Skip navigation

Pancoast tumor

En Pancoast tumor er betegnelsen for lungekræft, som har udviklet sig i toppen af lungen tæt på det øverste ribben.

Det drejer sig som regel om ikke-småcellet lungekræft. Ved denne sjældne placering i lungen, kan kræften vokse ind i nerver fra rygmarven til skulderen og armen (plexus brachialis).

Pancoast tumorer vokser ofte langsomt, og har mindre tendens til at spredning end lungekræft, der sidder andre steder i lungen. Imidlertid stilles diagnosen ofte først, når knuden er stor, fordi en kræftknude i toppen af lungen er svær at se på røntgen.

Symptomerne er nyopståede smerter i skulderregionen med udstråling til armen i lillefingersiden. Senere kan der opstå nedsat kraft i armen og hånden.

Behandlingen er operation, som regel kombineret med strålebehandling og eventuelt også kemoterapi. Hvis operation ikke er mulig kan man få lindrende strålebehandling.

En Pancoast tumor kan også vokse ind i nerver fra det sympatiske nervesystem og dermed påvirke øjet på samme side. Øjensymptomerne består i sammentrækning af pupillen, hængende øjenlåg og manglende svedfunktion i den side af ansigtet. Det kaldes Horners syndrom.

Kombinationen af smerter i den ene skulder med udstråling til armen, og Horners syndrom kaldes Pancoast syndrom.