Skip navigation

Borderline tumorer i æggestokkene

Kaldes også ’tumorer med lav risiko for at blive ondartede’. Borderline tumorer i æggestokkene er karakteriseret ved, at cellerne deler sig og er lettere ændrede, men de vokser ikke ind i bindevævet i æggestokkene. Borderline tumorer er derfor ikke kræft. 

Borderline tumorer i æggestokkene adskiller sig fra kræft i æggestokkene ved at: 

  • vokse langsomt
  • diagnosticeres i et tidligere stadie
  • have en god prognose
  • kvinderne som regel er yngre – 1/3 er under 40 år ved diagnosen

De unormale celler kan sprede sig til andre dele af kroppen, som regel til bughulen, men vokser som regel ikke ned i det underliggende væv. Det kaldes ’non invasive implants’.

Borderline tumorer i æggestokkene behandles anderledes end kræft i æggestokkene og bliver som regel helbredt med operation. Ved operationen får man fjernet livmoderen, begge æggestokke og æggeledere samt fedtforklædet (omentet), der hænger ned fra tyktarmen. Blindtarmen fjernes også i nogle tilfælde.

En tredjedel af kvinder med borderline tumorer har oplevet, at de ikke kunne blive gravide. Hvis man har tidligt stadie borderline tumorer, kan man få foretaget fertilitetsbevarende kirurgi, hvor man beholder livmoderen og den ene æggestok og æggeleder. Man kan så senere få fjernet livmoderen og den ene æggestok, når man ikke længere har ønske om at kunne blive gravid. 

Kun få borderline tumorer kommer igen. Risikoen for tilbagefald øges ved fremskredent stadie, invasive implants i bughinden, forhøjet værdi af Ca-125 i blodet og hvis det ikke er muligt at fjerne al tumorvæv.