Her kan du se de mest populære sider blandt fagfolk på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
I denne uge sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på senfølger, der rammer næsten 60 pct. af alle kræftpatienter. Layout: Nanna Berentzen Østergaard
Bente Bødker har senfølger efter et brystkræftforløb. Hun har selv fundet frem til den hjælp, hun har fået til at håndtere dem. Foto: Claus Møller.
- Hjælpen i kræftforløbet er fantastisk. Når man står som syg, så er der virkelig fokus på patienten. Senfølgerne efterfølgende står man rigtig meget alene med, siger 52-årige Bente Bødker, der i foråret 2019 fik konstateret brystkræft. I dag er hun helbredt for kræft, men hun har fået en række senfølger af kræfthandlingen. Lymfødem i bryst, arm og hånd. Sovende fingerspidser, som gør at hun taber ting. Smerter i alle led. Træthed.
- Der er et liv før kræften og et liv efter. I dag skal jeg hver dag vurdere, hvad jeg kan, fortæller Bente Bødker, der ikke er alene om at have det sådan efter kræftforløbet.
Næsten 60 pct. af alle kræftpatienter oplever fysiske eller psykiske senfølger efter sygdom og behandling, der fylder meget for dem i hverdagen, viser Kræftens Bekæmpelses barometerundersøgelse fra 2019.
Desværre viser barometerundersøgelsen også, at op mod halvdelen af alle kræftpatienter ikke ved, hvilke tegn på senfølger, de skal være opmærksomme på, mens næsten 30 pct. ikke ved, hvem de kan kontakte, hvis de oplever tegn på senfølger.
Derfor har Kræftens Bekæmpelse udgivet pjecen ’Efter din kræftbehandling’ målrettet patienter, der afslutter behandling for kræft. Pjecen giver blandt andet information om de hyppigste senfølger og opfølgningsforløb efter kræft. Samtidig er viden om senfølger efter kræft nu let tilgængeligt på webadressen cancer.dk/senfoelger
- vi arbejder målrettet efter at sætte senfølger på dagsordenen, så vi kan sikre gode og ensartede tilbud til alle patienter med senfølger, siger Pernille Slebsager, afdelingschef i Patientstøtte og Frivillig Indsats.
Afdelingschef i Patientstøtte og Frivillig Indsats Pernille Slebsager siger:
- Alt for mange kræftpatienter står alene med senfølger. Sundhedspersonalet har en vigtig opgave i at informere kræftpatienterne om senfølger, så patienterne ved, hvad de skal være opmærksomme på, og hvor de kan få hjælp. Vi håber, at pjecen kan være med til at understøtte samtalen og medvirke til at give patienten en lettere vej til viden og hjælp, siger Pernille Slebsager. Hun uddyber:
- En pjece og hjemmeside gør det selvfølgelig ikke alene, hvis vi skal sikre patienterne den rette hjælp. Ud over bedre information til patienter og sundhedspersonale arbejder vi målrettet for, at sætte senfølger på dagsordenen, så der etableres gode og ensartede tilbud i hele landet til patienter med senfølger.
I denne uge sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på senfølger med en række patienthistorier. På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du finde viden om senfølger og gode råd til at håndtere dem.
Se videoen til venstre, hvor 52-årige Bente Bødker fortæller om at leve med senfølger efter brystkræft. Læs hele Bentes historie:
Foto og video: Claus Møller.
Pjecen ’Efter din kræftbehandling’ kan downloades eller bestilles gratis af både patienter, pårørende, hospitaler og andre interesserede i Kræftens Bekæmpelses webshop.
Du er altid velkommen til at kontakte Kræftlinjen på 80 30 10 30 eller en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger, hvis du har brug for rådgivning om senfølger.
I denne uge fortæller vi patienternes historie om at leve med senfølger efter kræft. Med indsatsen ’Bedre hjælp til senfølger’ arbejder Kræftens Bekæmpelse for, at flere patienter og pårørende skal have et bedre hverdagsliv med følgerne af kræft og bedre hjælp til at håndtere senfølger.
De seneste år er der sket vigtige fremskridt. I 2017 blev der med støtte fra Knæk Cancer etableret tre nationale forskningscentre i senfølger efter kræft. Derudover er nye senfølgeklinikker og muligheder for hjælp etableret flere steder i landet. Der er dog stadig brug for forbedringer.
Kræftens Bekæmpelse arbejder for at styrke hjælpen til senfølger ved at formidle viden om senfølger og tilbud om hjælp til patienter og pårørende og sundhedsprofessionelle. Derudover arbejder vi kræftpolitisk for at sætte senfølger på dagsordenen, så der kan etableres flere og ensartede senfølgetilbud nationalt.
Kræftens Bekæmpelses barometerundersøgelse fra 2019 viser at:
Sidst ændret: 23.08.2021
Af Nanna Kathrine Riiber
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17