Gå til sygdomsliste

Flot opbakning til HPV-vaccination blandt drenge og piger

11-03-2021
Nye tal fra Statens Serum Institut viser stor opbakning til HPV-vaccination med mere end 8 ud af 10 piger og drenge, der tager imod tilbuddet. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over den høje tilslutning. Men endnu flere forældre skal tage imod tilbuddet om gratis HPV-vaccination til deres børn, hvis vi skal i mål med at udrydde livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer i fremtiden.
Flot opbakning til HPV-vaccination blandt drenge og piger

Foto: Colourbox

I Danmark har vi vaccineret piger mod HPV i 12 år og resultaterne er allerede tydelige. Vi ser nemlig, at langt færre unge kvinder får forstadier til livmoderhalskræft

Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse

Hver dag rammes to danskere af kræft, som skyldes HPV. HPV-vaccination beskytter mod de fleste af disse kræfttilfælde og er derfor et tilbud i børnevaccinationsprogrammet.
Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at langt de fleste forældre tager imod tilbuddet til deres 12-årige børn. Hele 82 pct. af drengene og 85 pct. af pigerne har fået 1. stik af HPV-vaccinen.

- I Danmark har vi vaccineret piger mod HPV i 12 år og resultaterne er allerede tydelige. Vi ser nemlig, at langt færre unge kvinder får forstadier til livmoderhalskræft, siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Janne Bigaard.

I 2019 blev tilbuddet om gratis HPV-vaccination udvidet til også at gælde de drenge født efter 1. juli 2007. HPV-vaccination beskytter nemlig ikke kun mod livmoderhalskræft, men også mod bl.a. analkræft. De nye tal fra Statens Serum Institut viser, at tilbuddet til drengene er blevet taget godt imod, og det glæder Kræftens Bekæmpelse sig over.

- Jo flere der bliver HPV-vaccineret, jo færre vil få en kræftsygdom senere i livet. Derfor er vi rigtig glade for den høje tilslutning blandt både piger og drenge. Men endnu flere skal tage imod tilbuddet, hvis vi skal nå i mål med at udrydde livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer i fremtiden, siger Janne Bigaard.

I et partnerskab arbejder Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen sammen om informationsindsatsen Stop HPV – bliv vaccineret. Partnerskabet fortsætter arbejdet med at informere om HPV-vaccination for at nå målet om, at 95 pct. får 1. stik og 90 pct. bliver færdigvaccinerede. Læs mere om informationsindsatsen på partnerskabet hjemmeside:

Stop HPV – bliv vaccineret

Kræftens Bekæmpelse mener, at tilbuddet om gratis HPV-vaccination til drenge bør udvides til at gælde alle drenge op til 18 år. Læs mere her.

Læs mere om tilbuddet om gratis HPV-vaccination til drenge her og til piger her.

Fakta om HPV-vaccination
  • I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan undgås med HPV-vaccination

  • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt

  • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft

  • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for

  • HPV-vaccination tilbydes som en del af børnevaccinationsprogrammet til piger og drenge, fra 12 til 17 år. Tilbuddet gælder kun drenge, der er født d. 1. juli 2007 eller senere

  • I 2021 er der desuden et tilbud om gratis HPV-vaccination til unge mænd på 18 til 25 år, der har sex med mænd

Har du spørgsmål til HPV-vaccination?
Så tag en snak med din læge eller ring gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.

Du kan også læse mere om HPV-vaccination på Kræftens Bekæmpelses, Sundhedsstyrelsens og Lægeforeningens hjemmeside stophpv.dk.