Skip navigation

Røntgenundersøgelse

Røntgenfotografering er en gennemlysning af kroppen med ioniserende stråler. Røntgenbilleder udnytter, at forskelligt væv optager strålingen forskelligt. Knoglevæv bliver hvide skygger, bløddele viser sig som grå skygger, og luften i lungerne bliver sort.

Røntgenstråler i større doser er skadelige, men moderne røntgenapparater tager billeder ved brug af meget lave stråledoser. For at beskytte æggestokke og testikler mod bestråling ved billeder af den nederste del af maven, bækkenet, hofter eller lænden, får yngre mennesker et beskyttende blyforklæde på.

Til sammenligning vil man ofte modtage mindre stråling ved et røntgenbillede af brystkassen end under en flyvetur. Det skyldes, at man opholder sig højt oppe i luften under flyveturen, hvor den kosmiske stråling er kraftig.

Røntgenstråler anvendes også ved CT-scanning, som ofte anvendes, da CT-scanning giver mere detaljerede billeder. Mammografi er også en røntgenundersøgelse, som kan vise, om der findes knuder eller mistænkelige områder i brystet.

Læs mere om

Ioniserende stråling