Skip navigation

Cystosarcoma phyllodes

Det er en sjælden form for knude i brystet, der også kaldes phyllodestumor eller phylloid tumor. Ligesom bløddelssarkomer opstår cystosarcoma phyllodes i bindevævsceller, til forskel fra sædvanlig brystkræft der typisk opstår i en mælkegang.

Det er oftest en godartet knude, men den vokser hurtigt og kan komme igen efter den er fjernet. Cystosarcoma phyllodes kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft, og kan da sprede sig til lungerne, skelettet eller andre organer.

Viser sig som regel som en stor, uøm, forskydelig og hurtigtvoksende knude i brystet, og ses hyppigst hos kvinder mellem 40 og 50 år. Årsagen er ukendt.

Ved en knude i brystet får man foretaget en lægeundersøgelse af brystet, billedundersøgelse og en vævsprøve (biopsi). Diagnosen cystosarcoma phyllodes stilles ved at undersøge en vævsprøve.

Behandlingen er en operation, hvor knuden og det omkringliggende væv fjernes. Man får ikke fjernet lymfeknuderne i armhulen, da cystosarcoma phyllodes ikke plejer at sprede sig hertil.

Hvis knuden kommer igen samme sted efter at være fjernet, kan man som regel blive opereret igen med fjernelse af hele brystet. Det er i nogle tilfælde muligt, at få rekonstrueret brystet i forbindelse med operationen.

Efter operationen bliver man tilbudt regelmæssig kontrol med mammografi eller ultralyd i minimum fem år.