Gå til sygdomsliste

HPV som årsag til kræft

Her kan du læse om HPV-infektion (infektion med human papillomavirus (HPV)), der i sjældne kan føre til, at man udvikler kræft, f.eks. livmoderhalskræft.

Forskning har vist, at livmoderhalskræft skyldes en infektion med HPV. HPV er en seksuelt overført infektion, som normalt ikke giver symptomer. I langt de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv ligesom ved en almindelig forkølelse.

70 pct. livmoderhalskræfttilfælde

Forskning har vist, at infektion med HPV type 16 og 18 er årsag til cirka 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Vaccination mod disse typer HPV anbefales som del af det danske børnevaccinationsprogram.

Infektion med HPV er meget udbredt. Infektionen er hyppigst hos unge kvinder, og cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive kvinder og mænd vil få en HPV-infektion på et tidspunkt i deres liv.

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Kun nogle af disse virustyper kan forårsage forstadier til kræft og kræft.

Kronisk HPV-infektion kan øge risikoen for flere typer af kræft

I de fleste tilfælde forsvinder en HPV-infektion af sig selv. Nogle få HPV-infektioner bliver imidlertid kroniske. Dette kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft. I sjældnere tilfælde kan det føre til kræft i de ydre kvindelige kønsorganer, skeden, anus (endetarmsåbningen) og penis samt kræft i munden, mandlerne og svælget.

Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at HPV-infektionen hos nogle bliver kronisk, ligesom det heller ikke vides nøjagtigt, hvorfor den kroniske infektion i visse tilfælde kan føre til kræft. Har man først fået infektionen, ved man dog, at eksempelvis et svækket immunsystem og rygning kan øge risikoen for udvikling af livmoderhalskræft.

Pige får injektion ind i armen

Piger i alderen 12-18 år kan gratis blive vaccineret mod HPV-infektion, der kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og egentlig livmoderhalskræft.

Anal-, penis- og hovedhalskræft

HPV kan også give analkræft (kræft i endetarmsåbningen). Forskere regner med, at ca. 90 pct. af alle tilfælde af analkræft er forårsaget af HPV.

HPV kan også forårsage kræft i penis, og det kan give visse former for hoved-halskræft eksempelvis kræft i mundhule, mandler og svælg. De HPV-relaterede kræftformer i hoved-halsområdet behandles ofte med gode resultater.

Læs mere om årsagerne til de forskellige kræftformer her: 

Kræftsygdomme

Mænd kan også få kræft som følge af en HPV-infektion

Infektion med HPV-type 16 og 18 kan i sjældne tilfælde medføre kræft i munden, svælget, endetarmsåbningen (anus) og penis. Læs mere om mænds risiko for at blive smittet med HPV:

HPV og mænd

HPV-vaccination kan forebygge HPV-infektion

Der findes ingen behandling for HPV-infektion, men der er udviklet vacciner, som kan forebygge HPV-infektion.

Gardasil9® kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Denne vaccine beskytter mod syv kræftfremkaldende HPV typer (HPV type 16, 18, 31, 33, 39, 45 og 52), der tilsammen forårsager omkring 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Derudover beskytter vaccinen mod HPV6 og HPV11, som forårsager kønsvorter.

De tidligere brugte vacciner, Gardasil® og Cervarix®, beskytter begge mod to kræftfremkaldende HPV typer (HPV16 og 18), der forårsager omkring 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter Gardasil® også mod HPV6 og HPV11, der kan give kønsvorter.

Hvilken vaccine, der bliver anvendt i vaccinationsprogrammet, bliver afgjort via et udbud.

Bliver man vaccineret, producerer man såkaldte antistoffer. Det vil sige, at man bliver immun og dermed ikke får en HPV-infektion med de nævnte HPV-typer.

HPV-vaccinen kan ikke forårsage de sygdomme, den beskytter imod.

For at få optimal gavn af vaccinen skal man helst vaccineres, før man eventuelt bliver smittet med HPV. Vaccinen kan dog også have en effekt efter seksuel debut, da det ikke er sikkert, at man har været smittet med HPV.

Hvis man ikke har været udsat for alle de HPV-typer, vaccinen indeholder, vil man stadig opnå beskyttelse over for den/de typer, man ikke har haft.

Hvem får tilbudt HPV-vaccinen?

HPV-vaccinen er som en del af børnevaccinationsprogrammet et gratis tilbud til 12-årige piger. Piger op til 18 år kan få vaccinen gratis. Kvinder over 18 år samt drenge og mænd skal selv betale for vaccination.

I 2018 tilbydes 15-19-årige drenge, der er tiltrukket af drenge, som et midlertidigt tilbud at blive HPV-vaccineret gratis. 

Sundhedsstyrelsens information om gratis vaccination til bi- og homoseksuelle drenge

Læs mere

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

cancer.dk/hpv

Læs alt om årsager til kræft: 

Årsager - forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud