Gå til sygdomsliste

HPV som årsag til kræft

Her kan du læse om HPV-infektion (infektion med human papillomavirus), der i sjældne kan føre til, at man udvikler kræft, f.eks. livmoderhalskræft.

Forskning har vist, at livmoderhalskræft skyldes en infektion med HPV. HPV er en seksuelt overført infektion, som normalt ikke giver symptomer. I langt de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv ligesom ved en almindelig forkølelse.

Infektion med HPV er meget udbredt. Infektionen er hyppigst hos unge kvinder, og cirka 80 pct. af alle seksuelt aktive kvinder og mænd vil få en HPV-infektion på et tidspunkt i deres liv.

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Kun omkring 13 af disse virustyper kan forårsage kræft og forstadier til kræft. I det danske børnevaccinationsprogram tilbydes en vaccine, der beskytter mod 7 af de kræftfremkaldende HPV-typer, som tilsammen forårsager omkring 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover beskytter vaccinen mod HPV-typerne 6 og 11, som kan forårsage kønsvorter.

Kronisk HPV-infektion kan øge risikoen for flere typer af kræft

I de fleste tilfælde forsvinder en HPV-infektion af sig selv. Nogle få HPV-infektioner bliver imidlertid kroniske, og det kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og til livmoderhalskræft. I sjældnere tilfælde kan kronisk HPV-infektion føre til vulvakræft (kræft i de ydre kvindelige kønsorganer), vaginalkræft (kræft i skeden), analkræft (kræft i endetarmsåbningen eller analkanalen), peniskræft samt forstadier til disse kræftformer. HPV-infektion kan også give kræft i munden, mandlerne og svælget.

Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at HPV-infektionen hos nogle bliver kronisk, ligesom det heller ikke vides nøjagtigt, hvorfor den kroniske infektion i visse tilfælde kan føre til kræft. Har man først fået infektionen, ved man dog, at eksempelvis et svækket immunsystem og rygning kan øge risikoen for udvikling af kræft.

Læs mere om årsagerne til de forskellige kræftformer her: 

Kræftsygdomme

Pige får injektion ind i armen

Piger i alderen 12-18 år kan gratis blive vaccineret mod HPV-infektion, der kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og egentlig livmoderhalskræft. Fra 1. juli 2019 er HPV-vaccinen gratis til drenge, der fylder 12 år den 1. juli eller senere.

Mænd kan også få kræft som følge af en HPV-infektion

Infektion med HPV kan i sjældne tilfælde medføre kræft i munden eller svælget, analkræft samt peniskræft. Læs mere om mænds risiko for at blive smittet med HPV:

HPV og mænd

HPV-vaccination kan forebygge HPV-infektion

Der findes ingen behandling for HPV-infektion, men der er udviklet vacciner, som kan forebygge HPV-infektion.

Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Den beskytter mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft. Den tidligere brugte vaccine, Cervarix®, beskytter mod 70 pct. Hvilken vaccine, der bliver anvendt i vaccinationsprogrammet, bliver afgjort via et udbud.

Bliver man vaccineret, producerer man såkaldte antistoffer. Det vil sige, at man bliver immun og dermed ikke får en HPV-infektion med de nævnte HPV-typer.

HPV-vaccinen kan ikke forårsage de sygdomme, den beskytter imod.

For at få optimal gavn af vaccinen skal man helst vaccineres, før man eventuelt bliver smittet med HPV. Vaccinen kan dog også have en effekt efter seksuel debut, da det ikke er sikkert, at man har været smittet med HPV.

Hvis man ikke har været udsat for alle de HPV-typer, vaccinen indeholder, vil man stadig opnå beskyttelse over for den/de typer, man ikke har haft.

Læs mere

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinen, bl.a. om hvordan man udvikler og godkender ny medicin og vacciner.

cancer.dk/hpv

Læs alt om årsager til kræft: 

Årsager - forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud