Gå til sygdomsliste

3D-printede knogler giver bedre sarkom-operationer

17-10-2023
Knæk Cancer: På Aarhus Universitetshospital bruger kirurger og ingeniører ny teknologi med 3D-printede modeller til at planlægge komplicerede kræftoperationer. Metoden er indført med støtte fra Knæk Cancer.
Thomas Baad-Hansen

Thomas Baad-Hansen med en 3D-model af bækkenet hos en ung patient med et sarkom. - Vi brugte modellen til at planlægge operationen og sikre, at vi fjernede al kræften, og at det skete på en måde, så patienten stadig kan gå og stå og fungere som før.

Forleden opererede kirurg Thomas Baad-Hansen en 19-årig mand, der havde et stort sarkom (kræft) i bækkenet, og som også sad fast i den unge mands korsben og rygsøjle. Det var med andre ord en kompliceret operation, hvor der var risiko for at gøre skade på vigtige blodkar og nerver.

Inden operationen bestilte Thomas Baad-Hansen et en 3D-printet model af det område, hvor kræften sad. På den kunne han planlægge præcist, hvordan han ville operere den væk og erstatte den ramte knogle med en ny.

Resultatet var virkelig godt: Den unge mand kom op og gå fem dage efter operationen, og der var ikke sket skade på nerver. Vigtige funktioner som for eksempel blære og tarme fungerede lige så godt som før operationen, fortæller Thomas Baad-Hansen.

Systemet med 3D-printede knogler er indført på Aarhus Universitetshospital med støtte fra Knæk Cancer. 

Læs om 3D-printede knogler her:

3D-printede knogler giver bedre sarkom-operationer

Se, hvad pengene fra Knæk Cancer går til og hvordan du støtter: