Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
I Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter, Center for Kræftforskning, arbejder 250 forskere og studerende fra 26 lande. Foto: Das Büro
De knokler i kræftforskningens verden, og næsten dagligt giver store og små fremskridt os mere viden om kræft og bringer os tættere på nye, mere skånsomme og effektive behandlinger mod sygdommen.
Det gælder for eksempel forskning i blodprøver, der kan måle kræft-DNA i blod, som nogle forskere har spået vil skabe en revolution i kræftbehandlingen. Blodprøverne betragtes som en af de mest lovende metoder til at finde ud af, om en person har kræft, men også til at følge, om kræftbehandlingen virker.
Læs om blodprøver der kan måle kræft-DNA:
Tilbagefald af kræft kan opspores med ny test
Kræftens Bekæmpelse har støttet denne forskning både gennem enkeltstående forskningsprojekter og gennem oprettelsen af et nationalt forskningscenter, der åbner senere på året.
Immunterapi er en behandling, som går ud på at styrke immunforsvaret til at bekæmpe kræft. Behandlingen blev først tilgængelig for patienter med modermærkekræft med spredning, og senere er der kommet behandlinger mod flere andre kræftsygdomme.
Kræftens Bekæmpelse har støttet oprettelsen af et nationalt forskningscenter samt en række forskellige projekter. Senest er der for eksempel givet støtte til en undersøgelse på Aalborg Universitetshospital, hvor forskerne vil kombinere immunterapi med elektriske impulser som behandling mod bugspytkirtelkræft med spredning. Forsøget indledes i 2021, og håbet er, at det kan vise vej til en ny behandling mod denne alvorlige sygdom.
Et tredje område, hvor Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen, er partikelterapi. Det er en form for strålebehandling, der gives på Dansk Center for Partikelterapi ved Aarhus Universitetshospital. Her har Kræftens Bekæmpelse støttet en lang række forskningsprojekter, der skal forbedre behandlingen og gøre den tilgængelig for flere patientgrupper end dem, der får den i dag.
Læs om forskning i partikelterapi:
Kræftens Bekæmpelses støtter forskning i partikelterapi med 10 mio. kr.
I Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter, Center for Kræftforskning, arbejder 250 forskere og studerende fra 26 lande.
Forskerne hos Kræftens Bekæmpelse har ekspertise i en række felter, lige fra beskrivelsen af hvordan en normal celle udvikler sig til en kræftcelle, over identifikation af de faktorer, der øger risikoen for kræft, til ulighed i kræft.
Her arbejder for eksempel de forskere, som har vist, at antabus kan slå kræftceller ihjel, og som har ført til, at antabus nu skal testes som kræftbehandling til patienter.
Læs mere om Antabus og kræft:
Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft
Her arbejder også forskerne bag den store befolkningsundersøgelse ’Kost, Kræft og Helbred’, som blandt andet har dokumenteret, at fuldkorn forebygger tarmkræft, og som fortsætter med at give nye svar om kræft og livsstil. Forskerne fortsætter i ’Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer’ med at indsamle data om danskernes livsstil og helbred på tværs af generationer.
Et særligt område er arbejdsmiljø og kræft, og forskere fra Kræftens Bekæmpelse har været med til, at vise, at natarbejde øger risikoen for brystkræft, og at asbest kan fremkalde kræft, ikke kun hos mennesker, der har arbejdet med asbest, men også hos de tidligere skolebørn fra skoler omkring eternitfabrikken i Aalborg.
Læs om ny forskning i asbest og kræft:
Gik i skole nær eternitfabrikken: Børn fik ’asbestkræft’
Forskningen giver hele tiden nye svar, der kan føre til ny viden og nye måder at bekæmpe kræft på.
Det er forskning, som kun er mulig, fordi danskerne er så gavmilde med at støtte forskning i kræft.
Sidst ændret: 11.08.2020
Af Marianne Vestergaard
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig nyhedsbrevet:
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17