mere:

Arbejde og pension

Alt om kræft i bugspytkirtlen

Bugspytkirtelkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Bugspytkirtelkræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende